Alegeri fara invingator, Basescu face cartile

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 01 Decembrie 2008, ora 15:14
8116 citiri
Alegeri fara invingator, Basescu face cartile

Nimeni nu a castigat alegerile de duminica si adevaratele rezultate le vom cunoaste abia dupa complicata redistribuire care ar putea modifica procentele sondajelor facute la iesirea de la urne.

E insa greu de crezut ca ierarhiile vor fi rasturnate asa ca, deja, cateva lucruri sunt certe.

Presedintele nu va accepta un guvern fara PD-L, care insa nu are o pozitie dominanta, iar criza economica si independenta mai mare a viitorilor parlamentari alesi uninominal fata de partide impun o majoritate mai confortabila, undeva intre 60 si 70%. Asadar vor urma negocieri aprige.

Cel mai bine plasat pentru aceste negocieri a iesit din scrutinul de duminica PNL, adica exact dupa pohta ce-a pohtit Patriciu si strategia ce-a gandit Tal Silberstein.

PNL este acum exact partidul balama, aproape esential pentru o viitoare guvernare, impreuna cu UDMR care se lipeste oricarei formule care-o vrea.

PD-L si PSD sunt deja la usa liberalilor cerandu-le mana. Emil Boc s-a aruncat de gatul fostilor aliati si a anuntat victoria dreptei. Ion Iliescu la randul lui a declarat, fara ezitare, ca PSD va negocia in primul rand cu PNL.

In aceste conditii, satisfactia afisata aseara de Bogdan Olteanu este mai mult decat justificata, iar pozitia lui extrem de nuantata absolut logica.

Olteanu s-a ferit sa confirme victoria dreptei amintindu-le democrat liberalilor cat de dreapta au fost in chestiunea salariilor profesorilor.

Cu PSD nu si-a facut bezele publice, dar nici nu l-a respins. Ori vom impune anumite principii ori mergem in opozitie, a spus relaxat Olteanu.

Doua tabere, Cotroceniul la mijloc

Incotro o vor lua liberalii e inca greu de spus. Aripa Olteanu - Tariceanu va trage, probabil, spre PSD conform directiei dorite de Patriciu.

Aripa Orban ar putea trage catre PD-L pe ideea ca ar fi totusi o alianta de dreapta, mult mai onorabila si fara incalcari doctrinare. In plus, in ea PNL ar fi mai puternic numeric si fara risc de pierdere a identitatii cum sigur s-ar intampla cu PSD.

Care aripa va avea castig de cauza va depinde de oferta de la Cotroceni, dar si de puterea pe care o va avea fiecare tabara in functie de rezultatele uninominale ale membrilor sai (cine ia mandatul direct are alt cuvant fata de cel care asteapta trenul redistribuirii).

Ramane de vazut cat de mari vor fi concesiile lui Traian Basescu si ce posturi cheie va fi el dispus sa cedeze. Pentru ca, sa nu uitam, nu se pune doar problema guvernului ci si a altor functii importante.

De exemplu, sefia DNA ar putea fi si ea un punct aprig de negociere, ca sa nu mai vorbim de sefia celor doua Camere ale Parlamentului.

Cantecul de sirena

Dinspre PSD cantecul de sirena susurat liberalilor va fi cu siguranta extrem de atragator desi probabilitatea unui guvern PNL+PSD+UDMR este mica cat timp Traian Basescu are totusi cartile in mana. De fapt, dincolo de procentul cel mai mare, se pare, social democratii nu au totusi motive foarte mari de bucurie.

Liderii PSD stiu ca riscul sa se repete povestea din 2004 este urias asa ca se arata dispusi la orice negociere, la orice solutie de compromis batand la usa PD-L cu multe degetele. Mircea Geoana a anuntat, cam morcovit, ce majoritate stabila vrea el.

Cristian Diaconescu, de departe cel mai aplicat si convingator social democrat, a explicat ca majoritatea de guvernare ar trebui discutata nu atat pe oameni, cat pe masuri anticriza cat mai larg acceptate, un mesaj care trebuie sa-i fi placut lui Traian Basescu. Pana si Serban Nicolae a incercat sa para cat mai cooperant si a tot repetat cuvantul compromis.

