Tariceanu: Basescu poate fi invins

Joi, 15 Ianuarie 2009, ora 22:06
4861 citiri
Tariceanu: Basescu poate fi invins

Traian Basescu poate fi invins la alegerile din 2009 dupa cinci ani in care a creat conflicte ce au destabilizat Romania, iar Guvernul lui Emil Boc a inceput cu stangul, in ritm haiducesc si populist, ritm care a vrut sa fie o lovitura de imagine impotriva fostului guvern.

Totodata, Romania nu are nevoie sa se subordoneze Fondului Monetar International, sunt concluziile trasate de fostul sef al Executivului, Calin Popescu Tariceanu, in prima aparitie publica din acest an.

"Nu cred ca in acest moment se mai poate considera ca Basescu este invincibil. Poate fi invins la urmatoarele alegeri. Romanii au vazut cinci ani de conflicte cauzate de presedinte", a declarat Tariceanu la Antena 3.

In opinia fostului premier, lantul gros care va atarna la gatul presedintelui Basescu si il va trage inapoi va fi si ritmul in care merge Guvernul Boc: "daca acest guvern va merge in acelasi ritm, lucrul asta va atarna greu la algerile prezidentiale".

Intrebat cum a rezistat patru ani cu Traian Basescu presedinte, Tariceanu a explicat ca a incercat sa se focalizeze pe responsabilitatile de premier si sa ignore atacurule liderului de la Cotroceni: "am ignorat in oarecare masura atacurile presedintelui, nu mereu ca nu am putut.

Si am avut in spate un partid care a inteles ca obiectivul nostru este buna guvernare. M-a fortificat aceasta atitudine si am perseverat, desi aveam in Parlament doar 20%".

Despre noua coalitie, presedintele PNL spune ca Geoana, cu o experienta redusa in politica, a fost sedus deja de Basescu, insa va avea timp sa-l cunoasca pe propria piele: "l-a cucerit deja Basescu pe Geoana, dar o sa vedeti cate tepe o sa ia Mircea Geoana".

Guvernul Boc a inceput-o cu stangul

Despre performantele Guvernului Boc, fostul premier a apreciat ca si-a inceput mandatul in "mare tromba, intr-un fel haiducesc, care poarta amprenta impotrivizatiei si populismului, si a transmis celor de la putere sa se trezeasca in conditiile in care ne asteapta o perioada grea din punct de vedere economic.

"Mie mi se pare ca debutul guvernului e prost, dar un pas mare cu stangul. Nu inteleg de ce, oamenii au experienta. Nu mi se pare ca este o lipsa de coordonare intre cele doua partid, ci de stangacii individuale. Amprenta e foarte populista. PD-L se vede acum foarte clar. Cine isi inchipuia ca PD-L este un partid de dreapta...

Cand il vad pe Marian Sarbu stiu ca este de la PSD, stiu ce o sa spuna. Parerea mea este ca surpriza vine de la PD, care se grabeste sa ia fata PSD cu masuri populiste", potrivit lui Calin Popescu Tariceanu.

Despre Ordonanta care interzice cumul pensiei cu salariu Tariceanu spune ca este "o greseala monumentala si porneste din aceasta atitudine neprofesionista si populista a lui Boc, care se lasa antrenat de catre partidul de guvernare in aceasta zona. S-a vrut sa se dea o lovitura de imagine".

"Dam un semnal foarte prost, pentru ca limitam dreptul la munca. Pensionarilor care lucreaza nu li s-a facut un favor, ei au fost angajati pentru valoarea lor", este de parere Tariceanu.

Puterea sa se trezeasca. Ne asteapta criza

Tariceanu a criticat activitatea guvernului nou infiintat, considerand ca este incapabil sa structureze un set de masuri pentru a contracara efectele crizei economice.

"Noi suntem cu o economie care incepe sa resimta din plin efectele crizei financiare si guvernul Boc anunleaza masurile anti-criza si nu pune nimic in loc. Nu am sa plec de la premiza ca ceea ce a facut guvernul meu a fost perfect. Prioritatea actualului guvern ar trebui sa fie masurile anti-criza. Nu sa anuleze masurile cabinetului meu si sa nu puna nimic in loc" a declarat fostul prim ministru.

Potrivit fostului premier, pentru a-si putea respecta promisiunile din campanie, actualul guvern va trebui sa modifice codul fiscal.

"Constat ca promisiunile cu care partidele aflate acum la putere au sedus electoratul, sunt abandonate. Pentru a-si respecta promisiunile, partidele vor trebui sa recurga la modificarea sistemului fiscal, adica vor trebui sa creasca o serie de taxe si impozite".

Romania nu are nevoie de FMI

Eventualitatea accesarii unui imprumut de la Fondul Monetar International nu pare sa reprezinte o optiune pentru Romania, in actualul context, este de parere Tariceanu. In opinia sa, fondurile comunitare europene sunt solutia pentru actuala situatie de criza.

"Nu avem nevoie de un imprumut.Romania este membra a UE si exista posibilitatea de a discuta cu CE de a face un program, un pachet de masuri si in cazul in care ar exista greutati sa ne acorde asistenta. Nu este nevoie de FMI. Romania nu are nevoie de asistenta FMI, daca bugetul va fi adoptat mai repede", a explicat fostul premier.

In acest context a spus si un banc: "Primul cosmonaut roman care a ajuns in spatiu a venit inapoi cu mainile rosii. De ce? Pentru ca ii dadeau peste mana de fiecare cand voia sa atinga un buton sa vada ce face. Cam asa o se intample si cu FMI, le vor da peste maini".

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Putin pregătește scena pentru revolte în Republica Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington
Putin pregătește scena pentru revolte în Republica Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington
O nouă grupare politică, susținută de Moscova, are sprijinul lui Vladimir Putin pentru a destabiliza Republica Moldova, în contextul în care aceasta încearcă să devină membră a Uniunii...
#Calin Popescu Tariceanu, #Basescu invins, #alegeri prezidentiale , #Traian Basescu