Normalitatea nu se prinde de cei mai multi dintre politicienii romani nici cat apa de penele gastelor. Nu pot sa se comporte ca niste oameni obisnuiti si pace. O incapacitate organica.
Oare de ce n-a putut Calin Popescu Tariceanu sa se comporte ca un om normal in privinta concediului misterios in care a plecat luni? El pretinde ca s-a dus la Londra ca sa-si viziteze un prieten aflat intr-o situatie delicata.
Presa a aflat, pe surse, ca n-ar fi stat acolo decat o zi, dupa care a zburat nitel pe Coasta de Azur, dupa unii, sau in Croatia, dupa altii, sa se relaxeze la soare. Ba chiar se speculeaza vartos ca ar fi plecat cu avion particular, zbor platit de nu se stie cine.
Poate ca nu e nimic adevarat. Poate sunt doar speculatiile presei rau voitoare, insa strategia mizerabila de comunicare a premierului a amplificat suspiciunile pana la un nivel deja greu de contracarat.
Sa zicem ca primul ministru este, intr-adevar, la Londra alaturi de prietenul nefericit. De ce Palatul Victoria nu a spus acest lucru cu subiect si predicat inca de la prima intrebare pe aceasta tema a ziaristilor?
Sa zicem ca a plecat cu un avion de linie sau cu unul particular inchiriat pe banii lui. Nu-i problema, e un om bogat. De ce nu a fost clarificat insa acest lucru fara ezitari?
E normal in aceste conditii sa luam in calcul si variantele contrare. Sa zicem ca a plecat cu un zbor particular pe care nu l-a platit el. Atunci cine? E un cadou costisitor pe care l-ar primi prim-ministrul si pe care ar fi de asteptat sa-l merite, nu-i asa? S-a spus deja ca finantatorul secret ar fi Dinu Patriciu ceea ce sporeste substantial miza sponsorizarii in contexul reluarii procesului Rompetrol si al speculatiilor privind tatonarile dintre PNL si presedinte.
Si daca premierul este, intr-adevar, undeva pe un mal de mare, bucurandu-se de soare? E ceva rau in faptul ca se relaxeaza dupa un an greu si inaintea unei perioade cel putin la fel de grele? In principiu nu, daca el n-ar fi facut un exces de populism cu doar cateva zile inainte de plecare, cand le-a cerut ministrilor sa uite de concedii avand in vedere inundatiile din Moldova.
Iar daca premierul este intr-adevar undeva pe malul marii, el a mai comis un pacat grav - minciuna. Sigur, e neplacut sa recunosti ca tu te bucuri de soare si mare in timp ce presedintele, rivalul tau cel mare, bate satele acoperite de noroaie si raspunde la telefoanele teledonului.
Atunci fie nu pleci, inghiti in sec si faci ce predici si ce-i obligi pe ceilalti sa faca, fie iti asumi barbateste decizia.
Oricum am lua-o, Calin Popescu Tariceanu tot a gresit. Ori a fost secretos in mod gratuit, ori a mintit. Si sunt convinsa ca astfel de greseli costa electoral cel putin la fel de mult ca un scandal de coruptie.
Asemenea gesturi, indiferent care anume este greseala despre care vorbim, denota, pana la urma, sfidarea celor pe care fie nu-i consideri suficient de importanti pentru a le da socoteala, fie, pur si simplu, ii minti.
Aceasta atitudine nu este doar boala lui Calin Popescu Tariceanu. Sufera de ea cea mai mare parte a politicienilor, care nu au nici macar grija sa nu jigneasca inteligenta celor oricum desconsiderati. Si ma tem ca aceasta boala nu se vindeca niciodata.