Bogdan Chirieac: Austria isi scufunda cea mai bogata colonie - Romania

Autor:
Miercuri, 20 Mai 2009, ora 18:45
8947 citiri
Bogdan Chirieac: Austria isi scufunda cea mai bogata colonie - Romania
Foto: Ziare.com

Raportul ambasadei Austriei la Bucuresti, ce contine spovedania presedintelui Traian Basescu in fata sefilor misiunilor diplomatice din UE acreditati in Romania, arata exact unde se afla Romania pe scena UE: la coada.

Documentul, intens mediatizat in tara noastra, a atras atentia asupra posibilitatii rocadei dintre Basescu si Boc la alegerile prezidentiale din aceasta toamna. Cei care citesc cu atentie documentul - publicat si pe ziare.com - pot constata ca informatia este tratata de austrieci mai mult ca un fapt divers.

In realitate, Austria este intens preocupata - la fel ca si Germania - de hotararea lui Traian Basescu de a acorda 1.000.000 de cetatenii romanilor din stanga Prutului.

De altfel, documentul, altminteri ultrasecret, transmis de la Bucuresti catre ambasadele Austriei de la Chisinau, Kiev, Moscova si Bruxelles, dar si centralei de la Viena, nu a fost decriptat de agentii rusi, asa cum s-ar putea crede. Chiar Ministerul austriac de Externe l-a distribuit presei de limba germana, spre documentare, pentru a se crea in opinia publica europeana o stare de adversitate fata de decizia Bucurestiului.

Din capul locului trebuie spus ca Austria a incalcat toate uzantele diplomatice. O discutie cu presedintele unui stat nedestinata publicitatii ar fi trebuit sa ramana strict in cancelariile carora le era adresat mesajul.

Decizia Romaniei de a-i ajuta pe basarabeni urma sa fie negociata cu fiecare capitala europeana in parte. De ce? Fiindca decizia d-lui Basescu, luata mai mult din motive electorale, priveste toata Uniunea. Basarabenii cu cetatenie romana se vor afla pe piata muncii din toata Europa, nu doar pe cea din Romania.

Presedintele Traian Basescu a aratat, prin discursul tinut in fata ambasadorilor, ca nu face nicio deosebire intre acestia si proprii consilieri sau ministrii PD-L din cabinetul Boc.

Din raportul ambasadorului austriac rezulta, pentru toti cei care vor sa citeasca, directiile politicii externe romanesti pentru parteneri foarte dificili, asa cum sunt Chisinaul si Kievul. El inchide inca o data orice posibilitate de intelegere cu Rusia si dezvaluie demersul presedintelui Romaniei pe langa liderii Turciei de a accelera constructia conductei Nabucco in detrimentul conductei rusesti South Stream.

Spionul Floricel a fost condamnat pentru informatii mult mai putin relevante decat cele furnizate de insusi presedintele Basescu la Cotroceni unor parteneri ce, iata, nu sunt cu toti prietenii Romaniei.

Cu tot spatiul estic pus in cap, cu binomul Germania - Austria impotriva, cu Statele Unite, unde romanii au in continuare nevoie de viza pentru a calatori, dl. Traian Basescu va incheia un mandat prezidential in care categoric nu politica externa a fost punctul forte.

Intrarea Romaniei in UE, la 1 ianuarie 2007, petrecuta in mandatul d-lui Basescu, a fost o operatiune mai degraba administrativa, Tratatul de Aderare fiind incheiat in decembrie 2004, in guvernarea Nastase.

In acelasi timp, trebuie spus ca nici climatul politic de la Bucuresti din ultimii 4 ani nu a fost propice pentru exercitarea unei politici externe coerente.

Dl. Basescu dorea parteneriat pe axa Londra-Washington, iar acolo nimeni nu-l dorea pe dl. Basescu. Dl. Tariceanu tinea aproape de europeni si hotara retragerea, fara avertisment, a trupelor romanesti din Irak. Unii dintre ministrii de Externe aflati in functie in ultimii 4 ani vor ramane in istorie ca personaje hilare, nu ca mari barbati de stat.

Asutria este unul dintre marii investitori, dar si mari profitori ai economiei si resurselor romanesti. Privatizarea pe nimic a Petrom-ului si stabilirea taxelor de redeventa pentru barilul de petrol extras din Romania la unul dintre cele mai scazute niveluri din lume ar trebui sa aduca Viena mai aproape de Bucuresti, macar de dragul profitului, daca nu datorita valorilor europene.

Sistemul bancar romanesc oferit in mare masura austriecilor, lucrarile de infrastructura atribuite uneori in conditii mai mult decat discutabile companiilor austriece, totul ar trebui sa duca la o legatura solida intre cele doua tari.

In loc de asta, diplomatia austriaca intelege sa dezvaluie prin presa internationala interesele Bucurestiului fata de Republica Moldova, stat nascut in urma Pactului Ribbentrop-Molotov.

Politica externa a d-lui Basescu duce la o situatie rar intalnita in epoca moderna: metropola Viena isi saboteaza propria colonie economica, Romania, ocupata fara efort, prin oferirea de margele colorate.

Quarterly Report - Editia 4

Rareș Hopincă avertizează că Sectorul 2 suferă prejudicii de milioane de euro din cauza conflictului dintre primarul de sector Radu Mihaiu și Nicușor Dan
Rareș Hopincă avertizează că Sectorul 2 suferă prejudicii de milioane de euro din cauza conflictului dintre primarul de sector Radu Mihaiu și Nicușor Dan
Candidatul PSD-PNL la Primăria Sectorului 2, Rareș Hopincă, îl acuză marți, 28 mai, pe Nicușor Dan că va distruge lucrările făcute în campania electorală de Radu Mihaiu pe strada...
Nicolae Ciucă, cupris de febra campaniei electorale: „Nicolae Robu este cel mai bun candidat pentru primăria Timişoarei” FOTO/VIDEO
Nicolae Ciucă, cupris de febra campaniei electorale: „Nicolae Robu este cel mai bun candidat pentru primăria Timişoarei” FOTO/VIDEO
Nicolae Ciucă, președintele PNL a afirmat că Nicolae Robu este cel mai bun candidat pentru primăria Timişoarei și că acest lucru este demonstrat de faptele și rezultatele sale. Liderul...
#Austria document Basescu, #Austria economie Romania, #Basescu politica externa , #Traian Basescu