Plenul Camerei Deputatilor a aprobat, marti, un proiect de lege privind respingerea unei ordonante de urgenta din 2004 referitoare la concesionarea catre Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime S.A. Constanta a unui teren public aflat in administrarea Ministerului Transporturilor pe care Primaria Constanta urma sa construiasca un port turistic.
Decizia a fost luata cu 208 voturi pentru, 5 impotriva si o abtinere, informeaza NewsIn.
In expunerea de motive a Ordonantei emise de catre guvernul Nastase, se sustinea ca amenajarea portului turistic din Mamaia ar duce la valorificarea potentialului turistic al zonei.
"Prin amplasament si infrastructura, viitorul port turistic Mamaia ofera un potential ridicat de valorificare pentru turismul nautic, pentru activitati sportive si pentru agrement al acestei statiuni", argumentau in 2004 resposabilii din Ministerul Transporturilor, condus atunci de Miron Mitrea.
Guvernele ulterioare au revenit asupra deciziei, insa proiectul de lege pentru respingerea Ordonantei nu a fost adoptat de catre plen din cauza voturilor favorabile insuficiente. Reprezentantul Guvernului actual, secretarul de stat Marin Anton, a spus ca Administratia Porturilor Maritime nu-si permite asemenea investitii din cauza datoriilor pe care trebuie sa le ramburseze, iar scopul concesiunii nu privea direct aceasta companie.
"Administratia Porturilor nu-si permite sa finanteze pasarela si portul turistic de la Mamaia", a spus Anton.
In cadrul dezbaterilor pe marginea proiectului de lege, deputatul liberal Bogdan Olteanu a amintit ca si Guvernul Tariceanu a sustinut respingerea acestei ordonante, dar Parlamentul s-a opus.
"In sfarsit, dupa patru ani de lupte grele, un proiect abuziv initiat de un Guvern si un ministru abuziv este respins de un Guvern intelept. In intelepciunea sa, Guvernul Boc a hotarat ca acest proiect, pe care Guvernul Tariceanu nu a reusit sa convinga Parlamentul sa il respinga vreme de patru ani, este un proiect rau. Speram ca actualul Parlament va sustine ideea ca proiectul domnului Mitrea din 2004 e un proiect rau si, cu ajutorul Guvernului Boc, vom reusi sa-l trantim", a declarat Olteanu.
La randul sau, deputatul PSD Iulian Iancu, presedinte al Comisiei de industrii, a precizat ca aceasta comisie a avut, permanent, timp de patru ani, deci si in timpul Guvernului Tariceanu, o pozitie de respingere a ordonantei.
In februarie 2008, parlamentarii au votat trecerea a 20% din actiunile CNAPMC la CLM, dar presedintele Basescu a refuzat sa promulge legea si a retrimis-o in Parlament spre reexaminare.
La jumatatea lunii septembrie, Senatul a respins cererea de reexaminare a sefului statului la proiectul de lege adoptat anterior de catre Parlament, pastrindu-si, astfel, optiunea initiala, de a adopta legea privind transmiterea cu titlu gratuit a 1.369.125 actiuni detinute de stat la CNAPMC SA Constanta, reprezentind 20% din capitalul social, catre CLM Constanta.
Acest proiect de lege a fost adoptat ulterior si de Camera Deputatilor iar la sfirsitul lunii octombrie, Traian Basescu a fost obligat sa promulge legea.