Tariceanu si Basescu - balci in fata reprezentantilor Ford

Vineri, 21 Martie 2008, ora 19:42
7951 citiri
Tariceanu si Basescu - balci in fata reprezentantilor Ford

Balci in fata reprezentantilor Ford. Asta au facut presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu-Tariceanu, care s-au atacat reciproc, vineri, la Craiova, pe tema taxei auto. Seful statului l-a acuzat pe primul-ministru ca a introdus impozitul pentru a proteja interesele companiei Citroen. Totul a inceput inainte de semnarea contractului cu Ford pentru preluarea Automobile Craiova, dar a continuat si dupa.

La ceremonia de semnare, raceala dintre cei doi oficiali a devenit vizibila. In permanenta intre cei doi s-a aflat cineva, fie ambasadorul SUA, fie reprezentantul Ford. Dupa ce si-a sustinut discursul, Tariceanu a dat mana cu toata lumea, mai putin cu presedintele. In schimb, Basescu s-a dus la Tariceanu sa-i stranga mana. Mai mult, in discursul sau, presedintele a multumit in repetate randuri Guvernului, pentru ca a reusit sa aduca Ford in Romania.

"Multumesc echipei Guvernului Romaniei care a negociat, ii multumesc premierului Calin Popescu Tariceanu, pentru ca au fost atat de flexibili pentru ca aceasta investitie sa se produca", a spus Basescu.

Tariceanu nu s-a sfiit insa sa-l atace din nou pe presedinte, raspunzand unei intrebari legate de schimbul de replici dintre cei doi.

"Pe mine ma preocupa destinul economiei si al industriei de automobile, ca Romania sa fie o tara de produse second hand, vreau ca Romania sa aiba produse care sa ii promoveze imaginea si oamenii. In ce priveste cine profita, am vazut cum prietenii domnului presedinte, firmele de constructii de drumuri isi cresc cifra de afaceri si obtin licitatii la care al doilea da 15 milioane, dar castiga cel cu 30 de milioane", a spus Tariceanu, dupa ce presedintele parasise deja sala.

Singura reactie a reprezentantului Ford pentru Europa, John Fleming, la furiile premierului a fost o ridicare din sprancene si urmatoarele cuvinte: "Pana nu vom sti exact ce s-a intamplat nu ne putem exprima parerea".

Atacul furibund al premierului la adresa presedintelui a fost precedat de un alt schimb de replici, pe un ton mult mai relaxat, printre zambete si hahaieli.

Inaintea ceremoniei de semnare, Tariceanu a spus: "As vrea sa-i multumesc chiar si domnului presedinte Traian Basescu, care prin prezenta sa aici ne arata un lucru - ca in final cred ca domnia sa a inteles de ce este utila taxa auto".

Premierul a subliniat ca taxa auto este destinata sa ajute industria romaneasca de automobile, sa pastreze locurile de munca si sa impiedice transformarea Romaniei intr-un "cimitir de masini vechi aduse din toata Europa".

In timp ce Tariceanu facea aceste afirmatii, muncitorii din fabrica strigau "afara cu taxa" si "este prea mare taxa". "Stiu ca taxele sunt nepopulare, dar trebuie sa ne gandim cu responsabilitate la obligatii", a adaugat premierul.

Basescu i-a intors vorba, spunand ca ar fi preferat ca participarea la eveniment sa se pastreze "intr-o nota amicala si inteligenta".

"Sigur ca este greu, e foarte greu sa nu raspunzi. Imi propusesem sa ramanem intr-o nota amicala si inteligenta, dar deocamdata, domnule prim-ministru, nu am avut senzatia ca aceasta taxa a protejat vreun automobil Ford, deocamdata Citroen este puternic protejat", a acuzat seful statului.

Ulterior, dupa toate aceste intepaturi in fata camerelor de luat vederi, Tariceanu a lasat sa se inteleaga ca ar fi o victima. "La mana intinsa presedintelui, de ce am avut parte: de o lovitura sub centura, de acuzatii mincinoase, de calomnii la adresa mea fara niciun fundament, in stilul propriu al lui Basescu", a spus seful Guvernului, atunci cand a lansat candidatul PNL pentru Primaria Craiova.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Gigantul auto american Ford recheamă peste 450.000 de vehicule, în Statele Unite, după ce au fost detectate probleme la nivelul bateriei, care pot conduce la pierderea puterii de transmisie și...
UPDATE Pompierii reiau acțiunile de căutare-salvare la blocul din Craiova unde a avut loc o explozie. Care este cauza nenorocirii
UPDATE Pompierii reiau acțiunile de căutare-salvare la blocul din Craiova unde a avut loc o explozie. Care este cauza nenorocirii
Echipajele de intervenţie reiau, joi dimineaţa, 18 aprilie, acţiunile de căutare-salvare la blocul din municipiul Craiova unde, cu o seară în urmă, s-a produs o explozie în urma căreia o...
#Basescu, #Tariceanu, #ford, #taxa auto, #Craiova, #semnare, #rufe murdare , #Traian Basescu