Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presa de azi: Cine va inchide cutia Pandorei?

Sambata, 04 Octombrie 2008, ora 09:33
2425 citiri
Presa de azi: Cine va inchide cutia Pandorei?

Pomenile acordate in mod iresponsabil de catre demnitari, in contextul crizei financiare mondiale, s-au concretizat in prabusirea monedei nationale in ultimele zile.

Vineri, BNR a anuntat un curs de 3,87 lei/euro, cel mai ridicat din ultimii trei ani, in timp ce bancile au vandut moneda europeana la un curs foarte apropiat de 4 lei.

Aceasta depreciere va avea un efect imediat asupra preturilor alimentelor, care vor creste cu pana la 25% de la inceputul lui noiembrie, dupa cum au anuntat producatorii.

Si facturile calculate in moneda europeana ne vor arde la buzunare. Ratele bancare, facturile la telefon, leasingul si asigurarile Casco se vor scumpi suplimentar, peste majorarile de peste 20%, prognozate de la inceputul anului viitor. Soferii vor avea de infruntat si majorari la costul carburantilor, spun benzinarii.

Vestile nu sunt tocmai roz nici in privinta facturii la intretinere. Riscul ca autoritatile locale sa accepte majorarea pretului gigacaloriei inainte de alegeri este insa minim, asigura specialistii.

Pe langa Curtea Constitutionala si CSAT, doua dintre solutiile disperate la care guvernantii se gandesc sa apeleze pentru a opri prabusirea economica, ca urmare a avalansei de pomeni electorale, mai exista si o a treia: presedintele Traian Basescu, care ar trebui sa nu aprobe legea majorarii salariale.

Tocmai pentru ca majorarile nu sunt sustenabile pentru intregul sector bugetar si ar arunca Romania intr-o criza financiara crunta sau ar pune in pericol statutul nostru de membru UE, magistratii sunt chemati sa declare ilegale majorarile aprobate cu rapiditate de Parlament, scrie Adevarul in editia de sambata.

Gardianul comenteaza ca in ciuda crizei cu care se confrunta Romania, premierul Tariceanu a "fugit" vineri la Salonul Auto de la Paris.

In tot acest timp, in tara CSAT asteapta, in continuare, sesizarea Guvernului privitoare la riscurile la care se expune statul roman in cazul in care salariile unor categorii sociale se maresc fara acoperire in plan economic.

Solicitarea ministrului Varujan Vosganian are nevoie, mai intai, potrivit procedurilor interne ale Palatului Victoria, de avizul lui Tariceanu pentru a fi discutata in CSAT.

Romania risca sa fie "inghetata" de greva a peste 100.000 de functionari publici. Acestia doresc majorarea salariilor cu 50%, dupa modelul aplicat profesorilor

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) asteapta, in continuare, sesizarea Guvernului privitoare la riscurile la care se expune statul roman in cazul in care salariile unor categorii sociale se maresc fara acoperire in plan economic.

Solicitarea ministrului economiei si finantelor, Varujan Vosganian, are nevoie, potrivit procedurilor interne ale Palatului Victoria, de avizul premierului Calin Popescu-Tariceanu pentru a fi discutata in CSAT. Seful Executivului este si vicepresedinte al Consiliului.

Peste 100.000 de functionari publici vor intra in greva, Tariceanu a fugit la Paris, Stolojan, care nu mai are ce pomana electorala sa scoata din maneca da in Vosganian si in Tariceanu, sindicalistii din educatie nu dau inapoi, BNR avertizeaza ca economia este afectata de hotarari politice fara acoperire, iar PRM vrea motiune de cenzura.

Parlamentarii si-au votat pe sest marirea pensiilor, titreaza Gandul, precizand ca cele doua Camere au adoptat, recent, o hotarare care prevede cresterea pensiilor parlamentarilor cu pana la 2.000 de lei.

La fel ca in cazul profesorilor, majorarea a fost votata in unanimitate, cu usile inchise, intr-o sedinta a Birourilor Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor, din 24 septembrie, ziua in care presedintele Traian Basescu a adresat un mesaj alesilor.

