Tariceanu intervine in cazul "foii de parcurs" semnate cu SUA: Birchall sa ofere urgent explicatii!

Miercuri, 18 Septembrie 2019, ora 14:30
7694 citiri
Tariceanu intervine in cazul "foii de parcurs" semnate cu SUA: Birchall sa ofere urgent explicatii!
Foto: Arhiva Ziare.com

Liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, afirma ca ministrul Justitiei, Ana Birchall, trebuie sa "ofere urgent explicatii publice" despre semnarea unei foi de parcurs privind statul de drept cu procurorul general al SUA, William Barr.

Tariceanu scrie, pe contul sau de Facebook, ca sedinta CSM de marti merita mai multa atentie, pentru ca s-a intamplat ceva de o gravitate extrema. El face referire la contrele dintre sefa CSM, Lia Savonea, si Ana Birchall.

"Un eveniment produs ieri, in sedinta CSM, ar merita, cred eu, mult mai multa atentie, pentru ca este de o gravitate extrema si pune sub semnul intrebarii insasi suveranitatea Romaniei. Ma refer la faptul ca ministrul Justitiei, Ana Birchall, nu a putut confirma sau infirma primirea unei liste cu sarcini trasate de catre reprezentantul unui stat partener, asa zisa 'foaie de parcurs' de care s-a vorbit chiar oficial.

Ana Birchall, care se viseaza, probabil, o Ana Ipatescu a revolutiei in Justitie, a primit o intrebare simpla din partea conducerii CSM: 'Exista o foaie de parcurs agreata de dvs. pe statul de drept din Romania?'.

Raspunsurile ei alambicate de fapt au conturat un raspuns pozitiv", a scris fostul presedinte al Senatului pe reteaua sociala.

Astfel, sustine Tariceanu, este pusa la indoiala "inversunarea" ministrului Justitiei fata de Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitie, numita si Sectia Speciala (SS). Asta in contextul in care Birchall a anuntat, marti, ca specialistii din cadrul Ministerului Justitiei au facut un raport din care reiese ca nu se sustine functionarea SS.

"Ca Romania are nevoie de experienta, de consilierea si de sprijinul unor parteneri externi e deasupra oricarei indoieli; de aici pana la a primi ordine in forma scrisa, cum a primit dna. Birchall, e cale lunga, totusi. O cale pe parcursul careia observam ca s-a abandonat in buna masura salvarea aparentelor de egalitate in parteneriate in favoarea ideii de vasalitate fatisa.

Si de aici, alte semne de intrebare: inversunarea dnei Birchall impotriva sectiei speciale este 'naturala' sau e inclusa pe respectiva 'to do list'?

Asa cum am mai punctat si cu alte ocazii, e greu de inteles de ce aceasta sectie era buna cand se regasea la DNA, dar acum, cand e independenta, nu mai e buna?

Pe cine deranjeaza cu adevarat aceasta sectie? Cumva pe cei care si-au facut un mod de lucru din santajarea magistratilor?

Dna. Birchall trebuie sa ofere urgent explicatii publice legate de sursa deciziilor sale, pentru ca romanii au dreptul sa stie daca mai sunt, inca, o natiune libera si suverana, ori au ajuns sa fie guvernati de norme impuse din strainatate, peste capul lor", se mai arata in postare.

Contrele din CSM

Sefa CSM, Lia Savonea, i-a cerut ministrului Justitiei, Ana Birchall, in sedinta de marti a Consiliului, sa spuna daca a semnat o foaie de parcurs privind statul de drept cu procurorul general al SUA, William Barr.

Judecatorul Gabriela Baltag, membru in CSM, a ridicat tonul in sedinta si i-a cerut Liei Savonea sa o intrebe pe Viorica Dancila daca i-a dat mandat Anei Birchall pentru a semna un astfel de document.

In timpul discutiilor, care au fost initiate de Victor Alistar, membru CSM din partea societatii civile, Birchall si Savonea au avut mai multe dispute verbale. Un conflict mocnit care pare sa se fi acutizat in ultima perioada. Birchall este unul dintre putinii membri CSM (ministrul Justitiei este membru de drept) care se contreaza cu sefa CSM.

"O foaie de parcurs pentru statul de drept? Sper ca nu este greu sa va concentrati putin. Sa va ganditi, sa va amintiti daca ati facut un asemenea document privitor la Statul de drept din Romania?" au curs intrebarile Liei Savonea.

"Cu tot respectul, cred ca nu sunt in fata unui pluton de executie", "acum o tara intreaga vede exact ca ministrul Justitiei este pus la punct", spune Birchall, care a insistat ca a respectat legea si totul a fost facut institutional.

"Va rugam sa nu va mai victimizati intr-o chestiune atat de serioasa," a replicat Savonea.

#Tariceanu Birchall foaie parcurs , #stiri Calin Popescu Tariceanu