Cat despre PD-L, acesta nici nu respira fara voie de la Cotroceni, dupa ce a reusit un rezultat cu mult sub asteptari si performata plasarii pe locul al doilea. Adica dupa ce, mai pe romaneste, pare sa fi pierdut alegerile, iar fara Traian Basescu "opozitie" scrie pe el.

Dinspre presedinte, deocamdata tacere totala, dupa cum si era de asteptat. Traian Basescu si-a prezentat calendarul si are un mare spatiu de manevra.

Va negocia cu siguranta la sange pentru a-si trimite partidul la guvernare in cea mai favorabila formula cu putinta. Probabil ca nu va juca insa la intimidare, ci la seductie, pentru ca solutia ultimativa pe care o are la-ndemana, anticipatele, ar fi un dezastru pentru o tara in criza si un mare bolovan de gat in propriul an electroal.

Traian Basescu are, ce-i drept, cartile in mana, dar nu sunt carti prea vesele. El are de ales intre doua rele: Dinu Patriciu sau PSD, adica intre dusmanii sai cei mai mari. Ori pe unul ori pe celelalat va fi nevoit sa-l inghita, cu noduri mari in viitoarea alianta de guvernare.

Probabil pe Patriciu si cu siguranta ca acesta va pune conditii grele. Si uite asa ne intoarcem de unde am plecat acum 4 ani. Si atunci, la ce-o fi folosit razboiul acesta fara invinsi si fara invingatori, de uzura, al carui singur rezultat a fost de fapt absenteismul de la alegeri, cu mult mai mare decat in urma cu 4 ani?

Macar invatatura de minte sa fi fost pentru urmatorii 4 ani.

Netanyahu, furios pe Hamas. Negocierile pentru un acord de pace în Gaza stagnează. "Au respins totul" VIDEO
Netanyahu, furios pe Hamas. Negocierile pentru un acord de pace în Gaza stagnează. "Au respins totul" VIDEO
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a acuzat miercuri, 4 septembrie, Hamas că a "respins" în bloc "tot" ceea ce a fost propus în timpul negocierilor purtate sub egida unei medieri...
REPER negociază cu PNL și USR pentru locuri pe listele la alegerile parlamentare
REPER negociază cu PNL și USR pentru locuri pe listele la alegerile parlamentare
Deși mai sunt aproape 3 luni până la alegerile parlamentare din 1 decembrie, în culise se pun la cale sau se negociază diverse alianțe. Astfel, potrivit surselor G4Media, lideri ai...
#aliante, #dupa alegeri, #Basescu, #invingatori, #invinsi, #negocieri , #stiri Calin Popescu Tariceanu
  1. Mircea Geoană: Inegalitățile economice majore creează inegalități sociale și duc la depopularea României
  2. Tensiuni în tabăra suveraniștilor. Cristian Terheș: „Apropierea Rusiei de granițele României este o amenințare și la adresa noastră” INTERVIU
  3. S-a pus cruce „polului de dreapta”? De ce nu au reușit PNL și USR să ajungă la o înțelegere. „Se poate încă discuta pentru turul al doilea”
  4. Victor Ponta, ignorat de PSD: „Nu m-au invitat"
  5. Schimbări pe scena politică. Decizie importantă luată de Înalta Curte în favoarea noului partid DREPT, asociat cu Mircea Geoană
  6. Ciucă a făcut anunțul mult așteptat. Când își lansează cartea liderul PNL: ”O să mă vedeți cum sunt eu, omul” VIDEO
  7. Ce crede Ciolacu despre comparația dintre el și Winston Churchill: ”E un pic cam mult”
  8. După ce Guvernul a sunat goarna austerității, o primărie anunță că va da 1 milion de euro pentru o statuie a lui Mihai Viteazul. Reacția premierului Ciolacu
  9. Ponta, pus să aleagă între Iohannis și Băsescu: ”Vai de capul meu!”
  10. Ciolacu ia în glumă amenințarea reprezentată de Geoană la prezidențiale: ”Nu l-am găsit la bazin, aşa că nu îl împărţim”