Tariceanu, reclamat pentru discriminare dupa ce l-a facut pe Antonescu "autist"

Miercuri, 28 Mai 2014, ora 17:50
7683 citiri
Tariceanu, reclamat pentru discriminare dupa ce l-a facut pe Antonescu "autist"

Calin Popescu Tariceanu a fost reclamat, marti, la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, fiind acuzat ca a folosit termenul "autism" in mod peiorativ.

Sesizarea a fost facuta de catre Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist (FEDRA) si se refera la afirmatia sefului Senatului in care "a folosit termenul 'autism' in mod peiorativ, pentru a-si caracteriza un coleg de clasa politica", respectiv presedintele interimar al PNL, Crin Antonescu, se arata intr-un comunicat al organizatiei, citat de Agerpres.

"Mesajele date de Crin Antonescu par sa fie mai degraba cererea unei persoane lovite de autism", a declarat, luni, Tariceanu, dupa ce seful PNL a anuntat ca demisioneaza de la conducerea partidului.

Tariceanu, atac la Antonescu: Pare lovit de autism (Video)

In plus, FEDRA a solicitat scuze publice din partea lui Calin Popescu Tariceanu, precum si sanctionarea acestuia de catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.

"FEDRA considera ofensatoare atat exprimarea la adresa persoanelor cu tulburari din spectrul autist, cat si atitudinea cu care un reprezentant al clasei politice se raporteaza la aceasta categorie defavorizata.

Este nepermis clasei politice sa persevereze in a folosi termeni precum 'autism/autist' pentru a atrage atentia publicului asupra unor aspecte negative din conduita colegilor de breasla, asociind atat afectiunea, cat si persoanele care sufera de autism, cu actiuni si comportamente negative", se precizeaza in documentul federatiei.

Reprezentantii FEDRA au mai mentionat ca, in ultimii ani, organizatiile care promoveaza drepturile persoanelor cu autism din Romania i-au informat cu regularitate pe politicieni cu privire la autism, pentru a face boala cunoscuta si inteleasa.

"De asemenea, s-au facut si inca se fac eforturi mari pentru legiferarea unor directii care sa diminueze gradul de discriminare si stigmatizare a persoanelor cu autism si sa faciliteze integrarea sociala a acestora. Faptul ca oameni politici inca folosesc peiorativ termenul de 'autism', in discursurile publice, asociindu-i conotatii negative, nu aduc doar ofensa persoanelor cu autism, ci instiga indirect la discriminarea si stigmatizarea acestora", au mai spus oficialii FEDRA.

Citeste si:
Capitalele lumii care „au furat” Crăciunul cu taxe de intrare la târgul de sărbători. Cum se compară ofertele lor cu cea din București
Capitalele lumii care „au furat” Crăciunul cu taxe de intrare la târgul de sărbători. Cum se compară ofertele lor cu cea din București
Târgul de Crăciun din București a pornit într-o nouă ediție, după ce anul trecut acesta a fost anulat din cauza restricțiilor pandemice. Spre deosebire de anii anteriori, bucureștenii...
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că 80 la sută dintre pensionarii români au o pensie de până în 2.000 de lei şi că pensia minimă va ajunge de la 1 ianuarie 2022 la 1.000 de...