Sah de campanie. Tariceanu abroga Ordonanta de amanare a cresterii salariilor, scrie Gardianul. Cabinetul Tariceanu pare a avea, deocamdata, ultimul cuvant in problema majorarii salariilor profesorilor. E drept, salariile nu se vor majora cu 50 la suta, ci doar cu 28 de procente, si nu la toate cadrele didactice, ci doar la tineri sau pentru profesorii cu venituri mici, si nu din acest an, ci de anul viitor.
Printr-o noua Ordonanta de Urgenta, publicata, marti, in Monitorul Oficial, Guvernul abroga ordonanta care proroga pana la 1 aprilie majorarea cu 50 la suta a salariilor din invatamant, dar instituie, totodata, majorari salariale diferentiate, valabile mai ales pentru cei cu salarii mici din domeniul educatiei.
Curtea Constitutionala a amanat pentru miercuri pronuntarea asupra sesizarii formulate de Avocatul Poporului privind neconstitutionalitatea dispozitiilor OUG care amana pana in aprilie 2009 majorarea salariilor profesorilor cu 50 la suta de la 1 octombrie.
Decizia a fost luata dupa ce, prin intermediul unui fax, Guvernul i-a anuntat pe judecatorii Curtii Constitutionale ca a abrogat ordonanta de urgenta din 31 octombrie, prin care se amana pana in aprilie 2009 cresterea cu 50 la suta a salariilor profesorilor.
Romania libera noteaza ca Ordonanta favorabila profesorilor a fost intampinata cu indiferenta. Sedinta Biroului Permanent al Camerei Deputatilor nu a avut loc marti, din lipsa de cvorum, urmand a se relua miercuri, pentru a se stabili repartizarea catre comisii a legii de respingere a ordonantei guvernamentale de abrogare a maririi salariilor profesorilor si calendarul dezbaterii acestui act normativ, dupa ce aceasta a trecut de Senat saptamana trecuta.
In afara de Bogdan Olteanu, presedintele Camerei, la sedinta Biroului Permanent a mai fost prezent doar vicepresedintele Lucian Bolcas. Liderul grupului PD-L din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu, a motivat lipsa membrilor democrat-liberali din Biroul Permanent acuzandu-l pe Olteanu ca a lansat tardiv invitatia la intrunire.
"Am facut aceasta solicitare (de convocare a Biroului Permanent - n.r.) azi, la prima ora. A trimis raspuns (Bogdan Olteanu - n.r.) abia dupa pranz. Nici membrii nostri, care se afla in campanie, nu au putut fi in timp fizic si si-au exprimat protestul fata de felul in care sunt convocate aceste sedinte de Birou Permanent, de pe o ora pe alta", s-a suparat Radulescu.
In cele din urma, Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a fost convocat din nou pentru miercuri. Atat liderul grupului PD-L din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu, cat si viceliderul grupului PSD, Aura Vasile, au solicitat o noua intalnire a conducerii Camerei Deputatilor pentru a stabili procedurile si calendarul dezbaterii proiectului de lege de respingere a ordonantei prin care Guvernul a amanat cresterile salariilor profesorilor.
Joaca de-a Ordonanta, este titlul din Ziua. Pentru a stopa marirea salariilor profesorilor, Tariceanu a transformat legile in hartie igienica. Guvernul a emis o noua Ordonanta care o anula pe cea trantita de Senat si aflata la judecata Curtii Constitutionale.
Telenovela "Tariceanu versus profesori" a atins punctul culminant: o noua ordonanta emisa luni seara de Guvern a anulat OUG 136, care bloca majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice, lasand, astfel, Curtea Constitutionala fara obiect in judecarea sesizarii Avocatului Poporului.
Manevra Executivului a fost pe cat de neasteptata, pe atat de eficienta in atingerea scopului propus: de a nu pune in aplicare Legea 221/2008 votata in unanimitate in Parlament. Dupa ce premierul Calin Popescu Tariceanu a facut publica adoptarea noii Ordonante, firul evenimentelor a urmat traseul prevazut in scenariu.
Primul ministru a adresat, marti, prin fax, o adresa Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), chiar in timpul sedintei de judecata, in care arata ca ordonanta a fost publicata deja in Monitorul Oficial, astfel ca sesizarea a ramas fara obiect.
Tariceanu, boicotat de partide si de sindicate, titreaza Evenimentul Zilei, precizand ca acordul pentru salarizare propus de premierul Calin Popescu Tariceanu tuturor partidelor parlamentare si sindicatelor a fost semnat marti doar de initiatori si de o singura confederatie sindicala, BNS, al carei reprezentant a precizat ca oricum a facut-o "degeaba".
Liderii PSD, PDL, PRM si PC nu au onorat invitatia premierului, considerand ca executivul sfideaza parlamentul prin amanarea legii privind cresterea salariilor profesorilor.
Acordul contine principiile care vor sta la baza Legii salarizarii bugetarilor, principii considerate corecte de catre reprezentantii sindicatelor, dar pe care insa prefera sa le discute cu viitorul guvern.
"Nu vom semna acest document pana ce Legea salarizarii cadrelor didactice, in forma aprobata de parlament si promulgata de presedinte, nu va fi pusa in practica. Ca atare, nu semnam niciun fel de document cu guvernul Tariceanu", a declarat liderul FSLI, Aurel Cornea.
El a anuntat ca va sesiza Curtea Constitutionala in legatura cu ordonanta de majorare a salariilor profesorilor cu pana la 28%, initiata de Ministerul Educatiei fara consultarea federatiilor sindicale din educatie.
Salarizarea bugetarilor: Partidele l-au refuzat pe seful Executivului, titreaza si Jurnalul National. PSD, PC, PD-L si PRM au refuzat marti invitatia premierului Tariceanu de a se prezenta la Palatul Victoria, unde urma sa semneze, impreuna cu sindicatele si cu patronatele, acordul asupra principiilor de baza ale legii de salarizare a bugetarilor.
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a spus ca orice dialog al partidului pe care il conduce cu Guvernul Tariceanu "trebuie sa inceteze, la nivel practic", nemultumit de faptul ca luni seara Executivul a dat o noua ordonanta de urgenta pe tema salariilor profesorilor.
Prim-vicepresedintele PD-L, Theodor Stolojan, a declarat si el ca semnarea acordului este o mascarada la care democrat-liberalii nu participa, precizand ca principiile sistemului de salarizare a functionarilor publici, a personalului contractual au fost stabilite din anul 2007 de PD.
La randul sau, purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, a aratat ca nu vede rostul acestei intalniri, pentru ca "noi vorbim despre o lege care trebuie discutata in Parlament, nu in Guvern, si noi am vazut cum trateaza Guvernul legile". Absenta premierului la dezbaterea motiunii de cenzura si blocarea legii de majorare a salariilor profesorilor au fost motivele invocate de PRM.
In replica, premierul Tariceanu i-a acuzat de populism pe liderii partidelor parlamentare care au absentat si a anuntat ca ii va invita din nou sa semneze acordul privind legea salarizarii bugetarilor.
ganditi la consecintele maririlor cu 50% a salariilor bugetarilor (ca nu... Vezi tot