Tariceanu vrea ca Parlamentul sa adopte o declaratie in care critica dur CSM si pe Iohannis, Dragnea se codeste - UPDATE

Luni, 13 Februarie 2017, ora 17:04
15740 citiri
Tariceanu vrea ca Parlamentul sa adopte o declaratie in care critica dur CSM si pe Iohannis, Dragnea se codeste - UPDATE
Foto: Facebook / Calin Popescu Tariceanu

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a propus conducerii Parlamentului ca plenul reunit sa adopte o declaratie in care sunt criticate CSM, Ministerul Public si presedintele Romaniei si prin care Parlamentul isi "reafirma suprematia politica".

Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a cerut amanarea acestei dezbateri.

UPDATE 16:45 - Intrebat de jurnalisti de unde a aparut acest diferent, Calin Popescu Tariceanu a facut cateva precizari cu privire la intentia sa.

"Declaratia e la dispozitia dvs. Foarte pe scurt, vine sa precizeze pozitia Senatului in arhitectura constitutionala a statului (...) Am prezentat-o in Biroul Permanent, au fost o serie de colegi care au cerut timp de analiza, de dezbatere (...)

Nu am insistat in privinta adoptarii, cred ca cererile unora dinre colegi de a avea o dezbatere pot sa fie normale, acceptate, pentru ca sunt foarte multi parlamentari noi care nu cunosc Constitutia si cateva principii de drept constitutional. Le dam timp sa se familiarizeze", a comentat luni dupa amiaza Calin Popescu Tariceanu.

Informatiile privind aceasta propunere nu au fost prezentate oficial la finalul reuniunii Birourilor Permanente reunite, ci au fost facute publice de catre secretarul Camerei Deputatilor Cristian Ghinea (USR), pe pagina sa de Facebook.

"Cu 1 minut inainte de sedinta Birourilor Permanente Reunite primim in fata aceasta hartie. Dl. Tariceanu sustine ca Parlamentul sa o voteze azi. PNL cere amanare. Eu cer la fel si spun ca e hazliu ca Parlamentul se plange ca e subminat de Presedinte si de CSM cand povestea a plecat de la OUG adoptata de guvern. Deci daca ne submineaza cineva Guvernul e acela. Tariceanu se enerveaza. Dragnea vrea amanare. Tariceanu se enerveaza iar. Probleme in casnicie sau mimare?", scrie Ghinea pe Facebook.

Potrivit lui Ghinea, Liviu Dragnea a supus la vot ordinea de zi a plenului reunit de luni in forma initiala si i-a "promis" lui Tariceanu ca declaratia sa va fi discutata la viitoarea reuniune.

Declaratia publicata de Ghinea este o critica a institutiilor care au sesizat la CCR Ordonanta de Urgenta 13, privind Codurile penale.

"Parlamentul Romaniei saluta clarificarile pe care CCR le-a adus in decizia sa din 8 februarie 2017. Declarand ca neintemeiate sesizarile CSM si presedintelui Romaniei, Curtea explica, pe de o parte, cum Parlamentul poate delega Guvernului printr-o lege speciala de abilitare competenta de a emite ordonante, iar pe de alta parte ca executivul 'nu are obligatia constitutionala sau legala de a solicita avizul CSM in materia in care a legiferat, iar CSM nu are abilitarea legala de a emite un astfel de aviz'", se arata in declaratia propusa de Tariceanu.

Documentul subliniaza ca, "in conditii normale", astfel de lamuriri nu ar fi fost necesare, insa in actualele conditii ar pune capat "actiunilor concertate de subminare" a Parlamentului.

"Parlamentul Romaniei considera ca recenta decizie a Curtii trebuie sa puna capat o data pentru totdeauna actiunilor concertate de subminare a rolului si prestigiului Parlamentului ca institutie centrala a democratiei si organ reprezentantiv suprem al natiunii noastre. Parlamentul nu va mai accepta pe viitor sa fie redus la conditia de spectator al unor decizii politice care se iau dupa criterii netransparente de catre persoane care nu si-au castigat prin vot dreptul de a decide si de catre agentii ale statului conduse la randul lor de persoane numite pentru indeplinirea unor atributii fara caracter politic, de ordin judiciar sau tinand de sfera sigurantei nationale", se mai arata in document.

Tariceanu propune in text si reafirmarea Parlamentului ca institutie "suprema".

"Parlamentul isi reafirma suprematia politica fata de toate celelalte institutii publice si se arata decis sa-si exercite cele trei functii fundamentale ce ii revin prin Constitutie. (...) Parlamentul, ca expresie a suveranitatii nationale, reprezinta societatea romaneasca cu toate componentele ei", se arata in document.

Citeste mai multe despre:

Calin Popescu Tariceanu se lanseaza si intr-o critica la adresa presedintelui, care, prin modul direct de alegere, "a indus impresia gresita ca cel ales este primul reprezentant al natiunii, ca ar fi un presedinte absolut al romanilor, mai legitim si mai reprezentativ decat Parlamentul".

"Nimeni si in nicio materie nu-si poate aroga dreptul de a uzurpa autoritatea legislativa a Parlamentului. (...) Parlamentul Romaniei califica drept neconstitutionale si inacceptabile judecatile pe care fie Presedintele Romaniei, fie CSM, fie reprezentanti ai Ministerului Public le formuleaza la adresa unor decizii si activitati ale Guvernului", mai arata textul.

Eveniment Quarterly Report

O nouă alianță politică a fost formată, înaintea unui an electoral important. „Va combate risipa banilor publici, care va proteja categoriile vulnerabil”
O nouă alianță politică a fost formată, înaintea unui an electoral important. „Va combate risipa banilor publici, care va proteja categoriile vulnerabil”
Partidul Ecologist Român şi Partidul Verde-Verzii, membru al Verzilor Europeni, au anunțat că au format Alianţa AER pentru România. ”Această alianţă se distinge printr-un program...
George Simion, mesaj de la Bruxelles: "Aştept toate româncele în AUR!"
George Simion, mesaj de la Bruxelles: "Aştept toate româncele în AUR!"
Preşedintele AUR, George Simion, a continuat seria întâlnirilor la nivel internaţional în această săptămână la Bruxelles, anunţă, sâmbătă, reprezentanţii formaţiunii. ”Ne...
#Tariceanu declaratie Parlament critica CSM , #Senat