Actualul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, a fost nominalizat pentru un nou mandat de catre coalitia PDL-PSD. Acceptul lui Predoiu a fost insa criticat de liberali.
Presedintele PNL, Calin Popescu-Tariceanu, a caracterizat gestul lui Predoiu drept o tradare fata de PNL, partid care l-a instalat in functia de ministru, scrie Evenimentul zilei.
Supararea lui Tariceanu a fost accentuata de faptul ca, la ultima intalnire cu demnitarii partidului, el le-a cerut acestora sa demisioneze din functii, fara a mai astepta inlocuirea lor de catre noul Executiv, ce-i drept, cu referire in special la secretarii de stat si la sefii de agentii.
Tariceanu a aflat vineri de nominalizarea lui Predoiu si i-a cerut expres sa nu o accepte. El a convocat sambata o sedinta de Birou Politic, in care a cerut conducerii partidului sa ia o decizie in privinta lui Predoiu.
Vicepresedintele Ludovic Orban a comentat insa ca nu intelege de ce ar trebui conducerea centrala a PNL sa isi asume raspunderea pentru Predoiu, in conditiile in care, la instalarea acestuia ca ministru, Tariceanu nu a cerut aprobarea conducerii si s-a dus direct la Palatul Cotroceni.
Cum Predoiu era oficial membru al PNL Buzau, unde a candidat la parlamentare, conducerea centrala nu a putut lua o decizie. Ulterior, Predoiu a anuntat ca s-a autosuspendat din PNL.
Din Gandul aflam ca "noul" ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, se declara surprins de atacurile fostilor colegi din PNL si da asigurari ca nu va porni o vanatoare de vrajitoare.
Proaspat autosuspendat din calitatea de membru al PNL, Catalin Predoiu, candidat la functia de ministru al Justitiei, a primit, sambata, avizul favorabil al comisiilor juridice ale Parlamentului, obtinand 42 de voturi "pentru" si 9 "impotriva".
In fata parlamentarilor, el a vorbit despre prioritatile sale, enumerand in acest sens discutarea si adoptarea cat mai urgenta a Codurilor penal si de procedura penala, dupa care sa se stabileasca competentele instantelor si refacerea corespunzatoare a schemei de personal din sistemul judiciar.
"In cele 9 luni de cand am fost numit la Ministerul Justitiei, am constatat ca aparatul administrativ trebuie reorganizat pentru a corespunde actualelor functii ale ministerului", a marturisit Predoiu parlamentarilor, accentuand faptul ca, in cadrul MJ, s-au creat noi directii cu functii foarte importante, respectiv Directia de elaborare a actelor normative si Directia de avizare.
El a insistat apoi pe importanta ridicarii monitorizarii asupra Romaniei, dat fiind ca expertii europeni urmaresc cu atentie lupta anticoruptie din tara nostra.
"Nu trebuie sa cadem insa in pacatul vanatorii de vrajitoare", a precizat Predoiu, aratand ca drepturile omului trebuie respectate. Inaintea audierii, acesta a declarat presei ca s-a autosuspendat din calitatea de membru PNL al filialei Buzau, fiind "surprins" de atacurile dure ale unor colegi de partid.
El a explicat ca adoptarea Codurilor in Parlament si ridicarea monitorizarii sunt singurele motive care l-au determinat sa accepte propunerea de a fi in continuare ministru.
Multe rezerve la numirea lui Predoiu, titreaza si Cotidianul. Reinvestirea lui Catalin Predoiu la Ministerul Justitiei a fost primita cu destule rezerve. Reuters comenteaza chiar ca numirea sa ar putea compromite lupta anticoruptie.
Faptul ca alianta PD-L-PSD i-a cerut lui Catalin Predoiu sa ramana in functia de ministru al Justitiei "se adauga ingrijorarii ca noul Guvern s-ar putea sa nu reuseasca o revigorare ferma a eforturilor anticoruptie", comenteaza agentia Reuters.
Agentia citeaza aprecierile Laurei Stefan, expert al Societatii Academice Romane si fost consilier al Monicai Macovei in mandatul acesteia la Ministerul Justitiei.
"Predoiu a fost o mare dezamagire. Ar fi trebuit sa-l numeasca pe Daniel Morar si ar fi trebuit sa organizeze consultari serioase pe marginea codurilor penale. Cand la televiziune ai de-a face incontinuu cu emisiuni in care politicienii ii acuza pe procurori, mi-ar placea sa-l vad pe Predoiu ca vine sa contracareze aceasta", a spus Laura Stefan.
Si Asociatia Magistratilor din Romania a primit cu rezerve reinvestirea: "Nu stiu ce valente profesionale iesite din comun are domnul Catalin Predoiu. Eu si AMR suntem foarte rezervati", a declarat presedintele AMR, Mona Pivniceru.
Presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, Dana Garbovan, este de parere ca "mai putin conteaza numele si mai mult programul si ce va face ministrul Justitiei. Mandatul lui Predoiu a fost destul de scurt pentru a zice daca este sau nu un ministru bun. Doar CSM a considerat pe de-a-ntregul pozitiva acordarea unui nou mandat lui Catalin Predoiu.
