Pe masura apropierii alegerilor prezidentiale, creste si agitatia din partide pentru stabilirea candidatului.
Deocamdata e clar doar singurul criteriu de eligibilitate. El tine exclusiv de o obsesie colectiva: capacitatea de a-l rapune pe Traian Basescu.
De parca aceasta capacitate ar compensa toate calitatile pe care trebuie sa le aiba un sef al statului.
Ca urmare si "argumentele" ce se profileaza sunt covarsitor tributare tot urii viscerale fata de actualul presedinte. El ar trebui, nu-i asa, strivit, sfasiat, sfarmat, dupa cum ne-au explicat diferiti lideri, in frunte cu Marian Vanghelie, de departe cel mai priceput.
Probabil ca psihanalistii ar avea un material bogat de studiu in lumea poltica romaneasca. Dar sa vedem cine se arata dispus la o asemenea confruntare de gladiatori.
PSD intre dinti si ghiocei
In PSD, preliminarele se disputa, neoficial, intre Adrian Nastase si Mircea Geoana, inca un episod al unei rivalitati vechi si aprige.
Fostul premier este obsedat de aceasta candidatura care i-ar da nu numai posibilitatea unei noi confrunatari cu cel mai mare dusman, ci si sansa unei victimizari de anvergura exact in anul cel mai greu din punct de vedere penal. Ca sa nu mai vorbim de trofeul cel mare - imunitatea totala si intangibila a presedintelui.
Nu are insa nicio sansa tocmai din cauza lasitatii cu care a evitat, prin toate tertipurile posibile, o confruntare barbateasca in instanta. Agresivitatea cu care se autopropune, desi nimeni din partid nu-l incurajeaza oficial, l-a obligat pe Mircea Geoana sa faca un pas spre care nu-l trage foarte tare inima.
Nu ca Geoana nu si-ar dori sa ajunga presedinte. Doamne fereste, acesta este cel mai frumos vis al sau! Dar el stie bine, pe propria piele, ce inseamna o confruntare cu Traian Basescu, stie ca sansele sale de a-l invinge pe actualul presedinte sunt minime si mai stie ca, intr-un fel sau altul, va deconta infrangerea.
Sa nu candideze ar fi insa mai rau. Candidatura prezidentiala este, in Romania, o prerogativa dar si o sarcina traditionala a presedintelui de partid, iar cedarea acestora in favoarea lui Adrian Nastase i-ar stirbi lui Geoana puterea inca de pe acum.
Prin aceasta candidatura el vrea sa-si consolideze puterea in partid, o putere pe care o afirma tot mai explicit: "Toata lumea trebuie sa traga la aceeasi barca, indiferent ca este mofluz, ca a pierdut congresul, indiferent ca este mai nefericit ca astazi nu are suficienti din apropiatii lui in Guvern?...Vreau sa va spun ca nu mai am nici rabdare, nici diplomatia de acum cativa ani, incat sa mai accept ca acolo unde nu merge treaba sa ii mai mangaiem pe cap".
In materie de argumente pezidentiale, Mircea Geoana, spre deosebire de Adrian Nastase, nu face apel la imagini violente. Visul lui e mai degraba pasunist: "Fie ca primavara viitoare...sa culegem ghiocei pe o pajiste de la un palat pe care nu il mentionez astazi, dar pe care il stiti bine".
Iar Marian Vanghelie va face buchetele din acesti ghiocei pe care-i va imparti adversarilor din si din afara partidului, nu-i asa? Apoi, amandoi ii vor face cu mana politicianului trimis in cosmos si vor raspunde telefoanelor de multumire ale romanilor repatriati care au primit cate 25 de mii de euro la granita.
Oricum, Geoana este mai credibil cand vorbeste de ghiocei decat atunci cand anunta moartea captalismului sau, mai rau, acuza lipsa unui program anticriza al coalitiei pe care o conduce alaturi de Emil Boc.
Participarea la guvernare, ii taie, de altfel, presedintelui PSD, singura cale eficienta de atac impotriva lui Traian Basescu. Copresedintele coalitiei este, oficial, mai implicat in guvernare decat presedintele tarii. In aceste conditii, e usor de inteles de ce presedintele spunea razand despre eventuala candidatura a lui Mircea Geoana: "Trimite-l, Doamne!".
PNL, intre candidatura disperarii si calculul politic
Candidatura la presedintie a devenit principalul argument al luptei pentru putere in PNL. Dinu Patriciu si-a facut socotelile imediat dupa parlamentare.
El stie ca, in acest moment, niciun liberal nu poate ajunge presedinte al tarii, pentru ca niciun candidat nu poate tripla scorul propriului partid. Importante sunt pierderile ce-i pot fi provocate lui Traian Basescu, dar si negocierea voturilor in turul al doilea.
Primul ales a fost Calin Popescu Tariceanu, care initial a refuzat insa. El este plin de rani dupa anii de razboi cu Traian Basescu, iar guvernarea i-a provocat suficiente vulnerabilitati, poate chiar penale, numai bune de exploatat in campanie.
Afacerea Sterling este doar un exemplu. Refuzul, justificat, l-a costat insa sprijinul lui Dinu Patriciu petru sefia partidului, pe care e pe cale s-o piarda. Anuntul recent al disponibilitatii de candida la prezidentiale este un gest de disperare maxima a lui Calin Popescu Tariceanu inaintea congresului din care ar putea iesi simplu membru PNL.
Favoritul "eminentei cenusii" a devenit Crin Antonescu, un liberal care si-a manifestat disponibilitatea de a candida inainte de a-i propune cineva acest lucru.
Antonescu are avantajul de a nu fi asociat cu guvernarea, ba chiar al unei oarecari opozitii interne fata de Tariceanu, din considerente personale, nicidecum doctrinare insa.
A crescut in timp, de la imberbul ministru al Sportului, are un discurs articulat si acid, dar niciun strop de substanta. Ca dovada, Crin Antonescu nu avut niciun proiect important in cariera.
Ba a condus la un moment dat topul parlamentarilor chiulangii. Prin discurs si agresivitate ar fi insa un contracandidat mult mai neplacut pentru Traian Basescu decat vulnerabilul Calin Popescu Tariceanu.
Cat despre un candidatura surpriza in vreunul dintre partide, ea nu este desigur exclusa, dar e foarte improbabila. Teoretic, timp ar fi, insa nu exista potential.
Si totusi... Vezi tot