Pogea: Niciun imprumut nu e scump pentru stabilitatea tarii

Marti, 17 Februarie 2009, ora 19:59
879 citiri
Pogea: Niciun imprumut nu e scump pentru stabilitatea tarii

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat marti ca Executivul nu se teme de un acord cu FMI si ca niciun imprumut nu este scump atunci cand e vorba de stabilitatea tarii.

"Daca va trebui sa ne adresam si Fondului, ne adresam si Fondului pentru ca nimic nu este scump cand e vorba de asigurarea stabilitatii economice si finaciare a unei natiuni.

E o decizie responsibila si nu ne este teama de ea si de contrangeri. Ba dimpotriva, poate ne ajuta sa intram pe un fagas normal al cheltuirii banului public", a spus Pogea, la dezbaterea din Parlament pe buget, potrivit NewsIn.

Pogea a criticat guvernul Tariceanu ca a lasat un deficit pe care trebuie sa-l finanteze actualul guvern, ca nu a stiut sa profite de cresterea economica si ca a consumat tot excedentul pe care l-a preluat cand a venit la putere.

"Consolidarea fiscala inseamna capacitatea de a trece de la la un an financiar la altul, si sa se respecte o regula de aur: leaga sacul cand e plin. Ati avut crestere economica de patru ani consecutiv, iar acum Romania inregistreaza unul dintre cele mai mari dezechilibre financiare (...) E o regula elementara ca orice deficit se plateste, acesta este motivul pentru care actualul guvern plateste un deficit de 7,7 miliarde in 2008", a spus Pogea.

Guvernul Tariceanu a luat decizii gresite desi unii specialilsti anticipau iminenta aparitie a crizei, a mai spus seful de la Finante.

Orice acord incheiat de un stat membru al Uniunii Europene (UE) cu Fondul Monetar International (FMI) trebuie sa treaca pe la Comisia Europeana (CE), dar nu orice acord cu Bruxelles-ul trebuie sa treaca pe la FMI, a declarat luni premierul Emil Boc.

In cel mult doua saptamani, Ministerul Finantelor va lua o decizie clara in privinta nevoii de finantare printr-un imprumut de la Comisia Europeana si FMI pentru a acoperi o nevoie de 2,8 miliarde euro, plus un supliment, in cazul in care liniile de finantare din partea bancilor-mama catre subsidiarele din Romania nu vor fi reinoite.

Citește și:
Marcel Ciolacu, pe aceeași pagină cu BOR pe tema Religiei la BAC: „Religia aduce cunoaștere. Și Sportul e opțional”
Marcel Ciolacu, pe aceeași pagină cu BOR pe tema Religiei la BAC: „Religia aduce cunoaștere. Și Sportul e opțional”
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a precizat că progresiştii din România duc o campanie de denigrare împotriva Bisericii Ortodoxe Române (BOR), în contextul propunerii cultelor religioase ca...
Marcel Ciolacu: "USL s-a făcut împotriva cuiva, domnule. Eu nu fac alianţe ca să mă duşmănesc cu cineva"
Marcel Ciolacu: "USL s-a făcut împotriva cuiva, domnule. Eu nu fac alianţe ca să mă duşmănesc cu cineva"
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu îşi doreşte un alt USL, vorbind despre coaliţia actuală PSD-PNL şi UDMR. Acesta a reamintit că USL a fost făcut împotriva lui Traian Băsescu,...
#Gheorghe Pogea, #imprumut FMI, #finantare deficit bugetar , #stiri Calin Popescu Tariceanu