Presa de azi: Calare pe comoara

Sambata, 07 Februarie 2009, ora 08:09
5739 citiri
Presa de azi: Calare pe comoara
Foto: Realitatea Tv

Desecretizarea anexelor acordului firmei Sterling cu statul roman pentru concesionarea unor perimetre de explorare a zacamintelor de gaze si petrol din platforma continentala a Marii Negre a adus cateva lamuriri importante.

"Durata acordului petrolier intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si Sterling Resources Limited este de 30 de ani, cu dreptul de a fi prelungit cu o perioada aditionala de pana la 15 ani", se mentioneaza in anexa nr. 11.

Conform aceluiasi document, Sterling primea dreptul de exploatare imediat dupa pronuntarea verdictului de la Haga. Pana la acest verdict, firma canadiana avea dreptul sa faca doar operatiuni de explorare, scrie Adevarul in editia de sambata.

Actul precizeaza foarte clar ca statul roman nu platea despagubiri in cazul in care verdictul Curtii de la Haga nu era favorabil Romaniei.

In document se mentioneaza ca firma Sterling primeste prin concesiune perimetrele Midia si Pelican timp de 30 de ani, cu posibilitate de prelungire pentru inca 15 ani.

Contractul incheiat cu Sterling a fost suspendat in perioada 2003-2008, iar prin transformarea contractului de exploatare si impartire a productiei in acord petrolier si de concesiune, compania nu mai imparte profitul cu statul roman, ci plateste o redeventa situata intre 3,5 si 13,5%.

"Din totalul de 9.730 de kilometri patrati de pe platoul continental al Marii Negre castigati de Romania in urma deciziei Curtii Internationale de Justitie, o suprafata de aproximativ 5.000 de kilometri patrati mai poate fi concesionata", a declarat intr-o conferinta de presa fostul director general al ANRM, Bogdan Gabudeanu.

"Restul suprafetei de 4.000 de kilometri patrati a fost dat spre explorare si, ulterior, pentru exploatare companiilor Sterling Resources si Petrom. Practic, Petrom detine 80 la suta din acesti 4.000 de kilometri", a afirmat Gabudeanu.

S-a desecretizat acordul: Sterling are drept de exploatare exclusiva in Marea Neagra, titreaza Cotidianul, precizand ca acordul ii da dreptul companiei canadiene sa exploreze si sa exploateze, pana cel mai devreme in 2022, pe cheltuiala proprie, cele doua blocuri din Marea Neagra. Statul primeste doar redeventa.

Actul aditional la contractul de explorare petroliera incheiat intre Agentia Nationala de Resurse Minerale (ANRM) si Sterling Resources prevede, textual, concesionarea catre compania canadiana a dreptului exclusiv de a executa operatiuni petroliere in doua perimetre din Marea Neagra. Actul aditional, initial secret, a fost desecretizat in urma unei instructiuni in acest sens a premierului Emil Boc si se afla postat pe site-ul ANRM.

Documentul acorda Sterling dreptul de a derula operatiunile pe toata durata acordului (30 de ani, pana in anul 2022, dar la care se mai pot aduna niste ani, dat fiind ca explorarea a fost oprita, in 2003, din cauza diferendului romano-ucrainean) pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia. Ulterior, contractul poate fi prelungit pentru inca 15 ani.

Totodata, actul mentionat permite unei terte parti sa deruleze operatiuni miniere in aceste perimetre atat timp cat acestea nu intra in conflict cu operatiunile petroliere acordate Sterling. De asemenea, activitatile miniere in perimetrele concesionate catre Sterling vor putea fi efectuate doar cu acordul scris si prealabil al companiei canadiene.

Actul mentionat precizeaza ca Sterling va derula aceste operatiuni pe riscul si cheltuiala proprie. Programul minimal de explorare impune firmei firmei Sterling saparea a doua sonde, la adancimea minima de 1.100 de metri, cheltuielile minime de explorare fiind de opt milioane de dolari. In cazul in care Sterling face o descoperire comerciala, trebuie sa trimita toate datele descoperirii catre ANRM. Ulterior, statul ii va da dreptul sa extraga titeiul si gazele si va incasa redeventa.

Sterling are dreptul sa exporte titeiul, sa ceara extinderea suprafetei contractuale peste limita stabilita initial si sa solicite cu prioritate concesionarea altor exploatari.

