Tariceanu: excesele lui Traian Basescu au fost incurajate de Curtea Constitutionala

Sambata, 08 Septembrie 2012, ora 17:27
3336 citiri
Tariceanu: excesele lui Traian Basescu au fost incurajate de Curtea Constitutionala

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu sustine ca in loc sa cenzureze excesele presedintelui Traian Basescu, Curtea Constitutionala le-a incurajat si a introdus norme pentru a intari puterea acestuia, sustinand ca ar fi nevoie de revizuirea Constitutiei pentru ca asemenea situatii sa nu mai aiba loc

Tariceanu a spus, sambata, participantelor la Scoala de Vara a femeilor liberale, ca Traian Basescu s-a facut remarcat prin sintagma "presedinte jucator", una care nu exista in Constitutia Romaniei si nici a altor state europene.

"Presedintele Basescu s-a facut remarcat printr-o formula absolut inedita care nu se gaseste nicaieri, nici in Constitutia romaneasca, nici in Constitutiile europene, aceea de presedinte jucator, tocmai acel rol pe care el a vrut sa-l joace, l-a facut la finele anului 2011 sa fie complet epuizat in privinta credibilitatii lui in fata partidelor, in fata actorilor politici, in fata cetatenilor de a putea rezolva criza politica in care Romania se afundase.

Neintelegand, neavand cultura politica necesara, Basescu a facut o alegere fundamental gresita care a ramas nesanctionata de Parlament, de clasa politica, in Occident lucrurile au fost privite cu indiferenta, s-a ajuns la derapaje grave de la democratie, la instituirea unui sistem de conducere unipersonal si autoritar de catre presedinte si lucrul acesta a facut in final ca totul sa debuseze in criza majora care a dus la suspendarea si apoi la referendumul de demitere.

Trebuie sa fie foarte clar, acestea nu au fost simple capricii ale unor lideri ai USL, aceasta situatie este rodul abordarii politice in afara Constitutiei pe care a avut-o Traian Basescu", a afirmat Calin Popescu Tariceanu.

El a precizat ca un rol important in aceasta situatie l-a avut si Curtea Constitutionala, care nu a sanctionat derapajele presedintelui.

"Din pacate, o spun raspicat, poate sa-mi spuna oricine ca fac presiuni la adresa Curtii Constitutionale, nu fac niciun fel de presiune, dar am dreptul sa remarc ca in loc Curtea Constitutionala sa cenzureze derapajele si excesele presedintelui, nu numai ca nu a facut acest lucru, le-a incurajat si a introdus norme noi constitutionale in afara Constitutiei care sa intareasca puterile presedintelui. Si acesta este un lucru extrem de grav", a spus fostul premier.

El a mai spus ca este nevoie de revizuirea Constitutiei pentru ca astfel de situatii sa nu se mai repete.

"Prin urmare, obligatia noastra este sa ne gandim la un serios proiect de revizuire a Constitutiei, care in viitor sa previna astfel de situatii dramatice, care afecteaza viata politica, dar mai mult de atat componenta sociala si economica. Romania astazi nu trece numai printr-o criza politica, suntem intr-o criza sociala majora, intr-o criza economica ce se apropie de incheierea celui de-al patrulea an.

Cine ar fi crezut acum patru ani ca aceasta criza va dura mai mult de sase luni-un an? Nimeni, incepand cu cei mai mari experti din Romania care aveau aprecieri mai degraba optimiste. Sigur ca este o conjunctura internationala, sigur ca sunt multe lucruri care se petrec pe Glob si Romania nu poate sa nu fie afectata de aceste evolutii", a mentionat Tariceanu.

Tariceanu a participat, sambata, la Scoala de Vara a femeilor liberale, care se desfasoara la sfarsitul acestei saptamani la Eforie Nord.

Quarterly Report - Editia 4

Clotilde Armand, încrezătoare în victoria „categorică” la Sectorul 1: ”Oamenii nu-și doresc un primar care a activat în SRI”
Clotilde Armand, încrezătoare în victoria „categorică” la Sectorul 1: ”Oamenii nu-și doresc un primar care a activat în SRI”
Clotilde Armand, primărița Sectorului 1, a fost invitata ultimei ediții a rubricii „Cu fața la alegători”, unde a vorbit despre proiectele realizate în mandatul său, despre...
Burduja vrea să reformeze Poliția Locală dacă e ales primar al Capitalei: "Ordinea și siguranța publică Nu există aşa cum ar trebui"
Burduja vrea să reformeze Poliția Locală dacă e ales primar al Capitalei: "Ordinea și siguranța publică Nu există aşa cum ar trebui"
Prima acţiune pe care ar face-o Sebastian Burduja, dacă va câștiga alegerile pentru București, va fi despre ordinea şi siguranţa publică. El a precizat că trebuie reformată Poliţia...
#Calin Popescu Tariceanu Basescu, #Tariceanu excese Basescu, #Tariceanu Basescu Curtea Constitutionala , #Traian Basescu