Presa de azi: Politicienii au interpretat raportul fiecare in legea lui

Joi, 24 Iulie 2008, ora 07:03
1644 citiri
Presa de azi: Politicienii au interpretat raportul fiecare in legea lui

UE pune tunurile pe Parlamentul Romaniei, titreaza joi Evenimentul Zilei. Comisia Europeana acuza legislativul de la Bucuresti de "politizarea" cazurilor de mare coruptie, dar si de lipsa condamnarilor la nivel inalt.

Lupta impotriva coruptiei din Romania este puternic politizata, condamnarile la nivel inalt lipsesc, parlamentul nu dovedeste o vointa politica reala in a combate acest flagel, in timp ce instantele superioare ale Justitiei iau decizii contradictorii, care creeaza incertitudini in aplicarea legii. Acestea sunt cele mai aspre critici ale Raportului de monitorizare a reformei in Justitia din Romania, dat publicitatii miercuri de Comisia Europeana (CE).

Executivul european a decis, ieri, sa nu sanctioneze Romania pentru neajunsurile din reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei, dar puncteaza chirurgical toate problemele si responsabilitatile pentru situatia din Romania, atragand in special atentia asupra parlamentului.

Tara noastra va fi in continuare monitorizata si sustinuta in procesul de reforma pentru ca, atrage atentia Colegiul comisarilor, din cauza tergiversarilor generate politic si a lipsei condamnarilor in cazuri de coruptie, populatia isi pierde increderea in respectarea legii si a statului de drept.

Tot Evenimentul Zilei scrie ca prima reactie de aprobare la Raportul CE i-a apartinut chiar uneia dintre persoanele-cheie din domeniu: procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi.

Aceasta a taxat, pe un ton relativ acid, concluziile raportului, mutand indirect problema in zona politicului: "Intr-o societate amenintata de flagelul coruptiei si al criminalitatii organizate, este absurda incercarea de a toci armele justitiei. Acestea (...) trebuie ascutite".

Raportul CE: Parlamentul, inamicul numarul unu in lupta anticoruptie, este titlul din Romania libera. Potrivit cotidianului citat, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, s-a aratat multumit de constatarile CE si a apreciat ca raportul este obiectiv, echilibrat si realist.

Premierul Calin Popescu Tariceanu nu s-a ferit sa ameninte, recunoscand criticile aduse de raportul CE: "Fac apel la toate partidele pentru a adopta un discurs constructiv si echilibrat pe aceasta tema, pentru a putea continua progresele din justitie. Cel mai mare adversar al justitiei este politicianul care adopta un discurs electoral si conflictual".

Vicepresedintele PD-L Valeriu Stoica a dat vina pentru acest raport, mai degraba nefavorabil, pe majoritatea "netransparenta" din Parlament, formata de PSD si PNL, care "a blocat reforma justitiei".

Insa, cel mai tare a tipat PSD, acesta fiind partidul cu cei mai multi demnitari suspectati de coruptie. Presedintele Mircea Geoana a decretat ca raportul confirma clar esecul luptei anticoruptie inregistrat de "regimul Basescu-Tariceanu": "Singurul lucru bun este ca in acel banc cu capra vecinului: vecinii nostri, bulgarii, au primit un raport prost, dar le-au luat si banii".

10 contra Romania, titreaza Cotidianul, precizand ca cea mai severa critica din Raportul Comisiei Europene se refera la blocarea a zece dosare in care sunt implicati actuali si fosti ministri.

Acestia sunt: Adrian Nastase, Miron Mitrea, Codrut Seres, Paul Pacuraru, Zolt Nagy, Serban Mihailescu, Marko Bela, Decebal Traian Remes, Tudor Chiuariu si George Copos.

Raportul Comisiei Europene privind progresele inregistrate de reforma justitiei din Romania prezentat miercuri deplange faptul ca tara noastra a inregistrat "putine rezultate tangibile referitor la combaterea coruptiei la nivel inalt". In ciuda rezultatelor pozitive ale DNA in urmarirea penala a cazurilor de coruptie, "sentintele judecatoresti sunt in continuare indulgente si inconsecvente", arata raportul.

Comisia face referire la zece "cazuri-cheie" in care sunt implicati fosti ministri, in care nu s-a inregistrat nici un progres real. Cauzele ar fi blocarea urmaririi penale de catre Parlament si respingerea cazurilor de catre Inalta Curte de Casatie.

Gandul scrie ca politicienii au interpretat raportul fiecare in legea lui. Liderii politici de la Bucuresti au interpretat in nota proprie raportul, incercand sa arate cu degetul catre adversari. Aflat in vacanta, Tariceanu a transmis un mesaj video inregistrat, in finalul caruia bate apropouri la presedintele Traian Basescu. Premierul a mai spus ca formularile critice din raport vor ajuta autoritatile romane sa rezolve problemele restante din Justitie.

Colegul sau de partid Tudor Chiuariu, fost ministru al Justitiei, sustine ca principala concluzie a raportului este faptul ca lupta impotriva coruptiei trebuie depolitizata.

Presedintele Marko Bela a apreciat ca raportul este, pana la urma, pozitiv, in timp ce vicepresedintele executiv al PRM Lucian Bolcas a declarat ca documentul este cantonat mai mult in sfera politicului decat in sfera juridicului, eludand principalele probleme care exista in viata juridica romaneasca.

Nemultumit este si presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu. Ceea ce l-a suparat pe Vacaroiu este critica la adresa Parlamentului pentru intarzierea deliberata a avizului de incepere a urmaririi penale in cazul unor fosti si actuali ministri senatori si deputati.

Anchetarea ministrilor trebuie sa continue, anunta si Ziua. Dosarele celor zece demnitari penali protejati de parlamentari atarna ca o piatra de moara de gatul Romaniei in Raportul Comisiei Europene cu privire la Justitie.

Comisia Europeana a prezentat miercuri, la Bruxelles, rapoartele privind progresele inregistrate de Romania si Bulgaria in domeniul Justitiei. In cazul Romaniei, raportul arata ca politizarea cazurilor de coruptie de catre Parlament si incapacitatea sistemului judiciar de a pronunta sentinte in cazurile de coruptie la nivel inalt au diminuat perceptia opiniei publice asupra respectarii statului de drept.

Documentul saluta eforturile DNA in lupta anti-coruptie, dar atentioneaza ca nu s-a inregistrat nici un "progres real" in zece cazuri cheie in care sunt implicati fosti ministri.Comisia considera ca responsabile pentru aceasta situatie sunt atat Parlamentul, care a blocat urmaririle penale, cat si Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a respins aceste cazuri, invalidand deciziile anterioare.

Bruxelles-ul recomanda, printre altele, continuarea anchetelor independente asupra fostilor ministri si parla-mentari.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Reacție urâtă la adresa Simonei Halep: "Nu-mi place că primește wild-carduri". Ce spune Sorana Cîrstea despre revenirea rivalei sale în tenis
Reacție urâtă la adresa Simonei Halep: "Nu-mi place că primește wild-carduri". Ce spune Sorana Cîrstea despre revenirea rivalei sale în tenis
Deși s-a comportat onorabil la Miami și a fost întâmpinată cu simpatie, nu toată lumea pare fericită cu revenirea Simonei Halep pe teren. Conform Sportskeeda, sunt destui fani care că...
#politicieni, #raport, #Justitie, #critici , #stiri Calin Popescu Tariceanu