In plus, companiei i se confera si dreptul de a solicita, in regim de prioritate, concesionarea exploatarii unor substante minerale utile, altele decat petrolul, descoperite prin operatiunile sale petroliere, in cazul in care acestea pot face obiectul exploatarii si al valorificarii, si sa ceara Agentiei Nationale de Resurse Minerale extinderea suprafetei contractuale, "in cazul in care se dovedeste continuitatea dezvoltarii zacamantului in afara limitelor suprafetei contractuale acordate initial".

Din Gandul aflam cat pierde statul roman de pe urma amanetarii Marii Negre. Veniturile statelor care detin rezerve de petrol aflate in exploatare sunt intre 35 si 85% din valoarea productiei. Companiile care extrag petrolul isi achita obligatiile fie in natura, fie in bani.

Tarile din tratatul OPEC aplica o taxare de 55% din valoarea productiei, Cu unele exceptii: in cazul Arabiei Saudite taxele pot urca pana la 85%, in functie de productivitate, iar in Libia taxele pe petrol variaza intre 35 si 85%. Marea Britanie, stat UE, a majorat "redeventa" de la 33%, la 50 de procente, in decembrie 2005.

Romania a renuntat la cota-parte din productie de 55% in 2002, introducand redeventele - procente de taxare cuprinse intre 3,5 si 13,5 procente pe valoarea productiei petroliere. Totusi, cotele de productie au fost pastrate in cazul acordurilor petroliere in vigoare - asadar si in cazul celebrului de acum contract cu Sterling Resources.

Asta pana in octombrie 2007, cand Guvernul Tariceanu a modificat, din nou, Legea petrolului, anuland prevederea referitoare la acordurile petroliere existente.

Hotararea de Guvern prin care a fost aprobat actul aditional nr. 11 al contractului cu Sterling, prin care s-a trecut de la cota de productie, la redeventa pe exploatare, a fost introdusa in circuitul de avizare la cateva zile dupa adoptarea ordonantei de urgenta prin care s-a modificat Legea petrolului.

Interesant este (implicit din perspectiva motivarii unei eventuale rezilieri) ca actul aditional nr. 11, a fost incheiat in august 2007, cand inca nu exista baza legala pentru trecerea pe redevente.

Bogdan Gabuneanu, demisul presedinte al ANMR a organizat o conferinta de presa, pentru a incerca sa se disculpe, aruncand responsabilitatea pentru incheierea contractului pagubos cu Sterling si cu alti producatori de petrol si gaze in "ograda" PSD.

Iulian Iancu, presedintele social-democrat al Comisiei Industrii din Camera Deputatilor a fost principala tinta a lui Gabudeanu: "Iancu este portavocea grupurilor de interese care incearca sa intre in zonele de exploatare a resurselor tarii, fara baza legala. Noi tot ce am facut, inclusiv contractul cu Sterling, a fost perfect legal. Ii multumesc primului ministru Emil Boc si inlocuitorului meu de la ANRM pentru ca au reusit desecretizarea contractului si astfel, au prezentat probele care ne dau dreptate.

Contractul a trebuit sa-l incheiem pentru ca eram obligati de legislatia adoptata anterior, inca din 2002, cand s-a renuntat prin ordonanta de urgenta la cotele de productie si s-a trecut la redevente. Pe de alta parte, existau in vechiul contract facilitati fiscale si reglementari in materie de concesiuni care intrau in conflict cu statutul Romaniei de stat membru UE. In 2002, cand s-a adoptat actul prin care s-au introdus redeventele, PDSR era la guvernare, iar Iulian Iancu secretar de stat in Ministerul Industriilor".

In replica, deputatul Iancu arata ca "Guvernul Tariceanu a modificat Legea petrolului in octombrie 2007, special pentru a face posibil contractul cu Sterling. La 5 zile de la publicarea in Monitorul Oficial al OUG 101, s-a dat drumul hotararii prin care se aproba actul aditional al contractului cu Sterling".

Gabudeanu recunoaste ca este initiatorul Ordonantei 101 din 2007, dar sustine ca, in varianta initiala, aceasta prevedea o crestere a redeventelor. "Nu s-a putut aproba acest fapt, pentru ca este in vigoare clauza referitoare la redevente din contractul cu Petrom pana in 2014".

Gabudeanu a probat un fapt cert: nu cunoaste actul aditional nr. 11 al contractului cu Sterling, desi afirma raspicat ca si-l asuma in totalitate. Intrebat de ce nu s-a introdus in contract o clauza care sa ofere si statului roman posibilitatea rezilierii in caz de forta majora, Gabudeanu s-a balbait: "Asta nu stiu!".

