Romania trebuie sa-si bazeze cresterea economica pe companiile cu capital autohton, deoarece companiile multinationale, care "domina" in prezent economia tarii, isi pot schimba planurile de investitii din cauza evolutiilor altor piete, ceea ce poate afecta mersul economiei, sustine Calin Popescu Tariceanu.
Afirmatia a fost facuta in contextual in care marile economii europene se afla in pragul recesiunii, iar companiile autohtone nu au inca forta sa acopere cererea interna.
"Am pledat si pledez in continuare pentru crearea unor campioni economici in Romania. Societati cu capital romanesc care sa fie capabile, in aceasta perioada, sa furnizeze produse si servicii pentru cererea de pe piata romaneasca si sa aiba posibilitatea de expansiune in regiune in viitor, astfel incat acest ritm de crestere economica de exceptie pe care il cunoastem sa continue in anii urmatori", a precizat, luni, premierul Romaniei, citat de NewsIn.
Seful Executivului considera, insa, ca perspectiva economiei romanesti va fi buna in urmatorii ani, cand va inregistra o crestere "solida" si performante "cu mult peste media europeana", precizand ca la aceasta vor contribui si programul Guvernului de investitii in infrastructura de comunicatii, educatie si sanatate, modernizarea agriculturii si dezvoltarea mediului rural.
"Ne asteptam ca la rata de economisire, daca atinge 10% din PIB, sa mai avem un aport suplimentar de 13-15 miliarde euro anual, care sa fie injectati in economia romanesca, pe langa investitiile straine care anul acesta vor totaliza, cel mai probabil, 10 miliarde euro", a completat inaltul oficial.
Produsul intern brut (PIB) s-a cifrat in prima jumatate a acestui an la 195,8 miliarde lei (53,3 miliarde euro), in crestere cu 8,8% fata de perioada similara din 2007, avansul economic anual in trimestrul II fiind de 9,3%.
Pentru intregul an, ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, estimeaza o crestere economica de 8,5%-9,1%, ceea ce echivaleaza cu o evolutie similara cu cea din prima parte a anului si in trimestrele III si IV.
In schimb, Comisia Nationala pentru Prognoza (CNP) a inaintat, in ultimul raport publicat in primavara, o cifra de 6,5% in dreptul cresterii PIB. Conform analistilor, rezultatele bune inregistrate in primul semestru vor determina institutia sa-si revizuiasca prognozele in crestere.
Produsul intern brut (PIB) al statelor membre ale Uniunii Europene (UE) a crescut in trimestrul al doilea cu 1,7% fata de perioada similara din 2007, insa a inregistrat o scadere cu 0,1% fata de primul trimestru al acestui an, potrivit datelor preliminare publicate, in luna august, de Eurostat.