Revenit in tara de voie, de nevoie dupa ce a participat la un "extraordinar exercitiu de PR" in Ungaria, sponsorizat de Red Bull, Adrian Nastase ia in primire autoritatile de la Bucuresti, care desi stiau inca din 9 iulie ca CE ingheata platile pentru programul SAPARD, secretomania a fost deconspirata pe 20 august.
"Aflam la finalul lunii august ca, pe 9 iulie, Comisia Europeana a trimis autoritatilor de la Bucuresti o scrisoare in care anunta inghetarea platilor pentru programul SAPARD pana vor fi rezolvate o serie de probleme de management ("deficiente in sistemul de gestionare si control", cum s-a exprimat vocea CE in Romania). Planul de masuri era solicitat pana la 31 august", scrie presedintele Consiliului National al PSD Adrian Nastase, vineri, pe blogul sau.
In opinia lui Nastase, "este scandalos modul in care Guvernul a tinut sub tacere aceasta problema. Inca de la momentul aderarii la UE, am atras atentia asupra dificultatilor pe care administratia le are in ceea ce ar trebui sa fie eforturile de atragere a fondurilor europene".
Potrivit fostului premier, scrisoarea semnata de directorul general Jean Luc Demarty si adresata MEF arata ca, de la inceputul anului, autoritatile romane au fost avertizate in mai multe randuri cu privire la situatie. Odata ce s-a aflat de acest document au venit si reactiile celor vizati - clasicul "o sa se rezolve".
"Asadar, Romania este pusa, pentru prima oara, in fata unei astfel de situatii, de cand suntem angrenati in procesul de aderare la UE si, acum, in cel de integrare", critica pesedistul.
Mai mult, presedintele CN al PSD acuza, la randul sau, progresele imaginare ale Guvernului Tariceanu II: deja celebrii cinci kilometri de drum din Autostrada Transilvania.
"S-a discutat recent chiar despre progresele facute la autostrada Transilvania, ca urmare a interventiilor facute de Guvern. E vorba, probabil, despre un foarte mare "progres" in ceea ce priveste factura unui proiect in care, pana la acest moment, ar fi trebuit sa fie realizati mult mai mult de 5 km (!) si pe sume evident mai mici.
Pentru cine nu stie, programul SAPARD a avut si are inca un rol important pentru dezvoltarea agriculturii si a mediului rural. Neregulile constatate in gestionarea fondurilor au fost suficient de grave incat sa fie nevoie de stoparea platilor, reluarea lor putand avea loc (potrivit comunicatului reprezentantei CE in Romania) 'dupa ce autoritatile romane vor confirma implementarea adecvata a unui plan de masuri, aspect ce trebuie sa fie reconfirmat si de un organism independent de audit'", a adaugat Nastase.
Pededistul povesteste ca un asemenea plan a fost realizat si trimis in 31 iulie dar - surpriza! - "Directia Generala pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (...) a cerut efectuarea unor imbunatatiri suplimentare".
"Pana pe 31 august, data-limita, mai sunt putine zile, insa noi aflam doar acum despre decizia luata la nivel european. Gravitatea situatiei nu cred ca poate fi negata de nimeni, si ea nu deriva numai din posibilitatea ca aceste fonduri sa fie blocate pentru o lunga perioada de timp, sau chiar anulate, ci si din modul in care autoritatile de la Bucuresti ascund astfel de informatii.
Este evident faptul ca problemele semnalate de oficialii europeni nu au aparut astazi. Intensificarea avertismentelor din primavara nu a produs insa niciun rezultat, ceea ce spune multe despre competentele celor implicati acum in procesul de gestionare a acestui program. Luand in calcul si ceea ce s-a intamplat in cazul APIA, pentru a da inca un exemplu, imi este teama ca suntem in fata unui fenomen, si nu a unei exceptii", a mai spus Nastase.
Pentru ca la finalul lunii august va avea loc in Senat o sesiune extraordinara, trei zile de lucrari, Adrian Nastase spune ca este "necesar ca premierul si ministrul de finante sa vina in plen si sa prezinte planul de masuri si solutii pentru a debloca aceste fonduri.
"Nu vreau sa fiu ironic (situatia este grava), dar nu pot sa nu citez (aproximativ): 'Nu sta deoparte. Vedem un plan?'", a subliniat Nastase, luand exemplul premierului Romaniei.
dragi mei
mam bucurat ca va bucurati de... Vezi tot