Criza lui Traian Basescu

Sambata, 07 Martie 2009, ora 18:55
6888 citiri
Criza lui Traian Basescu

Traian Basescu traverseaza una dintre cele mai nefaste perioade al carierei sale politice. Tocmai acum cand a capatat o imensa putere.

Acum, cand s-a instalat, de facto, in fruntea celei mai mari majoritati parlamentare a ultimilor 19 ani. Acum, cand are premierul perfect. Tocmai acum Traian Basescu are o imensa problema.

In an electoral, a ramas fara adversari politici autentici cu care sa se razboiasca precum cavalerul pe cal alb.

Ehe, unde sunt vremurile de la primarie cand Traian Basescu tragea din toate pozitiile in Adrian Nastase si in sistemul ticalosit, urcand din atac in atac treptele Cotrocenilor?

Unde sunt timpurile cand PSD si "batranul edec" organizator de lovituri de stat se aflau in catarea pustii presedintelui?

Unde esti tu Alianta 322, suma relelelor, noul numar al divolului?

Unde sunteti voi vremuri ale suspendarii, unde esti tu adrenalina a referendumului si euforie a strivirii adversarului?

Toate s-au topit in visul devenit realitate al marii coalitii guvernamentale.

Si unde esti tu, Caline? Tu, guvern Tariceanu 2? Tu, ministru imbecil? S-au dus. PNL e in opozitie si are atatea probleme interne incat nici nu merita atacat, iar premierul si ministrii trebuie mangaiati pe cap si ghidati parinteste. Ce plicticos!

Nici dinspre prezidentiale nu se arata vreo provocare majora. Sorin Oprescu n-a intrat in cursa si probabil nici n-o va face macar. Mircea Geoana il asteapta in campanie cu un buchet de ghiocei, iar in sansele lui Adrian Nastase nu mai crede, probabil, nici d-na Dana.

Dar campania electorala cere adversari. Imperativ. Modelul politic promovat de Traian Basescu se sufoca fara razboaie. El este creat pentru conflict, se alimenteaza din el. Cu cine sa mai lupte Traian Basescu?

Varianta cea mai la-ndemana este presa. Presedintele trage in ziaristi cu si fara rost, inclusiv pentru atitudini critice pe care, in alte vremuri, le aplauda.

Tinta nu mai sunt doar mogulii, ci si ziaristii obisnuiti care discrediteaza statul prin simplul fapt ca arata impotenta si coruptia autoritatilor acestuia.

Ce ironie amara: Traian Basescu, in mare masura un produs al presei, si-a facut din presa adversarul numarul unu, un adversar insa prea marunt pentru statura luptatorului.

Si ramas fara adversari in politica, ba chiar devenind aliat cu cei mai mari fost dusmani, Traian Basescu pateste ceva si mai rau. In campanie, trebuie sa se dezica de toate fostele lui teme de campanie.

Ce sa mai zici de sistemul ticalosit cand el e calarit acum de oamenii tai si ai aliatilor? Zici ca sistemul nu-i chiar asa rau, dar nu-l inteleg ziaristii, asta zici.

Ce sa mai zici cand propriul partid promoveza un infractor sadic, ale carui fapte violente eclipseaza orice act de coruptie, si cand propriul partid practica relaxat nepotismul impotriva caruia ai vituperat ani de zile? Taci. Asta faci, taci.

Dar campania electorala cere vorbe. Si cum ele nu pot avea substanta si forta de alta data, apar enormitatile. Cum a fost, de exemplu, cea rostita in Polonia, cand presedintele spunea ca poporului nu-i poate fi impusa austeritatea daca nu o vrea. Serios? Oare poporul vrea impozite? Eu zic sa-l intrebam si sa le eliminam daca nu le vrea.

Poate vrea poporul 5 zile de odihna si doar 2 de munca pe saptamana. Sa-l consultam, ca doar nu putem impune nimic! Poporul sigur nu vrea sa plateasca nici amenzi. Sa le eliminam!

Undeva in adancul sufletului de carnasier feroce al polticii, Traian Basecu regreta, probabil, ca la Palatul Victoria nu s-a instalat o coalitie PNL+PSD in care sa-si infiga periodic coltii. Probabil ca-i lipseste teribil si adrenalina marilor confruntari.

Paradoxal insa, pierderea adversarilor politici, l-a lasat pe Traian Basescu singur in fata celui mai mare adversar, teribil de pervers si de periculos, chiar daca nu are carne si oase. Criza.

Batalia cu ea este insa tacuta, impopulara si aducatoare de glorie doar pe termen lung. Adica o batalie improprie presedintelui si total nepotrivita pentru o campanie electorala. Este totusi singura batalie reala care i-a ramas acum lui Traian Basescu, ca-i place sau nu, si tocmai cea care ar putea sa-i stabileasca locul in istorie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu criza, #Basescu conflicte campanie , #Traian Basescu