Tariceanu sare in apararea lui Vosganian si ii ataca virulent pe Klaus Iohannis si Tiberiu Nitu

Sambata, 14 Februarie 2015, ora 11:55
17609 citiri
Tariceanu sare in apararea lui Vosganian si ii ataca virulent pe Klaus Iohannis si Tiberiu Nitu
Foto: Facebook/Calin Popescu Tariceanu

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a reactionat sambata in scandalul starnit de avizul negativ dat de colegii sai in cazul cererii procurorilor pentru urmarirea penala a lui Varujan Vosganian in dosarul "Gaze ieftine", ocazie cu care l-a aparat pe fostul sau coleg de guvern si i-a atacat pe procurorul general Tiberiu Nitu si seful statului, Klaus Iohannis.

"Nu mai departe de luni, 9 februarie, presedintele Iohannis declara in plenul Camerelor reunite urmatoarele: Imi doresc un Parlament puternic... Parteneriatul Presedintelui cu Parlamentul raspunde nevoii de a restabili increderea in aceasta institutie fundamentala a democratiei. Dupa votul din Senat, parteneriatul propus de presedinte pentru restabilirea increderii s-a transformat intr-o critica fara menajamente fata de opinia exprimata de majoritatea senatorilor", sustine Tariceanu intr-un comunicat remis sambata Ziare.com.

Presedintele Senatului continua facand o paralela intre modul de lucru al fostului presedinte Traian Basescu si atitudinea recenta a noului sef de stat, care s-a declarat adept al schimbarii.

"Daca ar fi sa ne ghidam dupa ceea ce a spus luni domnul presedinte, dar mai ales dupa criticile deschise ale presedintelui la adresa votului din Senat, atunci schimbarea pare mai degraba in realitate o continuare a politicii initiate de fostul presedinte potrivit careia institutiile statului, inclusiv Parlamentul, trebuie sa se conformeze directiilor propuse de Cotroceni", explica Tariceanu.

Tariceanu se teme de o republica a procurorilor

Fostul premier continua prin a exprima motivele pentru care colegii din Senat l-au scapat pe fostul ministru Varujan Vosganian de urmarire penala.

"In realitate, dosarul instrumentat de Procuratura Generala si pentru care s-a cerut votul Senatului nu se refera la presupuse fapte de coruptie ale unui senator, ci pune in discutie o decizie politica a unui ministru in functie, concretizata printr-o hotarare de guvern", subliniaza Tariceanu.

Din acest motiv, presedintele Senatului considera ca "un vot in favoarea cererii procurorului general, asa cum isi dorea si presedintele, ar fi creat precedentul potrivit caruia orice decizie a Executivului (deci potential si a presedintelui) si a oricarei autoritati publice ar fi putut fi cenzurata in viitor de catre procurori".

Tariceanu considera ca "un asemenea precedent devenea periculos, pentru ca el ar fi deschis calea spre transformarea Romaniei intr-o republica a procurorilor".

Tariceanu cere ajutorul CSM

Concluzia la care a ajuns Tariceanu i-a fost "intarita si de interventia neavenita a procurorului general, Tiberiu Nitu, care, prin cele spuse: Aceasta atitudine a Senatului Romaniei de a nu da curs pentru a doua oara unei cereri de ridicare a imunitatii in cazul aceluiasi senator poate fi interpretata si ca un semnal de neincredere a Parlamentului in puterea judiciara, lucru nepermis intr-un stat de drept, intr-o tara membra a Uniunii Europene, aduce o grava atingere principiului separatiei puterilor in stat si reprezinta un atac nepermis la adresa Senatului".

Fostul premier consider ca CSM ar trebui sa sesizeze Inspectia Judiciara in acest caz, "asa cum o face si atunci cand unii politicieni critica nepermis puterea judecatoreasca".

In finalul comunicatului sau, Tariceanu sustine ca dupa alegerile prezidentiale si-a propus sa se abtina de la orice critica la adresa presedintelui. Asa ca punctul de vedere pe care il exprima sambata "nu se vrea a fi in niciun caz o critica la adresa presedintelui".

Acest punct de vedere deriva, in ochii presedintelui Senatului, din necesitatea de a apara "rolul acestei institutii fundamentale a democratiei in arhitectura constitutionala" si de a sublinia "pozitia sa independenta si legitima in raport cu celelalte puteri ale statului pe o chestiune de principiu si nu intr-un caz particular".

Demisia lui Vosganian si reactia lui Iohannis

Senatorul Varujan Vosganian si-a anuntat, vineri, demisia din Partidul National Liberal, urmand sa devina senator independent. Demisia vine la doar 24 de ore de la votul dat de Senat prin care a fost respinsa cererea DIICOT de incepere a urmaririi penale a fostului ministru al Economiei in dosarul "Gaze ieftine".

Vosganian scapa de urmarirea penala, dupa ce a plans si s-a rugat in Senat: "O victorie a democratiei!" (Foto)

Cu ochi "umbrosi si melancolici", Vosganian ii avertizeaza pe procurori: Dosarul sa fie clasat intr-o luna!

Apoi, mai multi parlamentari PNL i-au cerut lui Vosganian sa isi dea demisia de onoare din PNL, dar nu si din Senat.

PNL, dezbinat de votul dat in Senat in cazul Vosganian (Video)

Vineri, au aparut in presa stenograme din sedinta de guvern in care fostul ministru al Economiei insista pe langa premierul de atunci, Calin Popescu Tariceanu, in favoarea firmei Interagro detinuta de Ioan Niculae.

Cum s-a batut Vosganian pentru Ioan Niculae in sedinta Guvernului Tariceanu - Stenograme

La scurt timp, presedintele Klaus Iohannis a publicat pe Facebook un mesaj in care a cerut inca o data Parlamentului sa nu se mai faca scut impotriva justitiei.

Iohannis insista, dupa cazul Vosganian: Un Parlament tolerant cu coruptii nu se va bucura de respect

Ulterior, co-presedintele PNL Alina Gorghiu i-a cerut demisia de onoare lui Varujan Vosganian, amenintandu-l cu excluderea.

Gorghiu: I-am cerut demisia lui Vosganian. Daca nu, voi propune excluderea sa (Video)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Tariceanu reactie Vosganian, #Tariceanu atac Iohannis, #Tariceanu Vosganian procuror general , #Senat