Mai apoi, intrebat ce poate spune de prelungirea contractului cu durata perioadelor in care explorarea este suspendata din vointa Sterling, Gabudeanu a replicat: "Nu exista asa ceva! Asta e o prostie!". Cand i s-a indicat articolul respectiv din actul aditional, a bombanit: "Mda, nu pot sa cunosc tot contractul, pe dinafara!". Fostul director ANRM avea asupra sa o geanta plina de documente. Printre acestea si contractul initial, din 1992, cu incheiat cu Enterprise Oil.

Acest contract, desi desecretizat, nu a fost dat publicitatii. Prin urmare, dl. Gabudeanu avea asupra sa un document pe care nu l-a putut obtine decat fotocopiind originalul, fara sa aiba acest drept, intrucat a fost demis inaintea desecretizarii contractului. La aceasta, Gabudeanu a replicat: "Am acces la documente prin calitatea mea de angajat la ANRM. Nu am fost demis, am fost eliberat din functie. Si sunt la ANMR, pe termen nedeterminat. Pe ce functie? Pe functia de om in Agentie!".

Afacerea zacamintelor din Marea Neagra are aceiasi actori de saisprezece ani, scrie si Gardianul: un amplu material remis redactiei de "vot.ro" face lumina in cea mai scandaloasa afacere de la inceputul acestui an: concesionarea rezervelor de hidrocarburi din perimetrele aflate in Marea Neagra, castigate saptamana trecuta de Romania in urma procesului de la Haga, catre firma Sterling Resources.

Astfel, se dezvaluie ca afacerea gazelor naturale din Marea Neagra, aflate in disputa de mai multi ani intre Romania si Ucraina, a avut aceiasi actori in ultimii saisprezece ani, din 1992 si pana in 2008. Saisprezece ani in care aceasta afacere a traversat mai multe companii, mai multe guverne, dar a avut nevoie de un singur avocat si de doua apartamente.

Actul aditional la contractul de explorare a zacamintelor din Marea Neagra, aprobat de Guvernul Tariceanu, in noiembrie 2008, a fost semnat din partea companiei Sterling Resources de catre Emilian Ijdelea, consultant la casa de avocatura "Petru Buzescu", sustin surse din Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM).

Emilian Ijdelea a fost presedinte al Agentiei Romane de Dezvoltare, intre 1992 si 1993, adica exact perioada in care avea loc transferul dreptului de explorare a zacamintelor de la compania de stat Rompetrol SA la consortiul canadiano-britanic "CanadianOxy"- "Enterprise Oil Exploration", contract aprobat de Guvernul Stolojan in septembrie 1992. Reprezentantul companiei canadiene "CanadianOxy" in Romania a fost chiar Petru Buzescu, avocat romano-american (membru al Baroului din Bucuresti si al Baroului din New York).

Avocatul Buzescu a fost atat administratorul sucursalei "Canadian Occidental Petroleum Ltd Canada", cat si al subsidiarei sale "CanadianOxy" Romania. Locul companiei candiene este luat, ulterior, de catre compania Arco Midia Inc SUA. Consortiul Arco Midia/Enterprise Oil descopera, in 1995, zacamantul de gaze naturale "Doina" in perimetrele Midia si Pelican. Sucursala bucuresteana a companiei americane "Arco Midia Inc" isi avea sediul in acelasi apartament din Splaiul Independentei cu casa de avocatura "Petru Buzescu".

Patru ani mai tarziu, in 1999, firma Arco Midia cedeaza 75% din drepturile de explorare catre compania britanica "Paladin Resources", care un an mai tarziu, prin decizia consiliului director din 4 februarie 2000, inchide afacerea Arco Midia din Romania. "Paladin Resources" devine astfel succesorul legal in contractul de explorare a zacamintelor din Marea Neagra si, la putin timp, incheie cu compania Enron un acord de comercializare a gazelor naturale din perimetrele Midia si Pelican. Adresa sucursalei Paladin Resources ramane tot in sediul casei de avocatura "Petru Buzescu", din Splaiul Independentei.

Compania "Sterling Resources Ltd" Londra primeste, in august 2000, de la Guvernul Isarescu dreptul de explorare a unui zacamant petrolier in perimetrul Craiova Sud, iar trei luni mai tarziu, in noiembrie, Sterling Resources Ltd isi deschide o sucursala la Bucuresti. Culmea, firma Sterling isi alege ca adresa pentru sediul social tocmai apartamentul din Splaiul Independentei al casei de avocatura "Petru Buzescu". Directorul general al sucursalei Sterling este desemnat Niculae Vidu, cel care ieri si-a dat demisia din consiliul de administratiei al companiei Rompetrol Well Services SA.

