Victoria Romaniei la Haga a scos la iveala ceea ce se profileaza drept unul dintre cele mai mari tunuri din istoria recenta a Romaniei.
De-abia deschideam sampaniile privind cu satisfactie la resursele de gaze din zona obtinuta prin hotararea Curtii Internationale de Justitie, cand o stire a cazut ca lovitura de trasnet.
Guvernul Tariceanu concesionase deja exploatarea acestor resurse pentru 30 de ani, unei firme canadiene, Sterling Resources, reprezentata in Romania de Midia Resources.
Aceasta are capital social de 200 de lei, sediul intr-un apartament de bloc, niciun angajat si nici cifra de afaceri.
Contractul de concesiune fusese incheiat in 2007 intre aceasta firma si Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, iar in ultimele sale zile la Palatul Victoria, in noiembrie 2008, cabinetul Tariceanu il confirma printr-o hotarare de guvern, cu anexe secrete, nesemnata insa nici de ministrul Justitiei, nici de cel al Finantelor.
Din start un imens semn de intrebare, stiind ca ministrul Catalin Predoiu s-a ferit, cu mare grija, sa-si puna semnatura pe acte dubioase.
Ori a refuzat sa semneze, ori a fost evitat. Abil, Catalin Predoiu, deocamdata, nu-si aminteste exact.
Dar de ce atata tulburare?, a incercat sa ne linisteasca seful ANRM, Bogdan Gabudeanu, demis de Emil Boc dupa izbucnirea scandalului. Nu a fost decat prelungirea unui contract incheiat in 1992 de Guvernul Stolojan cu britanicii de la Entreprise Oil PLC.
Acestia au cedat contractul firmei Paladin Resources, care l-a cedat altei firme, care l-a cedat canadienilor de la Sterling. Contractul nu putea fi intrerupt decat cu riscul unor mari daune, asa ca Guvernul Taricenu nici nu putea decat sa-l prelungeasca, a explicat Gabudeanu. Ce situatie fara iesire!
Adica, sa intelegem ca aceste prelungiri opereaza ca din oficiu, iar noul titular al contractului nu este verificat? Cifra de afaceri, trecutul, bonitatea, experienta, nu conteaza? Adica resursele Romaniei ajung pe mana cui vrea titularul intial al contractului fara ca autoritatile sa poata interveni?
Mai mult decat atat, potrivit informatiilor de pana acum, daca primele trei firme au avut un contract de explorare si impartire a productiei intre ele si statul roman, in 2007 Sterling a pus mana, prin Midia Resources, pe un contract de exploatare, cu care se si lauda pe site-ul oficial al firmei.
Acest contract de concesiune da firmei drept de exploatare 100% a resurselor din zonele marine Midia si Pelicanul. Statul roman pierde dreptul de exploatare pe care-l avea conform contractului din 1992 si se alege cu o redeventa fixa, conform legii petrolului.
Nu e asadar nicio prelungire, ci cu totul alt contract care ar putea pagubi Romania cu miliarde de euro.
Miroase a tun de la o posta. Hotararea de guvern a iesit repede ca nu cumva sub viitorul Guvern noile zacaminte, despre care era tot mai clar ca urmau sa fie castigate, sa fie scoase la licitatie. Dar in favoarea cui? Petrol, liberali, cu ce rimeaza oare?
In numai 24 de ore de la prima vorba despre dubiosul contract de concesiune, a aparut si numele celui mai probabil beneficiar, banuit de toata lumea dintr-un bun inceput.
Sterling Resources a avut un parteneriat cu Rompetrol, firma mamut de-abia vanduta de Dinu Patriciu. Ba mai mult, reprezentantul Midia Resources, Nicolae Vidu, este administrator al firmei Rompetrol Well Services, care-i apartine in continuare lui Dinu Patriciu.
Remarcabile coincidente! Daca si cum anume castiga Dinu Patriciu de pe urma Midia Resources ramane de vazut.
Premierul Boc a dispus insa desecretizarea anexelor care ar putea contine o multime de alte surprize socante. Dupa cum ancheta corpului de control al Guvernului ar putea si ea sa scoata la lumina alte detalii interesante.
Calin Popescu Tariceanu, cam palid si crispat, a incercat sa faca pe niznaiul, sa diminueze importanta contractului si sa nege orice legatura a acestuia cu Dinu Patriciu.
De fapt, in acest moment, contractul cu Midia Resources pare un cadou gras primit de Patriciu de la Calin Popescu Tariceanu, un cadou pe masura prieteniei dintre cei doi.
Dar se pare ca despre acest contract si semnificatiile lui a stiut si altcineva, cineva care a stat mereu cu ochii pe zona intereselor lui Dinu Patriciu si a felului in care ele au fost reflectate in actele Guvernului.
Si acel cineva a asteptat, probabil, momentul perfect, adica acela cand impactul dezvaluirii avea sa fie maxim. Cand momentul a venit, bomba a fost aruncata. Intai informatia referitoare la contract, apoi legatura cu Dinu Patriciu.
Si, se pare, suntem de-abia la inceput.