Majorarea cu 50% a pensiilor de grad I s-ar putea amana

Vineri, 14 August 2009, ora 07:59
4193 citiri
Majorarea cu 50% a pensiilor de grad I s-ar putea amana
Foto: MontanTv

Majorarea pensiilor cu 50%, respectiv 25%, pentru persoanele cu gradele I si II de munca s-ar putea amana pentru 2011, pentru ca situatia financiara nu permite respectarea programului initial, ce prevedea o ultima crestere in octombrie, a spus ministrul Muncii, Marian Sarbu.

"S-au facut deja trei etape ale majorarii pentru grupele I si II de munca, ultima etapa va fi la sfarsitul lunii septembrie, inceputul lui octombrie. O treime din ceea ce prevedea legea la care v-ati referit (OUG 209/2009, n.r.) cred ca va ramane inghetata, cred ca efectele acelei legi vor fi prorogate pentru anul 2011 pentru ca situatia financiara nu o permite", a afirmat Sarbu.

Conform legilor adoptate pe final de mandat de guvenrul Tariceanu, si promulgate de presedintele Basescu, acordarea pensiilor majorate urma sa se faca de la 1 ianuarie 2009. Ulterior, acelasi guvern a amanat cu un an aplicarea prevederilor, iar ministrul Muncii anunta in prezent o noua amane a finalizarii, pentru 2011.

Astfel, in septembrie 2008, Parlamentul a adoptat o Lege care prevedea o crestere cu 50% a punctului de pensie pentru cei incadrati in grupa I de munca si reducerea cu 50% a varstei de pensionare, astfel ca la un an de munca se reducea varsta de pensionare cu sase luni.

De asemenea, Legea prevedea o crestere cu 25% a punctului de pensie pentru persoanele cu gradul II de munca, precum si o reducere a varstei de pensionare cu 25% (la un an de munca se reduce varsta de pensionare cu trei luni).

Legea, promulgata ulterior de presedintele Traian Basescu, prevedea acordarea pensiilor majorate de la 1 ianuarie 2009, dar aceasta nu a intrat efectiv in vigoare, deoarece guvernul Tariceanu a adoptat, pe 4 decembrie 2008, o ordonanta de urgenta prin care amana aplicarea acesteia pana in 1 ianuarie 2009.

In cele din urma, majorarea pensiilor pentru gradele I si II de munca s-a facut potrivit ordonantei de urgenta din 2008 a guvernului Tariceanu, care prevede cresterea medie cu 8% a pensiilor. Astfel, potrivit acestei ordonante, incepand cu 1 octombrie 2008, persoanele care au avut gradele I si II de munca si au iesit la pensie pana in 1990 au beneficiat de cresterea pensiilor.

Intr-o a doua etapa, in februarie 2009, au fost marite pensiile persoanelor care au iesit din campul muncii intre 1991 si 1996, inclusiv. Cea de-a treia etapa de majorare a pensiilor celor cu gradele I si II de munca figura pentru iunie si viza persoanele iesite la pensie intre 1997 si 2001, iar ultima - pentru octombrie 2009 - cuprinde persoanele iesite la pensie intre 2002 si 2008.

Fondul Monetar International (FMI) a cerut, insa, guvernului Romaniei sa faca o serie de reduceri cu cheltuielile bugetare, astfel incat sa limiteze deficitul bugetar la 7,3% din produsul intern brut (PIB) in 2009 si la mai putin de 6% din PIB in 2010.

Citește și:
Ministrul Turismului îi îndeamnă pe români să nu mai meargă la schi în Austria. Mesajul subtil transmis în contextul Schengen
Ministrul Turismului îi îndeamnă pe români să nu mai meargă la schi în Austria. Mesajul subtil transmis în contextul Schengen
Ministrul Turismului, Daniel Cadariu, a declarat că aproximativ 370.000 de români merg anual la schi în Austria, însă a subliniat că există alte destinații europene cu condiții chiar mai...
Noi zile libere prin lege. Boboteaza și Sf. Ioan Botezătorul ar putea fi declarate zile nelucrătoare după ce propunerea a trecut de Senat
Noi zile libere prin lege. Boboteaza și Sf. Ioan Botezătorul ar putea fi declarate zile nelucrătoare după ce propunerea a trecut de Senat
Senatul a adoptat tacit miercuri, 7 decembrie, o propunere legislativă a deputaţilor PSD, de completare a art.139 din Codul Muncii, prin care Boboteaza şi Sf. Prooroc Ioan Botezătorul,...