Premierul Calin Popescu Tariceanu a catalogat marti, la Palatul Victoria, drept "aiuritoare" acuzatia presedintelui Traian Basescu din timpul sedintei CSAT, potrivit careia "alocatiile facute pentru inzestrarea armatei servesc intereselor Rusiei".
"Am avut surprinderea sa luam cunostinta de decizia presedintelui de a suspenda sedinta pentru o serie de motive pe care in parte le-a explicat in conferinta de presa", a explicat Tariceanu intr-o declaratie de presa, sustinand ca presedintele a uitat sa se refere in declaratia de presa la afirmatia de mai sus, legata de inzestrarea armatei.
"Impresia mea si a colegilor a fost ca asistam la un joc politicianist, in care presedintele se comporta ca un lider de partid si foloseste doua institutii, presedintia si CSAT pentru a crea un subiect artificial in preajma campaniei, atacand doi dintre ministrii cabinetului", a declarat Tariceanu.
Acesta a tinut sa sublinieze foarte clar ca alcatuirea bugetului armatei cade in sarcina Guvernului si mai precis a primului ministru. "De cand sunt ministru, bugetul a fost orientat catre elementele esentiale pentru securitatea tarii, cum ar fi sanatatea sau educatia", a explicat premierul anuntand foarte clar nu are de gand sa investeasca in "in echipamente care se demodeaza".
"Suntem membri ai UE si ai NATO si beneficiem de aceste elemente de securitate colectiva si, ca atare, a falfai asa undeva pericole de acest gen nu face decat sa ne aduca aminte de sistemul de propaganda din perioada comunista, cand totdeauna se cauta un dusman", a declarat premierul care a catalogat drept aiuritoare acuzatia presedintelui.
"In esenta, intotdeauna cand voi avea de ales in a cheltui banii pe oameni, cercetare, sanatate sau educatie si tancuri, voi alege prima varianta", a conchis Tariceanu.
Punem ordine fara echivoc in salariile sefilor de agentii
Referitor la salariile unora dintre conducatorii agentiilor guvernamentale, premierul a recunoscut ca acestea sunt uneori exagerate si a anuntat ca a decis ca presedintii institutiilor publice sa fie remunerati la nivelul salariului unui secretar de stat, iar demnitarii sa nu poata face parte decat dintr-un singur consiliu de administratie al unei agentii sau autoritati guvernamentale.
"Decizia intra in vigoare in acest moment", a precizat premierul, subliniind inca o data ca aceasta se refera la salariul de baza pentru cei aflati in conducerea institutiilor finantate din venituri proprii.
In privinta societatilor comerciale cu capital partial, majoritar sau integral de stat, premierul a recunoscut ca sunt probleme din cauza existentei contractelor colective de munca.
"Cei care sunt in conducerea acestor societati, regii, companii national vor avea salariile in functie de performante", a afirmat premierul, anuntand ca sefii celor care traiesc din subventii si sunt in pierdere vor fi platiti pe masura, in timp ce managerii celor performante vor fi platiti in raport cu performanta soc pe care le conduc, pentru ca acestea sa poata rezista in competitia cu societatile private.