Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Marea rupere in figuri a piticilor politici (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 27 Februarie 2014, ora 08:46
6877 citiri
Marea rupere in figuri a piticilor politici (Opinii)

Ultima profetie a lui Traian Basescu, anume ca USL nu se va rupe, s-a dovedit la fel de adevarata ca si toate celelalte pe care le-a facut despre criza economica sau despre evolutiile din politica.

Evident, daca ar fi fost intrebat, presedintele ar fi raspuns ca totul a fost un joc politic, o strategie anume pentru a dezbina si mai mult liderii USL.

Destramarea Uniunii Social Liberale e un moment important macar pentru faptul ca nu exista lider care sa nu fi simtit nevoia sa iasa si sa se re-pozitioneze cumva fata de si dupa rearanjarea scenei politice.

Primul care a vorbit dupa ruperea USL a fost Vasile Blaga, care a spus ca il accepta pe Crin Antonescu doar daca se leapada de Satana si face multe dusuri pentru curatarea pacatelor impotriva statului de drept.

Cumva normal, daca ne gandim ca nu ar fi avut cum sa declare din primele minute ca abia asteapta ca PNL sa ramana singur pentru a se lua din nou impreuna. E aceeasi poezie pe care a recitat-o si Traian Basescu astazi, in tuse mult mai groase si cu mult mai mult talent oratoric, spunand insa in esenta acelasi lucru - imaturii astia doi au beneficiat de pe urma sacrificiului marelui om de stat care a fost Emil Boc.

Celelalte cuvantatoare care au tinut sa marcheze iesirea liberalilor de la guvernare nu are rost a mai fi comentate, ele se inscriu in aceeasi directie imprimata de cei doi poli ai Opozitiei.

Vasile Blaga, vrand-nevrand, face echipa cu Catalin Predoiu, pe care chiar pariaza ca va ajunge in turul doi al prezidentialelor. PDL si PNL pot merge si separat pana in turul doi, cand isi pot sustine candidatul care va razbate in finala.

Ar fi poate o strategie electorala pe masura adversarului. E insa putin probabil ca binomul Crin Antonescu - Klaus Iohannis sa fie invins de cuplul Vasile Blaga - Catalin Predoiu. Daca nu vor dori sa lase si Cotroceniul PSD, vor bate palma peste cateva luni, cel mai probabil dupa europarlamentare.

In joc intra si Traian Basescu impreuna cu al sau enigmatic Partid Miscarea Populara, care si-a anuntat disponibilitatea de a se infrati cu PNL inca dinainte de ruptura de la guvernare.

Dar jocul presedintelui e la fel de impredictibil ca si declaratiile si previziunile pe care le face. Odata cu cresterea tensiunii inainte de alegeri, factorul Traian Basescu va deveni probabil si mai impredictibil, pe masura propriilor interese si calcule.

Din acest punct de vedere, cred ca mai sanatos si mai profitabil pentru PNL si PDL ar fi sa ignore si sa trateze cu indiferenta un presedinte ajuns nu doar la capatul celor doua mandate, ci si la limita ofertei sale politice.

In fond, ce asteptari poti avea de la un om care face elogiul politicianului care l-a ajutat sa implementeze cele mai draconice masuri de austeritate din istorie?

Si pentru ca circul sa fie total si complet, Calin Popescu Tariceanu anunta intr-o conferinta de presa ca va negocia cu Victor Ponta pastrarea PNL la guvernare, desi in partid ideea sa primise doar cateva voturi de sustinere. Cum actualul premier a anuntat cu noduri in gat scoaterea liberalilor din Guvern, miscarea fostului prim-ministru are toate sansele de reusita.

Un succes nesperat pentru partidul lui Victor Ponta care nu mai trebuie sa isi caute si un candidat pentru alegerile prezidentiale. Fostul prim-ministru liberal Calin Popescu Tariceanu si-a anuntat, miercuri seara, intentia de a forma un nou partid si de a candida la alegerile prezidentiale impotriva lui Crin Antonescu. Tariceanu ar urma sa fie sustinut si de USD.

Penibilul in care pica atat de usor toti fostii sau actualii mari oameni de stat arata, inca o data, pentru cine simtea nevoia sa se convinga inca o data, ce fel de asteptari putem avea de la ei.

Pe masura lor e si prestatia Romaniei in plan extern, acolo unde vedem tot mai bine cat de mult conteaza sa ai un cuvant de spus, daca nu vrei sa fii tratat ca un stat de mana a doua.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#rupere USL Tariceanu prezidentiale, #Tariceanu Ponta prezidentiale, #PNL PDL alegeri , #Traian Basescu