Ecrane care supureaza

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 18 Octombrie 2008, ora 23:16
3794 citiri
Ecrane care supureaza
Foto: Romania Libera

Poporul roman poate sa-si dea doctoratul din zicerile de mare inspiratie si profunzime ale lui Dumitru Dragomir, Gigi Becali si Silviu Prigoana. Cam asta rezulta din topul aparitiilor la TV intre 9 si 14 octombrie realizat de CNA.

Potrivit acestuia, Dumitru Dragomir (candidat PRM) a avut 12 aparitii impartite egal intre TVR si Pro TV, Gigi Becali - 9 prezente la Antena 1, Bogdan Olteanu (PNL) - 7 aparitii la stirile Realitatea TV, iar Silviu Prigoana (PDL) 5 prezente la acelasi post.

Ce ar trebui sa intelegem de aici? Ca in aceste personaje zace rezerva cea mai mare de intelepciune a poporului? Ca in ei regasim, in cel mai inalt grad, competenta intr-un domeniu sau altul? Ca sunt printre cei mai seriosi candidati pentru ocuparea unor importante demnitati publice in viitoarea legislatura?

Ma tem ca raspunsul este, din fericire, negativ in toate cazurile. Explicatiile sunt altele, cam de doua feluri.

Pe de-o parte, televiziunile, indiferent de format, fug cu limba scoasa dupa rating, iar politicienii din topul CNA fac rating. Explicatia succesului nu sta insa in continutul rostirilor, in cel mai bun caz populat cu platitudini si vorbe de duh, dar cel mai adesea inept, ci in spectacolul verbal si non verbal pe care il dau rostitorii.

Ratingul si banii

Dragomir, Becali si Prigoana sunt circari. Se stramba, se scalambaie, tipa, urla, dau din maini si din picioare, pocesc limba romana, rostesc vorbe de duh cu iz vulgar, sunt caragialesti prin excelenta. Fiecare dintre ei este un fel de Catavencu, cu mult mai nociv insa decat maruntul gainar detinator al scrisorii pierdute.

Dupa finalul unui talk-show in care s-a dat rau in stamba, vazand evidenta raceala si iritare a unui dintre putinii moderatori decenti si profesionisti din Romania, Gigi Becali i-a spus ironic: "Acu' de ce faci pe suparatu'! Ce, nu de-asta m-ati chemat, sa va fac spectacol si rating? V-am facut!"

Asa e, substanta nu face rating, forma da, cu atat mai mare cu cat e mai grotesca.

A doua explicatie consta in tot felul de interese. Fie invitatii isi platesc cu bani frumosi mediatizarea (un adevar afirmat recent de Adriana Saftoiu, ea insasi trecuta in tabara politicienilor), sau conducerea postului da un ordin politic de promovare a unui personaj.

V-ati intrebat probabil de ce in anumite perioade, anumite personaje invadeaza pana la greata ecranele unei sau unor televiziuni, fiind invitate pe toate temele cu putinta si in toate posturile cu putina pentru a ne umple cu inteligenta. Ei bine, de-asta: ori pentru ca platesc, ori pentru ca fac parte dintr-un joc politic agreat de televiunea cu pricina. Efectele sunt foarte grave.

Oamenii se uita, "se rad" de schimonoselile lui Becali, de bulbucarea lui Dragomir, de telenovela conjugala a lui Prigoana, mai vad nitel cum se cearta presedintele si premierul, mai primesc si cateva imagini cu cate o balacareala de prin Parlament si sunt convinsi ca la asta se reduce politica: circ, forme fara fond, iresponsabilitate, minciuna, vulgaritate.

E drept viata politica din Romania este mult sub standardele de calitate de prin alte tari, dar nici chiar asa tragica pe cat se vede pe ecranele televiziunilor nu a ajuns.

Specialisti uitati

In tot spectrul politic exista si oameni care au ceva mai mult de spus decat campionii mediatizarii. Specialisti pe domenii, cu substanta si competenta in discurs, dar, din decenta macar, cu forme mult mai putin spectaculoase. Dar daca ei nu sunt dezirabili, atunci ar fi preferabil ca topul prezentelor TV sa fie dominat macar de cei trei potentiali premieri.

In afara de Calin Popescu Tariceanu insa, ceilalti doi nu sunt prea bine digerati. Teodor Stolojan e bolovanos si nu le are cu glumitele, iar Mircea Geoana e, prin excelenta, plicticos (doar la TVR reuseste sa apara constant, batand cu pumnul in biroul lui Alexandru Sassu, pentru invitatii de unul singur sau in dezbateri cu interlocutori agreati, spun surse din televiziunea publica).

Reflectarea caricaturala la TV a politicii din Romania ar putea influenta serios insusi rezultatul votului uninominal. Marile teme sunt tratate dupa ureche (urechea lui Becali, Prigoana sau Dragomir) denaturate si inevitabil aruncate in derizoriu.

Nimeni nu mai intelege nimic, esentialul scapa, de pe ecrane supureaza doar schimonoseli si urlete si toate vor fi reflectate in rezultatul votului din noiembrie (sau cand o fi el). Vom avea atunci multe motive de multumire catre facatorii de "presa serioasa" din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Reacție după închiderea televiziunii unui fost baron local PNL: ”Toate se plătesc. Şi bune şi rele. Cu interlopi pe urmele mele...”
Reacție după închiderea televiziunii unui fost baron local PNL: ”Toate se plătesc. Şi bune şi rele. Cu interlopi pe urmele mele...”
Televiziunea locală din Braşov Mix TV, fondată şi deţinută de fostul baron local Aristotel Căncescu, fost şef al Consiliului Judeţean Braşov din partea PNL, a fost închisă la începutul...
Topul WTA în care Iga Swiatek e la un pas de cifra 100, iar Simona Halep nu e în primele 10 tenismene din istorie
Topul WTA în care Iga Swiatek e la un pas de cifra 100, iar Simona Halep nu e în primele 10 tenismene din istorie
Lidera mondială din tenisul feminin, Iga Swiatek, e la un pas de cifra 100 în ceea ce privește numărul de săptămâni petrecute pe locul 1 WTA. Astfel, conform clasamentului publicat luni,...
#top, #CNA, #aparitii, #televizate, #politicieni , #stiri Calin Popescu Tariceanu
Comentarii
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
De la PLICI şi DIVORŢ ÎN parlament ,de la VALIZA cu BANI la DNA la AL DRACU`DON` MITICĂ!
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
De la PLICI şi DIVORŢ ÎN parlament ,de la VALIZA cu BANI la DNA la AL DRACU`DON` MITICĂ!