Tariceanu intra in campanie: Stolojan si Geoana sunt iresponsabili

Luni, 20 Octombrie 2008, ora 22:13
2534 citiri
Tariceanu intra in campanie: Stolojan si Geoana sunt iresponsabili

La finalul celor patru ani de mandat, premierul Calin Popescu Tariceanu spune ca nimic nu ar fi fost mai simplu ca, inainte de alegerile parlamentare, sa aprobe majorarea salariilor profesorilor cu 50%.

Insa spune ca exact aceasta calitate este diferenta majora dintre el si Mircea Geoana sau Theodor Stolojan, aspiranti si ei la fotoliul de premier: responsabilitatea refuzarii unei majorari cu 50% si interesul pentru ce sa intampla dupa.

"Diferenta uriasa este modul de abordare a problemelor politice: responsabilitatea. Domnul Geoana si domnul Stolojan au dat dovada de o iresponsabilitate totala prin pozitia partidelor lor fata de problemele Romaniei", a explicat primul ministru, luni, la Antena 3.

Totodata, Tariceanu spune ca desi pozitia sa fata de majorarea salariilor profesorilor cu 50% este una riscanta inainte de alegerile parlamentare, asta inseamna responsabilitatea efectelor unei astfel de majorari.

"Nimic nu ar fi fost mai simplu pentru partidul meu decat sa spunem 'Da' majorarii cu 50% fara sa ne interseze ce se intampla dupa. Nimic n-ar fi fost mai simplu decat sa spun: 'Cei din sanatate, vreti si voi? Va dau si voua. Dam la toti inainte de alegeri'. Stiu ca aceasta pozitie a mea si a partidului meu este riscanta din punct de vedere al alegerilor", a tinut sa sublinieze premierul.

Totodata, Calin Popescu Tariceanu a clarificat pentru electorat ca PNL nu se bate la alegerile parlamentare cu PD-L, "in continua scadere din mai 2007", ci cu PSD. In acest context, presedintele PNL a anuntat ca PSD merge singur in alegeri si ca nu s-a finalizat nicio alianta.

"PD-L este intr-o scadere incepand din mai 2007 si nu se mai opreste, iar PNL este in crestere tot din acel moment. Principalul contracandidat este insa PSD. Noi ne dorim sa castigam cel mai mare scor la alegerile parlamentare", a adaugat premierul, facand aluzie la momentul politic cand a scos PD de la guvernare.

Tariceanu avertizeaza si ca "PSD nu va reusi printr-o politica de stanga sa faca ce-a" facut PNL. In acest context, liderul liberalilor a atras atentia ca desi PSD isi asuma majorarea pensiilor, Romania ar fi fost in acelasi pericol ca si dupa majorarea salariilor.

"Daca ne-am fi luat dupa PSD, ei ar fi vrut s-o faca cum fac acum la salarii. Nu am facut-o dintr-o data. Economia nu poate suporta asta dintr-o data. PSD isi doreste foarte multe. PNL a majorat pensiile. Nu stiu ce or sa faca ei cand or sa vina din nou la guvernare. La spus sunt buni, dar nu si cand sunt dusi la treaba", a acuzat din nou Tariceanu.

Dupa patru ani cu presedintele Basescu si cu partidul prezidential...

Scandalul majorarii pensiilor, salariile mari ale sefiilor de agentii si scandalul cu Loganurile inainte de alegeri sunt acuze aduse de presedintele Basescu sunt oare intamplatoare, chiar si pentru un presedinte jucator?

"Nimic nu e intamplator. Suntem practic in campanie electorala chiar daca ea debuteaza oficial la 1 noiembrie. Lucrurile acestea fac parte din arsenalul de campanie a unora dintre cei care sunt jucatori politici in politica romaneasca. Ii defineste. Asa se comporta de foarte multa vreme", a criticat, voalat, premierul.

"La Logan vorbim despre o licitatie care s-a adjudecat, dar contractul nu a intrat in vigoare. Seful politiei a fost atentionat de ministrul David asupra acestui contract strident. Ramane sarcina MIRA asupra acestui contract care ridica multe semne de intrebare despre cum se incheie contracte in Romania", spune Tariceanu, nu insa fara a lovi in PD-L si PSD: "dar este aceeasi firma a furnizat masini si cand Vasile Blaga era la guvernare, si in 2005 cand era Nastase".

Tariceanu povesteste ca nu stie exact cand Guvernul a ajuns sa aiba o sutinere de doar 20% in Parlament.

"Nu pot sa va spun cu exactitate cand Guvernul a devenit minoritar, dar in aprlilie, in 2007, am luat decizia sa scoatem PD de la guvernare. Aceasta coalitie politica pentru guvernare a insemnat altceva: PD a vrut sa distruga PNL, sa termine cu partidele istorice, sa-si faca locul pe scena de centru-dreapta.

