Jocul lui Traian Basescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 12 Decembrie 2008, ora 12:03
6856 citiri
Jocul lui Traian Basescu
Foto: presidency.ro

Traian Basescu a jucat fara cusur, din punct de vedere politic, cartea post electorala.

A tacut mult, a vorbit exclusiv in limitele constitutionale ale functiei, a lasat impresia unei impecabile echidistante, nu a negociat cu nimeni personal, nu a dat telefoane care sa-i fie apoi imputate, dupa care a obtinut exact premierul pe care si-l dorea si se pregateste sa aiba Guvern.

Pentru ca, daca va obtine investitura in Parlament, viitorul cabinet Stolojan va fi de fapt cabinetul Basescu. Este pohta ce-a pohtit presedintele vreme de 4 ani lungi si grei cat Tariceanu a jucat pe masa din Palatul Victoria, insa in actualul context reprezinta o sabie cu doua taisuri.

Va controla presedintele Executivul, insa isi va si asuma astfel guvernarea la vreme de criza. Iar daca efectele sociale vor fi grave si dureroase, oamenii se vor razbuna la primul scrutin, cel prezidential. Daca va reusi totusi sa iasa cat de cat onorabil din criza, ceea ce este pana la urma si o chestiune de comunicare (cat de bine reusesti sa albesti, din vorbe, dracul), Basescu va intra in prezidentiale ca salvator al neamului.

In plus, prin nominalizarea lui Teodor Stolojan, Traian Basescu a mai impuscat cativa iepuri. Refuzand pretentiile lui Vasile Blaga si Adriean Videanu, el isi sanctioneaza, intr-un fel, fostul partid pentru pierderea votului popular acum si pentru ratarea Bucurestiului in vara si da un semnal bun catre liberalii care ar fi tentati sa paraseasca PNL pentru a-si regasi fostul presedinte.

Apoi, omul caruia i s-a cam dus buhul ca-si sacrifica fara prea mari apasari colaboratorii, da dovada de o remarcabila fidelitate fata de un vechi camarad de arme, ceea ce pentru profilul moral al lui Traian Basescu nu da rau deloc.

Viteza cu care presedintele s-a miscat dupa anuntul PSD ca va negocia cu PD-L, tonul emolient folosit cu social democratii la consultari si duritatea cu care i-a tratat, tot la consultari, pe liberali ne fac sa credem ca Traian Basescu putea sa fi preferat din start "compromisul rational".

El stia ca in combinatie cu liberalii, chiar daca PNL renunta la sefia Guvernului pentru Calin Popescu Tariceanu, i-ar fi fost imposibil sa-l impuna pe Theodor Stolojan. Ar fi trebuit poate sa opteze pentru un alt liberal, un independent sau un democrat liberal agreat de PNL care insa cu greu ar fi putut fi si un fidel al lui. In aceste conditii, riscul sa mai pateasca ce a patit cu Tariceanu era cu mult mai mare.

Asa, cu PSD, desi solutia este cu siguranta imorala, are avatantajul impunerii lui Theodor Stolojan si al unei largi coalitii care sa sustina Guvernul sau.

In plus, deloc de neglijat, Basescu da un semn de impacare electoratului social democrat in perspectiva prezidentialelor. Semnul acesta este cu atat mai important cu cat social democratii nu au un candidat marcant pentru prezidentiale si, fiind in Guvern, isi pierd cele mai importante argumente de atac electoral.

Daca totusi intelegerea cu PSD va cadea, ceea ce e foarte putin probabil, presedintele va ramane cu meritul de a o fi acceptat, ceea ce va arunca responsabilitatea esecului in curtea social democratilor. Intr-o atare situatie, un Guvern minoritar, tot al presedintelui se-ntelege, ar avea imaginea unui salvator al natiunii care s-a sacrificat pentru a nu lasa tara neguvernata.

Sa nu uitam nici faptul ca prin aceasta coalitie facuta in pofida opozitiei ferme a lui Ion Iliescu, Traian Basescu ii da o lovitura grea "batranului edec" caruia ii muta in curtea Cotrocenilor o parte din PSD, deschizand chiar drumul unei sciziuni.

Cat despre propriul electorat, Traian Basescu pare sa fi ajuns la concluzia ca, exceptand cateva varfuri ale societatii civile, poporul este putin interesat de anticoruptie si mult mai interesat de ceea ce are in farfurie si buzunare.

Cat despre idealistii portocalii care chiar asteptau tepele din Piata Victoriei, oricum nu prea au alta optiune. Ar fi un calcul cinic, dar, probabil, corect. Oricum, presedintele incearca sa mai salveze ceva din aparente cerand, deocamdata neoficial, ca din guvern sa nu faca parte clienti ai DNA.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#joc Traian Basescu, #desemnare Stolojan premier, #strategie alegeri prezidentiale , #Traian Basescu