Cea mai mare catastrofa miniera din ultimii ani a avut loc sambata la explotarea de carbune de la Petrila.
Cel putin 12 ortaci si salvatori au murit si alti 13 au fost raniti, sambata, in urma mai multor explozii care s-au produs la mina din Valea Jiului.
Prima explozie, de mai mare amploare, s-a soldat cu 8 morti, iar cea de a doua, care a avut loc la cateva ore, a mai adus inca patru decese. Printre victime se numara si membri ai echipelor de salvatori.
Opt raniti, care au arsuri pe mare parte din corp, au fost dusi la spitalul din Petrosani sambata dupa-amiaza. Majoritatea minerilor au suferit arsuri de gradul 3 sau 4, intoxicatii cu fum si fracturi. Sase mineri au suferit operatii.
Apoi, spre seara, alti cinci raniti au ajuns la spital, cu afectiuni mai usoare. Cautarile au fost sistate pana duminica, pericolul de explozie fiind prea mare.
Se pare ca exploziile au fost cauzate de acumulari de gaz metan la aproape 1.000 de metri adancime.
Purtatorul de cuvant al Parchetului General, Robert Cazanciuc, a anuntat ca trei procurori de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba vor ajunge la Petrila si vor deschide o ancheta pentru a vedea cine se face vinovat de acest incident.
Se pare insa ca incidentul de sambata nu a fost primul, o explozie similara avand loc si vineri, la mina din Petrila, o cauza posibila fiind, de asemenea, acumularile de gaze, sustin surse citate de Antena 3.
Atunci singura persoana ranita a fost seful de tura, care a fost dus la spitalul din Petrosani, dar nu a necesitat internare.
In aceste conditii, exploziile ucigase de sambata puteau fi prevazute si preintampinate, iar vietile minerilor ar fi fost salvate.
Ce fac autoritatile?
Presedintele Traian Basescu a decis sa plece la Petrila sambata seara. Seful statului a luat un elicopter si a zburat in Valea Jiului.
Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu s-a interesat imediat care este situatia de la mina si care este necesarul de sprijin. A anuntat ca Guvernul va ajuta familiile minerilor care au murit in cele doua explozii.
Ulterior, premierul a transmis condoleante rudelor victimelor din Petrila si a solicitat ministrilor Economiei, Muncii si Internelor sa sprijine eforturile de salvare si a facut un grup de coordonare care sa se deplaseze de urgenta in zona.
Grupul este condus de secretarul de stat din Ministerul Economiei si Finantelor, Viorel Palasca.
Si ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a plecat sambata seara spre Petrila, iar ministrul Muncii, Mariana Campeanu, va ajunge la Petrila abia duminica dimineata, insa sustine ca la mina se afla deja Inspectia Muncii, pentru a face investigatii asupra cauzelor care au determinat explozia.
"O sa avem si date despre ce anume s-a facut, daca s-au facut inspectii la aceasta mina, daca s-au prevazut masuri. Nu am date la acest moment pentru ca toate lumea a plecat acolo ca sa vada despre ce e vorba si toate statisticile sunt la birou", a mai spus ministrul.
Si ministrul de Interne, Cristian David, a plecat de urgenta sambata seara spre Petrila chiar din platoul unei emisiuni televizate.
Asadar, multe figuri oameni importanti merg de urgenta la Petrila. Ramane de vazut la ce va folosi prezenta lor. Daca va folosi la ceva.
Ramane insa intrebarea fireasca: cine este de vina? E usor sa arunci culpa pe neatentia celor care au murit. Insa minerii se plang demult de scurgerile de gaze de la Petrila, o mina considerata sigura de autoritati, si spun ca lucreaza cu "focul in spate".
Asa ca in zilele urmatoare vom vedea daca si cine va fi tras la raspundere pentru acest accident petrecut in Romania secolului 21.
Istoria accidentelor miniere este mult una lunga si dureroasa in tara noastra, mai ales pe Valea Jiului. Numai la Vulcan au murit peste 80 de oameni.
Alina Bardas & Bogdana Boga