CE va da un raspuns peste o saptamana in privinta taxei auto

Vineri, 28 Noiembrie 2008, ora 17:40
784 citiri
CE va da un raspuns peste o saptamana in privinta taxei auto
Foto: wordpress.com

Comisia Europeana a primit abia zilele trecute scrisoarea din partea Guvernului roman cu privire la decizia de a suspenda aplicarea taxei auto pentru masinile noi.

Comsia Europeana urmeaza sa analizeze cazul si sa dea un raspuns saptamana viitoare, a declarat pentru NewsIn Maria Assimakopolou, purtatoare de cuvant a CE.

"Examinam decizia Guvernului si vom formula o pozitie cat mai curand posibil", a spus Maria Assimakopolou, purtatoarea de cuvant a comisarului pentru taxe Laszlo Kovacs.

In cazul in care Comisia constata ca masura este discriminatorie, Guvernul va trebui sa modifice propunerea, altminteri riscand o noua procedura de incalcare a Tratatului si un eventual proces la Curtea Europeana de Justitie.

Premierul Tariceanu a declarat vineri ca decizia privind suspendarea aplicarii taxei auto pentru masinile noi ar putea intra in vigoare "in cel mai rau caz" la 15 decembrie, avand in vedere ca reprezentantii Comisiei Europene intarzie sa-si dea acordul pentru aceasta masura.

Tariceanu a declarat ca Executivul roman a informat in scris Comisia Europeana in legatura cu decizia privind suspendarea taxei de prima inmatriculare pentru masinile noi, Euro 4, dar ca raspunsul oficialilor europeni intarzie.

Guvernul a decis, in data de 19 noiembrie, suspendarea, in perioada 1 decembrie 2008 - 31 decembrie 2009, a aplicarii taxei auto pentru masinile noi Euro 4 care nu depasesc capacitatea cilindrica de 2000 cm cubi.

Presedintele Traian Basescu a spus, in data de 17 noiembrie, in timpul vizitei la uzinele Dacia Pitesti, ca a discutat cu conducerea uzinei "un set de masuri pe care noul guvern ar trebui sa il ia pentru a stimula productia la Dacia".

Taxa de prima inmatriculare, introdusa in Codul Fiscal de la inceputul anului trecut, a devenit, din martie 2007, obiectul unei proceduri de incalcare a Tratatului de aderare la Uniunea Europeana.

Intre timp, autoritatile romane au avut mai multe runde de negocieri cu Comisia Europeana pentru ca aceasta sa accepte forma de calcul a taxei.

Ultima revizuire a taxei de prima inmatriculare, cea de-a treia, a fost facuta dupa ce Camera Deputatilor a adoptat, la mijlocul lunii februarie, o motiune simpla a PD-L prin care se cerea anularea taxei.

Guvernul a luat in calcul prevederile motiunii si a adoptat in primavara acestui an actuala forma a taxei, printr-o Ordonanta de Urgenta. Taxa de prima inmatriculare a fost redenumita "taxa de poluare" si se aplica incepand cu 1 iulie 2008.

TikTok închide programul prin care îi plătea pe utilizatori. Prezintă "riscuri grave la adresa sănătăţii mentale"
TikTok închide programul prin care îi plătea pe utilizatori. Prezintă "riscuri grave la adresa sănătăţii mentale"
TikTok suspendă programul de recompense al TikTok Lite, din cauza preocupărilor UE TikTok va suspenda în mod voluntar programul de recompensă al noii aplicaţii TikTok Lite, în timp ce...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#taxa auto, #Comisia Europeana, #Guvernul Romaniei, #Calin Popescu Tariceanu, #Traian Basescu , #Traian Basescu