Suspendarea presedintelui in vreme de razboi (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 09 Septembrie 2014, ora 08:37
7141 citiri
Suspendarea presedintelui in vreme de razboi (Opinii)

Doar ideea unei suspendari a presedintelui unei tari vecine celei mai fierbinti zone de conflict din lume, cu cateva saptamani inaintea terminarii mandatului, doar pe motiv de strategie de campanie electorala, e suficienta ca oricine aude asa ceva sa isi faca o cruce mare in semn de mirare suprema.

Dar absurditatea deciziei politice nu vine in primul rand din nepotrivirea totala in contextul politic regional, ci vine din riscul major pe care o astfel de initiativa il are tocmai in plan intern.

Ceea ce parea o gluma proasta a lui Calin Popescu Tariceanu sau ca o strategie a lui Victor Ponta de a acoperi cu o fumigena esecul in cazul comisarului european si, mai ales, posibilul succes al lui Traian Basescu la summit-ul NATO s-a transformat in realitate.

Presedintele Senatului a initiat strangerea de semnaturi pentru cererea de suspendare a presedintelui Traian Basescu, a anuntat calendarul actiunii si a prezentat o lista de motive in baza carora si-a propus sa intoarca tara cu fundul.

Imposibilitatea de a gasi si cea mai fragila ratiune care sa convinga pe cineva de necesitatea unei atat de grave proceduri, care implica toate institutiile statului la modul cel mai serios si grav, sta in faptul ca Traian Basescu va pleca oricum de la Cotroceni.

Demersul lui CPT scurteaza mandatul presedintelui cu cateva saptamani. La un astfel de "castig", adevaratele motive ale declansarii celei de-a treia suspendari a lui Traian Basescu trebuie cautate in alta parte, nicidecum in lozinca decedatului USL - dreptate pana la capat.

Asa cum adevarat a grait cu sau fara voie I. Sarbu cand a fost intrebat ce castiga romanii din isprava lui Tariceanu, aici "nu e vorba despre cetateni".

Asa si este, e o reglare de conturi intre politicieni. O rafuiala dusa la extrem de tabara lui Victor Ponta, pentru ca strategii sai cred ca doar asa pot castiga o parte din masa de 7,4 milioane de votanti care si-au irosit votul la referendumul de demitere din 2012 si mai pastreaza inca sentimentul frustrarii si dupa doi ani si jumatate de guvernare Ponta.

Pe de alta parte, explicatia lui Victor Ponta pentru care initiativa lui C. P. Tariceanu e un demers "serios" mi se pare si mai aiuritoare, indiferent din ce perspectiva dorim sa o analizam. La fel de absurda pe cat e suspendarea unui presedinte la final de mandat.

"Cred ca efectele asupra societatii romanesti lasate de cei 10 ani de regim Traian Basescu sunt destul de asemanatoare cu cele lasate de regimul nazist in Germania. Obiectivul fundamental este sa nu ne trezim cu un al treilea mandat Traian Basescu, fie ca este Iohannis, Udrea sau oricare dintrei ei" - Victor Ponta la Antena 3, spunand mai mult decat si-ar fi dorit sa lase de inteles.

Concluzia e simpla: Ponta se joaca cu istoria, cu nazismul si neonazismul, totul in preajma unui alt conflict international major, doar din disperarea de a face totul pentru a castiga alegerile. Ceea ce s-ar putea mai degraba sa-i alunge voturile decat sa le atraga.

Imaginea unui om disperat, gata sa arunce in aer totul si orice pentru a nu pierde puterea de care depinde intreaga sa cariera, nu este tocmai o imagine atractiva. Ea sperie cu atat mai mult cu cat Ponta pare un copil care se joaca cu chibriturile pe langa fitilul de la butoiul cu pulbere.

Quarterly Report - Editia 4

Rareș Hopincă avertizează că Sectorul 2 suferă prejudicii de milioane de euro din cauza conflictului dintre primarul de sector Radu Mihaiu și Nicușor Dan
Rareș Hopincă avertizează că Sectorul 2 suferă prejudicii de milioane de euro din cauza conflictului dintre primarul de sector Radu Mihaiu și Nicușor Dan
Candidatul PSD-PNL la Primăria Sectorului 2, Rareș Hopincă, îl acuză marți, 28 mai, pe Nicușor Dan că va distruge lucrările făcute în campania electorală de Radu Mihaiu pe strada...
Nicolae Ciucă, cupris de febra campaniei electorale: „Nicolae Robu este cel mai bun candidat pentru primăria Timişoarei” FOTO/VIDEO
Nicolae Ciucă, cupris de febra campaniei electorale: „Nicolae Robu este cel mai bun candidat pentru primăria Timişoarei” FOTO/VIDEO
Nicolae Ciucă, președintele PNL a afirmat că Nicolae Robu este cel mai bun candidat pentru primăria Timişoarei și că acest lucru este demonstrat de faptele și rezultatele sale. Liderul...
#tariceanu suspendare Basescu, #Ponta Basescu suspendare , #Traian Basescu