Mintea partidelor de pe urma

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 13 Octombrie 2008, ora 21:00
7547 citiri
Mintea partidelor de pe urma

Ultimele saptamani, extrem de tulburate pe scena politica de la Bucuresti, par sa fi zguduit din temelii constructii care pareau aproape certe.

O parte tot mai mare din PNL nu mai vede cu ochi buni alianta cu PSD; Traian Basescu exerseaza o abilitate noua si, se pare, extrem de eficienta - tacerea; PSD, tocmai prin Viorel Hrebenciuc, lanseaza mesaje surprinzator de pacifiste catre Cotroceni.

Asa ca am putea descoperi cum efectele secundare ale legilor Voiculescu si salarizarii dascalilor s-ar putea dovedi cu mult mai importante decat cele preconizate (tot mai putin probabile, de altfel).

Intamplarile liberalilor

Sursele politice ale majoritatii gazetarilor sustin ca a fost un week-end de negocieri intense intre liberali si democrat-liberali. Altfel spus, curentul pro PD-L din PNL devine tot mai consistent.

Acesta incepuse sa se contureze cam inainte de alegerile locale, sub conducerea lui Ludovic Orban. Pe atunci insa, grupul dur din jurul premierului, in frunte cu Crin Antonescu si Bogdan Olteanu, nu voia sa arunce nici macar o privire catre PD-L. Intre timp insa, s-au intamplat lucruri.

In primul rand, a venit o prima factura a guvernarii dependente de PSD. Felul in care social democratii au pus problema in cazul salarizarii dascalilor, i-a dat PNL o mostra clara a felului in care este si va fi tratat de "aliatul PSD": carne de tun.

Apoi, legea Voiculescu, care calca in picioare o valoare liberala fundamentala - proprietatea, a fost o alta mostra clara a dozei de liberalism care va incapea intr-o viitoare guvernare alaturi de PSD.

Daca ideologia s-a lasat cu fiori reci, nici ciolanul nu pare prea carnos. Liberalii au aflat felul in care seful lor ar fi negociat viitoarea guvernare: Calin Popescu Tariceanu premier al unui cabinet exclusiv PSD.

Liberalii au mai aruncat un ochi si catre sondajele reale, de uz intern, care le-ar fi aratat o scadere accentuata de cel putin 6 procente, electorat dezamagit de stangismul tot mai accentuat al unui partid declarat de dreapta.

Pierderea ar putea fi tot mai mare pe masura ce se accentueaza campania de presa tintita pe guvern din care aflam ca in timp ce Varujan Vosganian tipa din toti bojocii ca nu sunt bani, premierul a triplat salariile directorilor din societatile de stat, dar si ca sotia premierului sfideaza soferii innebuniti de trafic, folosindu-se de antemergatori la care, potrivit legii, nu ar avea dreptul.

Si tot intre timp, dinspre Palatul Cotroceni se aude cantecul de sirena al tacerii lui Traian Basescu. Presedintele s-a abtinut in ultima vreme de la comentarii acide antiliberale importante si a exersat o oarecare distantare de PD-L care a inceput sa para mai autonom.

In acelasi timp, presedintele l-a lasat pe premier sa infrunte singur tavalugul revendicarilor salariale, altfel spus sa plateasca nota festinului electoral al PSD.

Am putea constata ca toate biletelele, atacurile si scandalurile ultimilor patru ani i-au adus lui Traian Basescu cu mult mai putine beneficii decat tacerea ultimei perioade.

Cert este ca am trait sa-l vedem pe Crin Antonescu, marele partizan al guvernarii cu PSD, declarand ca ar prefera o alianta cu PD-L, iar pe Bogdan Olteanu spunand ca nu exclude pentru PNL nicio viitoare alianta de guvernare.

Sigur, aceste declaratii ar putea reprezenta si o perdea de fum in spatele careia iubirea cu social democratii sa se mentina calda ( intoxicarile sunt boala electorala consacrata), insa luate in context ele capata o greutate mult mai mare.

Cantec de sirena dinspre Cotroceni

Tacerea i-a dat, cu siguranta, presedintelui posibilitatea sa gandeasca mai mult. Gandind mai mult, cu ochii pe cifre, s-a convins ca PD-L nu are nicio sansa sa guverneze de unul singur, ba chiar, dupa viitoarele alegeri s-ar putea repeta ierarhia din 2004, adica PSD +PC pe primul loc, insa fara o majoritate necesara guvernarii.

Partenerul preferabil pentru PD-L ar fi PNL, insa fara Calin Popescu Tariceanu, iar miscarile din partidul liberal par sa faca aceasta varianta cu mult mai posibila decat in urma cu cateva luni.

Exclusa cu totul n-ar fi nici alianta cu PSD, insa ea este foarte putin probabila cat timp cat in acest partid Ion Iliescu si Adrian Nastase sunt pe cai mari. Traian Basescu si Ion Iliescu se urasc dincolo de politica si principii.

Convietuirea lor este organic imposibila, dupa cum si inalturarea rapida a unuia dintre ei este improbabila. Si-apoi, sa nu uitam tocmai esentialul: PSD reprezinta traditional interesele rusesti, in vreme ce Traian Basescu joaca, evident, cartea americana.

Si totusi, la randul sau PSD lanseaza un mesaj pacifist catre Cotroceni tocmai prin gura lui Viorel Hrebenciuc. Acelasi om, care mai lunile trecute il facea betiv pe Traian Basescu, spune acum ca presedintele ,,este un adevarat om de stat".

Si tocmai de aceea, pluseaza Viorel Hrebenciuc intr-un interviu pentru Ziua, "daca ne vor prezenta in fata presedintelui avand o alianta foarte bine constituita, nu cred ca presedintele se va opune stabilitatii Romaniei pentru urmatorii patru ani".

Altfel spus, cum partea din PNL dispusa la o alianta cu PSD pare sa se subtieze, social democratii si-au adus aminte ca, totusi, presdintele numeste premierul, un rol de-o importanta covarsitoare dupa cum s-a vazut in 2004, cu atat mai mult cu cat vorbim de un presedinte atat de jucator.

La randul sau, Traian Basescu a mai mosit o solutie imorala, asa ca are deja o flexibilitate exersata in functie de interese.

In acest moment toate variantele sunt deschise si toate, mai mult sau mai putin posibile, cu atat mai mult cu cat insasi data alegerilor depinde de un verdict in instanta, pe muchie de cutit.

In plus, legea inepta a votului uninominal face practic imposibila orice prognoza a rezultatului chiar beneficiind de cele mai precise sondaje.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Orban, #Tariceanu, #targuri, #electorale , #stiri Calin Popescu Tariceanu