Romania trebuie sa elimine sporul de vechime si cresterea salariilor in functie de concurenta cu pozitiile similare din mediul privat, recomanda Banca Mondiala, potrivit unui raport comandat de fostul guvern in 2008 si aflat, in prezent, in analiza reprezentantilor Executivului.
"Stimulentele pentru performanta sunt subminate de ponderea acordata sporului de vechime si legaturii slabe cu responsabilitatile muncii. Prin urmare, cei care au responsabilitati mai mici pot acumula salarii mai mari doar datorita numarului de ani lucrati in sectorul public. Sporul de vechime trebuie redimensionat in timp si eliminat in final", se arata intr-un raport al Bancii Mondiale.
Institutia recomanda Executivului sa imbunatateasca "practicile actuale de monitorizare a ocuparii si salarizarii" si atrage atentia ca "alocatiile si bonusurile reprezinta o cota mult prea mare din totalul remuneratiei".
"Guvernul poate sa ia masuri pentru a realiza o strategie a reformei salariale: in primul rand, ar putea incepe prin a stabili categorii de sporuri si a elabora o abordare gradata a fiecareia.
Unele vor fuziona cu salariul de baza imediat, altele se vor rafina sau redenumi si pastra ca sporuri, unele vor putea fi eliminate in timp si altele eliminate cu totul. Se vor inlocui cu garantii astfel incat angajatilor sa nu le scada salariul in urma acestor schimbari", se subliniaza in document.
Expertii Bancii sugereaza autoritatilor de la Bucuresti sa ia exemplul tarilor europene unde "primele se limiteaza la aproximativ 10-20% din salariul de baza si au in vedere performanta de-a lungul anului precedent".
"In practicile salariale europene primele nu sunt ceva obisnuit - in general se considera dificila realizarea unui sistem de prime in serviciul piublic, sistem care sa fie obiectiv si sa motiveze personalul.
Intr-un sistem de salarizare pe baza performantei trebuie ca managerii si personalul sa cada de acord asupra unor obiective si a unui sistem de evaluare a performantei in realizarea obiectivelor", explica reprezentantii Bancii Mondiale.
Acestia precizeaza ca, "in sectorul public al tarile europene, salariul de baza este principalul element al venitului total, el reprezentand cel putin 90% din venitul total", se subliniaza in raport.
Totodata, expertii intitutiei internationale sustin ca in Europa beneficiile in natura (ex. locuinte, automobile, telefoane mobile) sunt rare, iar "nivelurile salariale din serviciile publice sunt mai mici in comparatie cu posturile din sectorul privat, ele reprezentand aproximativ 60% - 80% din nivelurile salariale din sectorul privat".
Guvernul ar urma sa faca o estimare a resurselor disponibile pe termen mediu pentru sustinerea cresterilor salariale viitoare si sa redirectioneze o parte din bani "catre acele pozitii care au fost sub-evaluate inainte in cadrul sistemului salarial".
"In loc de negocieri cu sindicatele in fiecare an politica salariala va fi ghidata de un cadru multi-anual sau un ghid realizat in avans", se mai arata in raport.
Raportul intocmit de Banca Mondiala in 2008 a fost comandat de guvernul Tariceanu in vederea reglementarii salarizarii unice in sistemul bugetar si a fost preluat de actualul executiv ca model in elaborarea ordonantei de urgenta ce vizeaza taierea sporurilor si a legii salarizarii personalului din sistemul public, potrivit reprezentantilor din Ministerul Muncii.