Bogdan Chirieac: Austria isi scufunda cea mai bogata colonie - Romania

Autor:
Miercuri, 20 Mai 2009, ora 18:45
8947 citiri
Bogdan Chirieac: Austria isi scufunda cea mai bogata colonie - Romania
Foto: Ziare.com

Raportul ambasadei Austriei la Bucuresti, ce contine spovedania presedintelui Traian Basescu in fata sefilor misiunilor diplomatice din UE acreditati in Romania, arata exact unde se afla Romania pe scena UE: la coada.

Documentul, intens mediatizat in tara noastra, a atras atentia asupra posibilitatii rocadei dintre Basescu si Boc la alegerile prezidentiale din aceasta toamna. Cei care citesc cu atentie documentul - publicat si pe ziare.com - pot constata ca informatia este tratata de austrieci mai mult ca un fapt divers.

In realitate, Austria este intens preocupata - la fel ca si Germania - de hotararea lui Traian Basescu de a acorda 1.000.000 de cetatenii romanilor din stanga Prutului.

De altfel, documentul, altminteri ultrasecret, transmis de la Bucuresti catre ambasadele Austriei de la Chisinau, Kiev, Moscova si Bruxelles, dar si centralei de la Viena, nu a fost decriptat de agentii rusi, asa cum s-ar putea crede. Chiar Ministerul austriac de Externe l-a distribuit presei de limba germana, spre documentare, pentru a se crea in opinia publica europeana o stare de adversitate fata de decizia Bucurestiului.

Din capul locului trebuie spus ca Austria a incalcat toate uzantele diplomatice. O discutie cu presedintele unui stat nedestinata publicitatii ar fi trebuit sa ramana strict in cancelariile carora le era adresat mesajul.

Decizia Romaniei de a-i ajuta pe basarabeni urma sa fie negociata cu fiecare capitala europeana in parte. De ce? Fiindca decizia d-lui Basescu, luata mai mult din motive electorale, priveste toata Uniunea. Basarabenii cu cetatenie romana se vor afla pe piata muncii din toata Europa, nu doar pe cea din Romania.

Presedintele Traian Basescu a aratat, prin discursul tinut in fata ambasadorilor, ca nu face nicio deosebire intre acestia si proprii consilieri sau ministrii PD-L din cabinetul Boc.

Din raportul ambasadorului austriac rezulta, pentru toti cei care vor sa citeasca, directiile politicii externe romanesti pentru parteneri foarte dificili, asa cum sunt Chisinaul si Kievul. El inchide inca o data orice posibilitate de intelegere cu Rusia si dezvaluie demersul presedintelui Romaniei pe langa liderii Turciei de a accelera constructia conductei Nabucco in detrimentul conductei rusesti South Stream.

Spionul Floricel a fost condamnat pentru informatii mult mai putin relevante decat cele furnizate de insusi presedintele Basescu la Cotroceni unor parteneri ce, iata, nu sunt cu toti prietenii Romaniei.

Cu tot spatiul estic pus in cap, cu binomul Germania - Austria impotriva, cu Statele Unite, unde romanii au in continuare nevoie de viza pentru a calatori, dl. Traian Basescu va incheia un mandat prezidential in care categoric nu politica externa a fost punctul forte.

Intrarea Romaniei in UE, la 1 ianuarie 2007, petrecuta in mandatul d-lui Basescu, a fost o operatiune mai degraba administrativa, Tratatul de Aderare fiind incheiat in decembrie 2004, in guvernarea Nastase.

In acelasi timp, trebuie spus ca nici climatul politic de la Bucuresti din ultimii 4 ani nu a fost propice pentru exercitarea unei politici externe coerente.

Dl. Basescu dorea parteneriat pe axa Londra-Washington, iar acolo nimeni nu-l dorea pe dl. Basescu. Dl. Tariceanu tinea aproape de europeni si hotara retragerea, fara avertisment, a trupelor romanesti din Irak. Unii dintre ministrii de Externe aflati in functie in ultimii 4 ani vor ramane in istorie ca personaje hilare, nu ca mari barbati de stat.

Asutria este unul dintre marii investitori, dar si mari profitori ai economiei si resurselor romanesti. Privatizarea pe nimic a Petrom-ului si stabilirea taxelor de redeventa pentru barilul de petrol extras din Romania la unul dintre cele mai scazute niveluri din lume ar trebui sa aduca Viena mai aproape de Bucuresti, macar de dragul profitului, daca nu datorita valorilor europene.

Sistemul bancar romanesc oferit in mare masura austriecilor, lucrarile de infrastructura atribuite uneori in conditii mai mult decat discutabile companiilor austriece, totul ar trebui sa duca la o legatura solida intre cele doua tari.

In loc de asta, diplomatia austriaca intelege sa dezvaluie prin presa internationala interesele Bucurestiului fata de Republica Moldova, stat nascut in urma Pactului Ribbentrop-Molotov.

Politica externa a d-lui Basescu duce la o situatie rar intalnita in epoca moderna: metropola Viena isi saboteaza propria colonie economica, Romania, ocupata fara efort, prin oferirea de margele colorate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Austria document Basescu, #Austria economie Romania, #Basescu politica externa , #Traian Basescu