"CSM apreciaza profesionalismul si activitatea derulata de domnul Catalin Predoiu si considera ca realegerea sa va ajuta sistemul judiciar in reformarea acestuia", a declarat purtatorul de cuvant al consiliului, Cecilia Morariu.
Romania Libera comenteaza ca Reuters critica nominalizarea lui Predoiu. Parlamentarii liberali au profitat de audierea lui Catalin Predoiu la comisiile juridice pentru a-l critica ca a ramas in guvernul PD-L-PSD. "Codul Penal Macovei sau Stanoiu?", l-a intrebat ironic fostul ministru Tudor Chiuariu.
"Poate ca e Codul Chiuariu", i-a replicat Predoiu, in aceeasi nota. "Sper, candva, foarte curand, si colegii care astazi au votat contra vor lua exemplul domnului Boc!", a fost declaratia de final a ministrului Predoiu, dupa ce a fost validat, iar PNL a votat impotriva. "Sa i-o spuneti lui Boc, nu noua!", a fost replica liberalilor.
Pastrarea lui Predoiu la Justitie este mentionata de agentia Reuters, potrivit careia decizia se adauga ingrijorarii ca noul guvern s-ar putea sa nu reuseasca o revigorare a eforturilor anticoruptie.
Predoiu a fost criticat pentru decizia sa de a nu prelungi mandatul procurorului-sef anticoruptie Daniel Morar, reaminteste Reuters.
Pe de alta parte, reconfirmarea lui Predoiu este un semnal foarte bun, a declarat Franz-Hermann Bruner, Directorul General OLAF pentru Ziua.
Presedin-tele CSM, Lidia Barbulescu, con-sidera benefica realege-rea titula-rului de la Justitie, iar procurorul general, Co-druta Kovesi, comenteaza pozitiv nominalizarea-surpri-za. Sem-nale favorabile emit si oficialii europeni.
"Deja am avut ieri un prim contact telefonic cu noul ministru pe care am avut ocazia sa-l intal-nesc atat la Bucuresti cat si la Bruxelles. Pot sa va spun ca, pentru mine, mesajul pe care mi l-a transmis, anume ca intre prioritatile sale imediate va continua sa se afle pe prim plan reforma Justitiei si lupta impotriva coruptiei, reprezinta atat un semnal foarte bun pe care-l astep-tam aici, la Bruxelles, cat si o reconfirmare a pozitiei ferme a Romaniei de a continua procesul in care este angajata in acest domeniu", a explicat Franz-Hermann Bruner, Director-general al Oficiului European de Lupta Anti-Frauda (OLAF).
Intrebat daca situatia este mai urgenta acum ca altadata, Bruner a raspuns ca este mai urgenta "pentru ca problema esentiala este - si aici am promis cooperarea noastra totala pe viitor - cum se poate asigura o mai mare eficienta a sistemului judiciar in ansamblul sau.
Cum procurorii si judecatorii inteleg sa raspunda nevoii de implementare a reformei nu numai la nivelul cadrului legislativ, dar si in activitatea lor de fiecare zi, acolo unde se desfasoara actul justitiei in care populatia trebuie sa aiba mai multa incredere, ca palier esential al statului de drept.
Avem o colaborare exce-lenta cu DLAF, organismul roman care se ocupa de lupta anti-frauda si de urmarirea corectitudinii in ce priveste folosirea fondurilor europene, dar asteptam mai multe decizii ale Justitiei romane in cazurile in care anchetele au pus in evidenta cazuri care au trebuit sa ajunga in fata judecatorilor.
Am vorbit si cu reprezentantii CSM-ului si cred ca mesajul a fost corect si bine inteles. Am stabilit deja cu ministrul Predoiu sa ne intalnim cat mai rapid la Bruxelles, chiar la inceputul lunii ianuarie, pentru a stabili masuri operative, foarte rapide, pentru cresterea nivelului nostru de cooperare si tin sa-l asigur de intregul nostru sprijin in acest sens.
Vreau sa mai adaug faptul ca numirea domnului Predoiu, de fapt reconfirmarea sa in functia de ministru al Justitiei, este un semnal foarte bun in sensul ca Romania transmite in mod foarte clar ca doreste sa mearga pe drumul bun pe care se angajase in reforma Justitiei si sa corecteze cat mai rapid acele deficiente care au fost subliniate in rapoartele succesive rezultate in urma procesului de monitorizare a domeniului Justitiei.
Si noi stim ca sunt lucruri de profunzime, care privesc structura sistemului si care nu pot fi facute peste noapte, dar mesajul ministrului Predoiu a fost ca va ridica nivelul de viteza al procesului. Si acesta este exact mesajul pe care trebuie sa-l dea Romania", a adaugat directorul OLAF.
Daca Predoiu va mentine atitudinea PROLIBERALA , asa cum a reiesit din... Vezi tot