Premierul Boc si-a pus angajatii sa caute elemente penale in Actul aditional la contractul dintre Agentia Nationala de Resurse Minerale si Sterling * El ia in calcul si anularea acestui act in cadrul legal, informeaza si Ziua.

La dorinta prim ministrului Emil Boc a fost desecretizata anexa Hotararii de Guvern (HG) 1446/2008 prin care compania canadiana Sterling Resources primea in concesionare perimetre in Marea Neagra, inclusiv suprafete pentru care Romania nu avea drept de exploatare din cauza litigiului cu Ucraina.

Actul aditional la contractul dintre Agentia Nationala de Resurse Minerale (ANRM) si Sterling a fost ieri publicat pe site-ul ANRM. Printre altele, acesta face referire distincta, in finalul textului, la procesul dintre Romania si Ucraina pentru delimitarea platoului continental al Marii Negre, indicand ca, dupa decizia CIJ, dreptul de explorare va deveni unul de exploatare.

Actul aditional prevede ca in nicio situatie statul roman nu va acorda compensatii de nicio natura companiei pentru eventualele prejudicii create ca urmare a deciziei Curtii Internationale de Justitie de la Haga.

Acordul nu poate fi amendat, modificat, schimbat sau suplimentat decat printr-un act scris, semnat de agentie si companie. In eventualitatea producerii unor modificari in legile romane, Sterling va avea dreptul sa negocieze acte aditionale la acest acord care sa ii permita sa beneficieze de aceste schimbari.

Compania Sterling va plati, pana in 2014, redevente fixe pentru exploatarea rezervelor din perimetrele din Marea Neagra, a declarat, ieri, fostul sef al AMRM, Bogdan Gabudeanu, asa cum se intampla in cazul Petrom.

La privatizarea Petrom, in 2004, cu grupul austriac OMV, statul s-a obligat sa mentina pe o perioada de zece ani, respectiv pana in 2014, nivelul procentual, baza si modalitatea de calcul in cazul redeventelor datorate de companie conform contractelor individuale de concesiune.

Conform Legii Petrolului, Sterling va plati trimestrial statului o redeventa petroliera cuprinsa intre 3,5% si 13,5% din valoarea productiei brute de titei si gaze.

Mircea Geoană, despre boala de care a suferit: ”A fost un moment suficient de dramatic să mă trezească”
Mircea Geoană, despre boala de care a suferit: ”A fost un moment suficient de dramatic să mă trezească”
Mircea Geoană, fostul secretar general adjunct al NATO, acum candidat la funcția de președinte al României, a mărturisit că a suferit de cancer. Într-un interviu difuzat miercuri, 11...
Nicolae Ciucă, în pericol. Când și cum s-ar putea încheia cariera sa politică: ”Este un 'candidat-iepure' pentru Ciolacu”
Nicolae Ciucă, în pericol. Când și cum s-ar putea încheia cariera sa politică: ”Este un 'candidat-iepure' pentru Ciolacu”
De la extaz, la agonie. Astfel s-ar putea rezuma cariera politică a lui Nicolae Ciucă, un posibil parcurs scurt și intens: de la militarul cu notorietate în MApN, dar necunoscut de publicul...
#Sterlin Petrom Romania, #desecretizare Sterling, #Sterling Insula Serpilor , #stiri Calin Popescu Tariceanu
  1. Ucraina câștigă războiul psihologic contra Rusiei: Un dușman s-a infiltrat în mintea lui Putin
  2. Avea dreptul Tudor Chirilă să filmeze șoferul care parcase pe trecerea de pietoni? Ce spune legea VIDEO
  3. Urmările dezbaterii Harris-Trump în ecuația alegerilor din SUA: ”Un spectacol total”. Aliatul care îi poate aduce victoria finală candidatei democrate
  4. Unii oameni își atacă zilnic cel mai mare organ din corp, fără să știe: Poți scăpa de cancer dacă faci trei zile de pauză
  5. Rusia lovită de o catastrofă, fără ca Putin s-o poată opri: Cea mai dezastruoasă din ultimii 25 de ani
  6. Un fost colonel britanic din Serviciile Secrete dezvăluie: Putin, prins ca un iepure în lumina farurilor de o găselniță
  7. Declarația președintelui Turciei care îl va enerva pe Vladimir Putin
  8. Cerere specială făcută de Kiev ţărilor vecine membre NATO: ”Ar fi un pas demn şi corect”
  9. Stoltenberg se pregătește să-i predea lui Mark Rutte conducerea NATO
  10. Situație dramatică în județul Constanța. Doi copii au fost salvați de pompieri dintr-o mașină prinsă de o viitură