Alegerile parlamentare se apropie cu pasi repezi iar partidele se inghesuie sa promoveze pe listele electorale nume sonore. Presa centrala scrie luni cu cu ce candidati-vedata mai ies la rampa formatiunile politice.
"Verzii" merg la parlamentare cu Puya, Paula Iacob si Ionut Dolanescu, aflam din Gardianul. Partidul Verde a iesit la rampa cu nume sonore pentru alegerile parlamentare din toamna. Astfel, sub sigla Patidului Verde, pe listele scrutinului uninominal pentru Legislativ se vor regasi vicepresedintele formatiunii, avocata Paula Iacob, interpretul de muzica populara Ionut Dolanescu, dar si presedintele organizatiei de tineret a Partidului Verde, componentul formatiei "La Familia", Dragos Gardescu, cunoscut sub numele de "Puya".
Presedintele Partidului Verde, Gheorghe Ionicescu, a declarat ca avocata Paula Iacob va candida pentru un mandat de senator intr-un colegiu uninominal din judetul Sibiu, insa, pentru Dragos Gardescu, zis "Puya", si Ionut Dolanescu nu s-au stabilit deocamdata colegiile unde vor candida.
Numele solistului de muzica populara Ionut Dolanescu a fost vehiculat si la alegerile locale pentru unul dintre sectoarele Bucurestiului. Sub sigla Partidului Verde va candida la parlamentare si fostul primar al sectorului 4 al Capitalei Adrian Inimaroiu (exclus din PNL), intr-un colegiu tot din sectorul pe care l-a guvernat un mandat.
Ionicescu a mai afirmat ca Partidul Verde ar fi interesat si de realizarea unei colaborari politice sau electorale pentru alegerile parlamentare cu Asociatia "21 Decembrie", cu care are deja un protocol de colaborare politico-civica. Nu sunt excluse de pe lista colaborarilor nici PSD, PNL sau PD-L.
Si Gandul scrie ca Paula Iacob, Inimaroiu, Dolanescu jr. si Puya sunt candidatii Partidului Verde pentru uninominal. Avocata Paula Iacob, fostul primar al Sectorului 4 Adrian Inimaroiu, interpretul de muzica populara Ionut Dolanescu si componentul formatiei "La Familia" Dragos Gardescu, zis "Puya", vor candida din partea Partidului Verde la alegerile parlamentare.
Presedintele Partidului Verde, Gheorghe Ionicescu, a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca avocata Paula Iacob va candida pentru un mandat de senator intr-un colegiu uninominal din judetul Sibiu, iar Adrian Inimaroiu va candida intr-un colegiu din Sectorul 4 al Capitalei.
Dragos Gardescu, zis "Puya", si Ionut Dolanescu vor candida si ei la alegerile parlamentare din partea Partidului Verde, intrucat au "segmentul lor de electorat", a adaugat Ionicescu.
"Pinalti" a pregatit colegii pentru Mona Musca si Mitica Dragomir, noteaza Romania libera. Mona Musca si Dumitru Dragomir sunt primii doi candidati la alegerile parlamentare uninominale din toamna din afara judetului Neamt anuntati de organizatia locala a PD-L.
Conform declaratiilor presedintelui PD-L Neamt, Gheorghe Stefan, Mona Musca va candida in colegiul electoral din zona Bicaz, iar presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal in colegiul electoral din zona Roman.
"Am decis sa candidez la Roman pentru ca ma stiu de ani de zile cu Gigi Stefan. Am ales PD-L pentru ca am multi prieteni in acest partid. In ceea ce priveste orasul Roman, voi veni acolo foarte curand. Voi merge cu ajutoare in comunele afectate de inundatii", a declarat Dumitru Dragomir.
Cat priveste candidatura Monei Musca in Neamt, Gheorghe Stefan afirma ca ii ofera un colegiu electoral pentru ca este o femeie de valoare.
Puya vrea deputatie, titreaza Ziua, precizand ca avocata Paula Iacob, fostul primar al Sectorului 4, Adrian Inimaroiu, interpretul de muzica populara Ionut Dolanescu si componentul formatiei "La Familia", Dragos Gardescu, zis "Puya", vor candida din partea Partidului Verde la alegerile parlamentare.
Presedintele Partidului Verde, Gheorghe Ionicescu, a declarat ca Paula Iacob va candida pentru Senat intr-un colegiu din judetul Sibiu, iar Adrian Inimaroiu va candida intr-un colegiu din Sectorul 4 al Capitalei.
Uninominal cu final asteptat, este titlul din Evenimentul Zilei. Trasarea in interes de partid a colegiilor uninominale in Bucuresti, blatul PSD-PNL si intelegerile dintre contracandidati fac de pe acum cartile intrarii in parlament.
Daca votul pe liste a ridicat la rang de politica de partid aranjamentele interne, uninominalul, asa cum a fost votat in parlament, favorizeaza blaturile intre partide si intre contracandidati. O simulare EVZ a impartirii fotoliilor de parlamentar in Bucuresti, pe baza votului la locale, arata ca trasarea granitelor de colegii, tinand cont de algoritmul redistribuirii mandatelor, face ca numele viitorilor parlamentari sa poata fi anticipat.
La Camera Deputatilor, PDL ar castiga 12 mandate (din care 5 atribuite direct), PSD - 11, PNL - 4, iar unul, cel din colegiul D17, ar ramane pentru redistribuirea nationala. Proportia se pastreaza in linii mari la Senat: PDL - 5 mandate (2 atribuite direct), PSD - 4, PNL - 1, iar doua (din colegiile S7 si S10) raman pentru faza ulterioara.
Hazardul alegerilor a fost mult redus prin delimitarea colegiilor. Granitele au fost trasate grupand mai multe sectii de votare de la locale, in care scorul este cunoscut. Plecand de la aceste calcule, a fost aplicat algoritmul redistribuirii mandatelor, care nu se iau din start, cu 50%+1 din voturi.
Cu rezultatul redistribuirii in mana, candidatii-vedeta se plaseaza in colegii care fie le ofera un bun scor de start, fie nu vor ajunge sa fie luate de adversari (ex: Calin Popescu- Tariceanu - colegiul D2, Bogdan Olteanu - colegiul D1).