Basescu a prezentat biletul. Tariceanu zice ca minte

Miercuri, 17 Ianuarie 2007, ora 18:59
12987 citiri
Basescu a prezentat biletul. Tariceanu zice ca minte

Presedintele Traian Basescu a prezentat, miercuri seara, biletul despre care a vorbit Elena Udrea. El a declarat ca, in acel document, premierul Calin Popescu Tariceanu l-a intrebat pe presedinte daca poate sa vorbeasca cu procurorii despre cazul Petromidia.

''Draga Traian, iti trimit alaturat un document redactat de Petromidia in legatura cu cercetarile care au loc. Daca ai ocazia sa vorbesti la Parchet despre subiect?'', se arata in biletelul trimis de premierul Calin Popescu Tariceanu lui Traian Basescu in 2005.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a reactionat imediat, sustinand ca totul este o minciuna. El spune ca biletul este un text de informare a presedintelui si contine un set de abuzuri si ilegalitati pe care i le semnala. El a sustinut ca totul face parte din razboiul pe care i l-a declarat Traian Basescu in ultimii doi ani, atat in componenta politica, cat si in cea economica.

Tariceanu sustine ca presedintele a incercat sa submineze autoritatea Guvernului, iar el a refuzat sa-i faca jocurile politice, facand referire la alegerile anticipate. Este pentru prima data cand premierul Tariceanu face referiri la oligarhia care, in opinia lui, s-a format "in jurul Palatului Cotroceni".

"Biletul are un grad de ambiguitate"

"Documentul nu este extrem de interesant, ci sunt intrebat daca pot vorbi cu procurorii". Premierul Tariceanu ii propunea un parteneriat, a sustinut miercuri presedintele Romaniei Traian Basescu la intoarcerea de la Belgrad.

Mai mult, a precizat Basescu, "premierul a fost consecvent si in nici un caz nu a fost naiv", adaugand ca un astfel de parteneriat a incercat Tariceanu si cu procurorul general Ilie Botos, atunci cand i-a telefonat.

"As vrea sa va raspund si intrebarii de ce vorbesc despre asta acum si de ce n-am facut asta imediat", a mai spus presedintele. "Biletul are un anumit grad de ambiguitate si nu a produs efecte", a precizat Basescu, adaugand ca "obiectivul celor din jurul lui este de a ramane la putere", iar el nu-i cere demisia.

Basescu a aratat ca respecta performanta rafinariei Petromidia, cum respecta activitatea pe care o face orice om care a riscat investindu-si banii in afaceri din Romania. Presedintele a precizat numele rafinariei Petromidia in contextul in care, in urma scandalului biletelului trimis de Tariceanu lui Basescu, se banuia ca premierul a cerut o interventie pe langa procurori pentru omul de afaceri Dinu Patriciu.

Seful statului a mai aratat ca ''aceasta tentativa a premierului de a solicita interventia pentru anumite persoane s-a mai incercat si cu procurorul general din acea vreme (Ilie Botos - n.r.), si cu Parlamentul Romaniei, pe 8 noiembrie, cand prim-ministrul a avut un discurs legat de subiectul Petromidia, a incercat si cu Monica Macovei cand a invitat-o sa se intalneasca cu un om de afaceri pe aceasta tema''.

Presedintele Traian Basescu spune ca un astfel de demers nu este decat un ''mod de a gandi'' al premierului. ''Are ca efect decredibilizarea principiilor din campanie, care au facut ca eu si Alianta sa fim eu la Presedintie si Alianta la guvernare."

Biletul a stat ascuns pe motiv de ...integrare

Seful statului a motivat faptul ca a dezvaluit in acest moment aceasta informatie pentru ca in 2005, cand l-a primit, imaginea Romaniei nu trebuia sa fie afectata pentru ca altfel am fi ratat data de 1 ianuarie 2007 ca data a aderarii la Uniunea Europeana.

''La inceputul anului 2005 aveam un obiectiv important, integrarea in UE. Daca, in acele luni de inceput a noii guvernari, as fi facut publica tentativa de influentarea a justitiei, probabil ca guvernul Romaniei ar fi fost relativ decredibilizat si ar fi trebuit sa muncim enorm pentru a mai atinge obiectivul 1 ianuarie 2007'', a spus Basescu.

"O guvernare noua, cu un prim-ministru care ii transmite presedintelui in mod prietenesc (...) s-ar fi constituit intr-o proba ca in Romania nu s-a schimbat nimic, ca policienii influenteaza justitia", a mai aratat seful statului, care a subliniat ca nu va cere demisia lui Calin Popescu Tariceanu.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Cătălin Drulă, despre "racolarea cu amenințări" a primarilor USR de către PSD: "Ciolacu se comportă ca un golan politic"
Cătălin Drulă, despre "racolarea cu amenințări" a primarilor USR de către PSD: "Ciolacu se comportă ca un golan politic"
Președintele USR Cătălin Drulă l-a acuzat pe premierul PSD Marcel Ciolacu că racolează primari USR, sub amenințarea controalelor venite de la instituțiile statului. Acesta îl acuză pe...
Exod al liberalilor din cabinetul Ciolacu. Până la jumătate din miniștri ar putea părăsi portofoliile din guvern
Exod al liberalilor din cabinetul Ciolacu. Până la jumătate din miniștri ar putea părăsi portofoliile din guvern
Cabinetul Marcel Ciolacu ar putea să rămână fără aproape jumătate din totalul miniștrilor. Guvernanții, în special din partea PNL, se pregătesc pentru alegerile comasate, astfel că...