Noi aveam cea mai mare problema cu PD. Atunci le-am spus: aveti de ales - ori mergem impreuna, ori ne despartim. Din acel moment, a fost complicat. Nu e foarte usor sa te mentii cu 20% la guvernare. Bazandu-ne pe ceea ce este PD azi, un partid fara doctrina, bazat pe un discurs demagocic si populist, am dus barca pana la cap si ne-am asumat guvernarea", a mai povestit premierul.

Totodata, Tariceanu acuza ca numai membrii PNL si UDMR au fost adusi in situatia de fi nevoiti sa paraseasca Guvernul pentru ca au facut subiectul unor anchete, insa niciodata PD.

Basescu se gandeste la Curtea de Conturi, Tariceanu la salarii

Tariceanu a mai spus ca presedintele Basescu i-a cerut o serie de date suplimentare referitoare la majorarile salariale aprobate de Parlament, pe baza carora sa-si fundamenteze decizia privind promulgarea sau nu a legilor in acest sens.

"In aceste zile am purtat o corespondenta cu presedintele, in care eu i-am adus la cunostinta o serie de date cu impactul economic al unor decizii ale Parlamentului care ar putea intra in vigoare. Ma refer la salariile profesorilor, la pensiile cu grupa I si II de munca si la ajutoarele pentru mame.(...) Presedintele mi-a cerut o serie de date suplimentare pentru a-si fundamenta decizia, care urmeaza sa fie trimise pana miercuri", a declarat Tariceanu.

Premierul a precizat ca ministerele Finantelor si Muncii lucreaza la analizele care vor fi transmise presedintelui, documentele fiind fundamentate pe impactul economic al unor astfel de masuri, care, in opinia sa, ar avea "consecinte dramatice" daca ar fi puse in aplicare.

Tariceanu a precizat ca subiectul cresterilor salariale a fost discutat cu presedintele Traian Basescu si in intalnirea pe care au avut-o saptamana trecuta la Cotroceni, iar seful statului a avut o "atitudine corecta si fireasca", fata de aceasta problema, chiar daca era mai preocupat de alegerea noului presedinte al Curtii de Conturi.

"Cred ca interesul probabil ca era putin diferit. Presedintele probabil era mai mult preocupat de alegerea presedintelui Curtii de Conturi, eu eram mai mult preocupat de aceste cresteri salariale decise de Parlament. Presedintele mi-a zis ca trebuie sa asteptam decizia Curtii Constitutionale pentru a vedea daca e cazul ca acest subiect sa fie o preocupare sau nu. A avut o atitudine corecta, fireasca, de interes fata de aceasta problema", a spus premierul.

Majorarea salariilor, sustenabila sau nu?

Cum romanii nu mai stiu ce sa mai creada - economia bubuie, dar, cu toate acestea, majorarea salariilor nu este sustenabila - Calin Popescu Tariceanu a incercat sa clarifice situatia.

"M-am sfatuit cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu pentru ca aveam grija sistemului bancar. Am vrut sa-i linistim pe romani ca creditele lor sunt in siguranta si ca sistemul bancar este unul solid, cat si care vor fi consecintele asupra economiei romanesi, ce masuri trebuie sa luam sa nu se ajunga la recesiune", a explicat Tariceanu.

Facand analogie la recesiunea din Ungaria, premierul spune ca aceasta situatie este efectul majorarii salarile nesustenabile din 2002: "Ungaria a facut imensa greseala ca in 2002 sa majoreze salariile bugetarilor. De atunci, Ungaria a intrat intr-o criza economica care abia acum isi arata marimea".

"Nu sunt impotriva majorarii salariilor, dar trebuie facuta intr-un mod suportabil pentru economia romaneasca. Trebuie facuta treptat. Nu sunt de principiu impotriva unor astfel de masuri, dar trebuie sa fie sustenabile de economie.

Orice majorare trebuie sa aiba in spate o crestere a producativitatii. Majorarea salariilor va duce la un haos in sectorul privat si ar duce la o migratie dinspre sectorul privat spre cel public, la aprinderea inflatiei, la scaderea cresterii economice si la erodarea puterii de cumparare" este, in opinia premierului, scenariul majorarii salariilor.

De ce nu fost majorate treptat salariile bugetariilor in cei patru ani de guvernare nu ne-a spus inca nimeni, dar premierul da vina pe Parlament ca, inainte de alegeri, a deschis cutia Pandorei cand a votat in unanimitate majorarea salariilor profesorilor cu 50%. "Pea putina responsabilitate din partea Parlamentului", a acuzat Tariceanu.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Calin Popescu Tariceanu, #mandat, #Traian Basescu, #salarii, #Theodor Stolojan, #Mircea Geoana , #Traian Basescu