Les jeux sont faits, rien ne va plus! Partidele si-au inregistrat oficial candidatii pentru alegerile din 30 noiembrie.
Daca vor fi pe 30 noiembrie, pentru ca instanta nu a dat inca verdictul final la contestatia PRM si o eventuala admitere a actiunii ar putea da pest cap toate planurile. Pana atunci insa, marsul electoral a inceput si O privire catre listele de Bucuresti, ne arata lucruri interesante.
In primul rand, niciun presedinte de partid nu-si incearca fortele in Capitala, cel mai imprevizibil oras din punct de vedere electoral.
Calin Popescu Tariceanu a cochetat o clipa cu zona Primaverii, dupa care a fugit mancand norii, cam rusinos, dar sanatos, catre un colegiu comod din Ilfov, domniat copios de liberalii.
E drept, ar fi fost cam neplacut pentru ditamai presedintele de partid sa rateze o intrare triumfala in Parlament si sa astepte rozandu-si unghiutele loteria redistribuirii.
Cel mai rau este ca presedintele PNL a recus la un truc ieftin si blamabil atunci cand a insotit pensiile marite de luna aceasta cu cate o scrisorica de anuntare a candidaturii.
Mircea Geoana s-a dus si el la Craiova pentru a-si inscrie candidatura in colegiul ales pe spranceana in patria pepenilor. Si cum altfel putea sa marcheze momentul decat printr-o ineptie: inca o autostrada, de la nasu', pe traseul Pitesti - Craiova, cand nici cele in proiect sau executie deja sunt intr-un stadium atat de inapoiat.
Dar de unde sa stie Mircea Geoana. De la el, fara numar.
Emil Boc nu candideaza, dar cand a facut-o a fost confirmat fara drept de apel la Cluj, insa candidatura lui Teodor Stolojan ar fi fost normala si de dorit. Este singurul dintre nominalizii pentru sefia viitorului guvern care a refuzat testul electoral, desi mandatul de la Parlamentul europeana ii este pe sfarsite.
Culoare sigure, multi anonimi
Liderii marcanti care totusi s-au incumetat in Bucuresti au reusit sa-si asigure culoare destul de sigure. Vasile Blaga se va infunta cu doi anonimi: social democratul C-tin Traistaru si liberalul Ioan Danut Fleaca.
La fel Bogdan Olteanu, care imparte traseul cu Mihaela Anton (PSD) si Gheorghe Groza (PDL). Cristian Diaconescu trebuie sa se dovedeasca mai bun decat Dida Dragan (PNL) si Tudor Serban (PSD). La fel de usor va fi si pentru Crin Antonescu si nici Elena Udrea nu prea are de ce sa se planga, daca nu cumva se va impiedica de Luminita Anghel.
Unele ajustari de curs au fost facute in ultimul moment. Dan Voiculescu a fugit din calea lui Ion Talpes cand a auzit ca se poate lasa cu dezvaluiri. Oare de ce se teme?
Prin urmare, nu prea avem motive sa ne asteptam la o campanie palpitanta in Capitala. Greii au culoare lejere, dar majoritari sunt anonimii, semn clar al fricii clasei politice de electoratul bucurestean. Asta ar fi putut fi o sansa mare de primenire a legislativului cu figuri noi, daca am fi aveut un uninominal autentic.
Asa insa, este putin probabil ca vreunul dintre nou intrati, cat o fi el de valoros, sa poata obtine din primul tur de scrutin 50% +1 din voturi. Asa ca, dupa toate probabilitatile, confruntarea anonimilor va duce direct la redistribuire, adica la lista. De altfel, profilul public destul de slab al celor mai multi dintre candidatii propusi bucurestenilor, va determina un vot preponderant pentru partid si cu mult mai putin pentru persoana votata.
Deocamdata propunerile de campanie nu sunt nici ele bine conturate, insa, atatea cate sunt, ele semana mai mult cu promisiuni de primari.
Elena Udrea, spre exemplu, care candideaza in Drumul Taberei, bate tare moneda pe blocajele la iesirea si intrarea in cartier si pe necesitatea unei magistrale de metrou in zona. O fi de domeniul Legislativului?
Daca din punctul de vedere al confruntarilor se anunta o campanie destul de plata si plicticoasa, rezultatele se vor lasa cu multa adrenalina. Regulile sunt atat de alambicate si incoerente incat pana la inchiderea urnelor, nimic nu este cu adevarat previzibil.