"Situatiile exceptionale necesita masuri exceptionale", au fost cuvintele de ordine de la summit-ul de iarna de la Bruxelles in contextul crizei economice mondiale care incet, incet a inceput sa se simta si la baza piramidei.
Una dintre aceste masuri exceptionale pe care Romania trebuie sa le ia rapid este regandirea viitorului buget, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu la conferinta de presa comuna pe care a avut-o cu presedintele Basescu la Bruxelles.
"Guvernul UE considera ca in astfel de situatii exceptionale trebuie sa luam masuri exceptionale. Viitorul buget trebuie in mod clar regandit cu miscari foarte rapide din cauza situatiei din ultimele luni", a explicat premierul in exercitiu.
Concret, criza da peste cap alocarea banilor de la bugetul de stat pentru fiecare sector in parte, asadar Romania are nevoie acum de o noua redistribiure, de un nou buget pentru anul 2009.
Premierul a facut si un bilant al lucrurilor esentiale pe care le-a obtinut Romania: "dincolo de Tratatul de la Lisabona, as vrea sa pun accent pe pachetul energetic, unde masurile adoptate sunt favorabile Romaniei. Europa si-a propus sa devina si devine in mod clar un campion al acestei lupte pentru protejarea mediului".
In aceste conditii, Tariceanu si-a exprimat speranta ca Romania sa nu mai stea cu mainile in san si sa astepte ca aceasta criza sa-si ia singura geanta si sa dispara, la fel cum a aparut.
"Solutia nu este sa stam cu mainile incrucisate si sa asteptam ca rezolvarea sa vina de la sine. Fiecare stat membru are libertatea sa adopte masurile de care considera ca are nevoie.
Este timpul ca Romania sa se angajeze in ambitii pe viitor si nu sa aiba ambitii limitate sau deloc. Este vorba si de statura Romaniei in Europa, din punct de vedere politic si a fi a saptea putere economica in Europa. Este nevoie de un consens la nivelul clasei politice", a mai spus prim ministrul Tariceanu.
Tariceanu a atras atentia si asupra faptului ca Romania s-ar putea confrunta cu depasirea deficitului bugetar: "in Romania, exista probabilitatea ca deficitul bugetar sa fie depasit. Masurile pe care le voi adopta pot sa duca la depasirea acestor palfoane, care in perioada de criza, au sens, sunt corecte".
Depasirea acestor plafoane va putea fi posibila, in opinia premierului, nu prin cheltuieli guvernamentale, care sunt destinate consumului, ci "prin cheltuieli pe proiecte de investitii: Dacia Renault, centrul tehnologic de la Titu sau institutul de la Craiova".
Tot masuri active vor trebui adoptate de catre autoritatile de la Bucuresti atat pentru pastrarea, cat si pentru crearea a noi locuri de munca, a preciat Calin Popescu Tariceanu.
Premierul a dat si cateva detalii despre atmosfera din sanul Uniunii Europene in plina criza: "toata lumea intelege ca este vorba de un adevarat razboi pentru a combate efectele crizei".
In privinta masurilor pentru combaterea crizei financiare globale, Europa a reactionat mai rapid decat SUA, stare pe care trebuie sa o "continuam cu masuri de sprijinire a economiei active, nu numai in sistemul bancar", a adaugat Tariceanu.
Mai precis ,e pe locul 1.
... Vezi tot