Mi-e scarba sa ma mai duc la vot. Am fost de fiecare data in ultimii 10 ani si degeaba. Nu am realizat mare scofala. Parca mereu m-am lasat pacalita de cate unul sau mai multi. Uninominal sau nu, votul nu ofera nicio garantie ca se va schimba ceva.
Cu totii stim ce lipseste tarii asteia si simtim si mai acut din momentul in care punem piciorul afara din casa sau calcam pe sol romanesc atunci cand revenim dintr-o tara vestica.
Am auzit tot ce se putea auzi in materie de promisiuni electorale care, invariabil, nu au fost onorate. Ascultam si acum, aceleasi promisiuni sforaitoare cu sute de kilometri de autostrada si pensii de sute de euro, chiar daca nu mai credem nimic.
Si cati dintre noi mai spera ca o sa apara altceva, ceva in care sa credem, cineva care sa promita lucruri realizabile, de care simtim ca avem nevoie si pe care sa le si faca? Cum ar mai putea in ziua de azi un politician sa ne faca sa mergem la vot si sa punem stampila, convinsi, pe numele lui?
In Romania s-au creat deja niste tipologii in materie de imagine si discurs politic. De la carismaticii Basescu si Oprescu, pana la stilul de cartier al lui Becali si Vanghelie, toti politicienii incearca sa ne vanda ceva - o imagine. Intrebarea este: cine si cum ne-ar mai putea convinge?
Carismaticul Basescu
Presedintele Traian Basescu a castigat fiecare lupta electorala la care a participat (patru la numar pana acum). Este definitia "animalului politic", care se muleaza instinctiv pe orice situatie, caruia ii convine criza, ii prieste scandalul si farmeca masele pana si cu hahaitul sau.
Este un om din popor, care bea, fumeaza, scuipa seminte pe stadion si vorbeste pe intelesul tuturor. Cartea pe care a jucat mereu este atacul la Opozitie, la premier si la cine se mai nimereste. Nu construieste un proiect, ci are mereu un anti-discurs nimicitor la greselile celorlalti.
Din nefericire pentru PD-L, alt Basescu nu mai are, asa ca la alegerile din noiembrie nu se poate baza decat pe campania indirecta pe care i-o poate face seful statului. Oamenii din partid cu Boc, Berceanu sau Preda in frunte au preluat de la presedinte reteta succesului si ataca si ei politica dezastruoasa a Guvernului si pe coruptii din PSD si PNL.
Ramane de vazut cat vor reusi sa convinga electoratul.
Socanta Udrea - omul cameleon
Elena Udrea este deocamdata singurul candidat la Parlament care s-a reinventat pentru aceasta campanie electorala. Discursul e acelasi ca al celorlalti pedelisti - anti-Guvern si anti-PSD, dar actiunile ei sunt total diferite.
Fosta blonda de la Cotroceni incearca sa isi ascunda pantofii Chanel si geanta Luis Vuitton punand muraturi si spaland podele. Reteta este surprinzatoare si parca gandita pentru electoratul de gospodine din sectorul 6.
"Fantasticul" Oprescu - omul anti-sistem
Un alt tip de politician carismatic este Sorin Oprescu. Insa, pe langa farmec, medicul a castigat la Primarie si gratie discursului anti-sistem. Era independentul, prigonitul din PSD, cu un proiect subtire si cel putin fantasmagoric - sa nu uitam de autostrada suspendata in care nimeni nu crede, dar care a adunat voturi cu toptanul.
Deocamdata, la parlamentare, programele de guvernare par sa fie construite pe reteta lui Oprescu - suna bine, dar sunt aproape imposibil de realizat fara vreo 10 PIB-uri pe an. Ce nu exista insa in oferta electorala de la aceste alegeri este omul independent cu notorietate si cu sarm, care sa poata obtine un mandat de parlamentar fara ajutorul vreunui partid.
"Responsabilul" Tariceanu - discursul de lauda
In tabara actualei puteri, mai toti liberalii cu Tariceanu in frunte se lauda cu fiecare ocazie ca, gratie lor, Romania a ajuns pe locul 1 in UE la crestere economica.
Pana aici, nimic ciudat. Mai bizar este insa tu, ca liberal, sa te bati cu pumnul in piept ca in mandatul tau au crescut pensiile si salariul minim pe economie. Ca niste adevarati social-democrati, penelistii au deschis larg baierele pungii bugetului si viitorului Guvern ii va fi foarte greu sa tina in frau deficitul bugetar. Dar despre asta nu vorbeste nimeni.
Tariceanu si Vosganian au fost de abia recent loviti de responsabilitate si acum explica sus si tare de ce nu pot creste salariile profesorilor cu 50%.
In general, discursul de lauda nu prea a prins la populatie care vede ca o duce in continuare prost. Aceeasi teapa si-a luat-o si PSD in 2004. Si cam spre asta se indreapta acum si PNL.
Geoana necuvantatorul
Cum necuvantatorul, va veti intreba, din moment ce vorbeste intruna la televizor? Da, necuvantatorul, pentru ca orice ar spune, Mircea Geoana ramane tipul de politician care are mereu gura deschisa, dar sunetele parca nu ajung la urechile audientei, oricat de plin de substanta (ceea ce nu se intampla foarte des) ar fi discursul sau.
Acest gen de om politic se bazeaza strict pe forta partidului din care face parte, nu este un individ cu o personalitate spumoasa care sa atraga atentia si sa se imprime in memoria electoratului. Dovada: si acum lumea il recunoaste drept "prostanacul", eticheta pusa de Ion Iliescu, omul care duce inca in spate PSD.
Vanghelie si Becali - politicienii sacosa (sau valiza, dupa caz)
Marian Vanghelie si Gigi Becali reprezinta un tip de politician specific spatiului mioritic - omul cvasi-analfabet, plin de bani, care arunca in electorat cu pomeni nenumarate.
Nu promite nimic palpabil, pentru ca nu are ce. Vorbeste mult, tare si colorat si, chiar daca nu spune mare lucru, capteaza audienta fara nicio problema.
Ziare.com va invita la dezbatere - ce va doriti sa auziti in aceasta campanie electorala? Ce v-ar putea convinge ca un politician merita votul dumneavoastra? Credeti ca, pentru Romania, se va mai schimba ceva? In cati ani?