Cum Bogdan Olteanu a absentat, iat Titus Corlatean sustine ca modificarile aduse modului de calcul al pensiilor parlamentarilor sunt "inoportune si nefericite", tapii ispasitori raman cei prezenti: Ioan Oltean (PD-L) si Lucian Augustin Bolcas (PRM), secretarii Dan Radu Rusanu (PNL),Valeriu Tabara (PD-L) si Daniela Popa (PC), chestorii Gheorghe Albu (PD-L) si Hunor Kelemen (UDMR), iar din partea grupurilor parlamentare Aurelia Vasile - PSD, Ioan Ghise - PNL, Cristian Radulescu - PD-L, Marton Arpad-Francisc - UDMR si Ioan Tundrea - PC.

Evenimentul zilei scrie ca parlamentarii nu recunosc ca si-au marit pensiile. Chiar daca au votat "pentru", parlamentarii fie nu-si amintesc, fie spun ca plusul de la 200 la 2.000 de lei pe care si l-au asigurat nu schimba nimic.

Pusi in situatia de a da explicatii pentru aranjamentul prin care si-au asigurat marirea pensiei, parlamentarii au dat ieri din colt in colt. Fie s-au eschivat ca n-au fost la discutii, fie au sustinut ca n-au inteles despre ce era vorba.

Cei care au admis totusi ca stiau ce voteaza recunosc ca au modificat baza de calcul a pensiilor, intr-o formula avantajoasa, dar insista ca "nu e vorba de majorare".

Din Cotidianul aflam ca in ciuda dezastrului pe care l-a creat pentru ca nu a stiut sa negocieze cu partidele majorarea salariilor profesorilor, ministrul Educatiei scapa de demitere pe motive de nunta. Premierul nu vrea sa-l lase pe mire fara functie la altar, spun surse din PNL.

Dupa ce s-a impotrivit de la tribuna majorarii salariilor profesorilor pentru ca doar peste ceva minute sa voteze in favoarea acesteia in Camera Deputatilor, ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, a fost luat la rost de colegii din Guvern, el fiind de altfel una dintre tintele preferate ale criticilor premierului Tariceanu.

Colegul sau Ludovic Orban i-a cerut, in prezenta premierului, sa-si dea demisia. "Tu trebuie sa zbori acum din functie! Cum sa sustii ca legea nu e buna, dupa aia sa o votezi si dupa aia sa zici iar ca nu e buna?", i-ar fi spus Orban lui Adomnitei, conform unor surse guvernamentale.

Si Tariceanu i-a tras un perdaf ministrului, care il mai bagase in necazuri de imagine si in urma cu trei saptamani, cand, in loc sa anunte majorarea salariilor profesorilor incepand cu 1 octombrie, a anuntat marirea pentru 1 noiembrie, pentru ca Adomnitei il informase gresit.

Două noi televiziuni au fost lansate azi în România. Campanie promoțională pentru abonați: ”E un moment uriaș”
Două noi televiziuni au fost lansate azi în România. Campanie promoțională pentru abonați: ”E un moment uriaș”
Televiziunile SkyShowtime 1 şi SkyShowtime 2 au fost lansate oficial în România începând de astăzi, 25 aprilie. Cele două posturi se vor vedea în grila digitală a Digi. SkyShowtime 1 va...
Când vor fi livrate pensiile în contextul sărbătorilor pascale. Anunțul directorului Poștei Române
Când vor fi livrate pensiile în contextul sărbătorilor pascale. Anunțul directorului Poștei Române
Directorul general al Poştei Române, Valentin Ştefan, a anunţat, miercuri, că vor fi livrate pensiile, până de sărbătorile pascale. El a precizat că, în funcţie de momentul în care vor...
#pensii, #majorari, #Romania, #Varujan Vosganian, #Calin Popescu Tariceanu , #stiri Calin Popescu Tariceanu