Ziua premierului

Miercuri, 10 Decembrie 2008, ora 11:27
2002 citiri
Ziua premierului

Toata lumea asteapta cu sufletul la gura numele pe care il va scoate in fata Traian Basescu pentru sefia Guvernului.

Printre zvonuri si speculatii, singurul indiciu oferit de presedinte a fost acela ca isi doreste un om politic la Palatul Victoria.

De la alegeri incoace insa, Basescu n-a mai zis nimic care sa lase macar sa se inteleaga care i-ar fi decizia. Un singur lucru este cert. Noul premier al Romaniei va fi membru al PD-L.

Presedintele urmeaza sa anunte miercuri, la ora 13,00, numele acestuia, dupa ce se va intalni, la 12,00, cu reprezentantii partidelor care s-au angajat sa formeze Executivul.

Si PNL-ul a fost invitat la Cotroceni, motiv pentru care Calin Popescu Tariceanu a intrerupt sedinta de Guvern care a inceput la ora 10.00.

La ora 17:00, in programul presedintelui, se afla primirea ambasadorului Africii de Sud, iar la 18:00 o intalnire cu presedintele Republicii Cehe, Vaclav Klaus. Joi dimineata, Traian Basescu va pleca spre Bruxelles.

Intre timp insa, toti ochii sunt indreptati spre negocierile dintre PD-L si PSD, cele doua formatiuni care urmeaza sa formeze Guvernul. Este putin probabil ca totul sa se naruie dupa doua zile de negocieri, dar exista un "calcai al lui Ahile".

PSD-ul tine cu dintii de eliminarea UDMR-ului de la negocieri, iar PD-L-ul nu renunta la discutiile cu reprezentantii Uniunii. Pana la urma, in momentul in care presedintele Basescu va anunta numele premierului, totul se clarifica. Inseamna ca s-a ajuns la un compromis intre cele doua partide.

UDMR a avut, miercuri dimineata, o intalnire cu liderii PD-L, iar Marko Bela a declarat, dupa aceasta, ca nu renunta la guvernare si vrea un parteneriat egal, dar, pe de alta parte, nici nu exclude intrarea in Opozitie.

La randul sau, liderul PD-L Emil Boc a declarat, la finalul discutiilor cu UDMR, ca democrat-liberalii vor continua negocierile cu Uniunea, in paralel cu cele purtate cu PSD.

De cealalta parte a baricadei, Miron Mitrea a afirmat ca "nu exista loc pentru un al treilea partener la guvernare", iar Marian Vanghelie a sustinut ca "nu renuntam la nimic".

Compromis rational

Presedintele PD-L a precizat, marti seara, la sfarsitul intalnirii reprezentantilor PD-L cu cei ai PSD, ca exista 'premisele realizarii unui compromis rational cu PSD' pentru formarea unei majoritati parlamentare si alcatuirea viitorului Guvern.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, la randu-i, ca discutiile cu liderii PD-L au fost 'incurajatoare', ele urmand sa continue pentru a clarifica si problema primului-ministru.

'Am avut o noua runda de discutii incurajatoare cu partenerii de la PD-L. La situatii exceptionale, sunt necesare solutii exceptionale', a mai declarat Mircea Geoana, la iesirea de la negocierile cu democrat-liberalii.

Batalia pe ministere

Desi potrivit lui Emil Boc, repartizarea portofoliilor din viitorul Cabinet nu a fost discutata, marti seara, subiectul acesta urmand sa fie abordat abia dupa desemnarea primului-ministru de catre seful statului, presa a tesut tot felul de scenarii.

In afara prezentei UDMR-ului, un alt mare hop in negocierile dintre cele doua partide este impartirea ministerelor. Varianta pe care o discuta este ca PSD sa aiba 10 ministere, iar PD-L - 9. Cine si ce portofoliu va detine, este inca o necunoscuta.

Pe schitele de lucru ale celor doua partide reapare numele lui Mihai Razvan Ungureanu ca posibil premier. Nu este singura varianta, pentru ca Theodor Stolojan ramane in calcule.

In schimbul sefiei Guvernului, social-democratii ar primi un post de vicepremier, pentru care se vehiculeaza doua nume: Ilie Sarbu si Miron Mitrea.

Functia de presedinte al Senatului ar reveni lui Mircea Geoana. Justitia, Agricultura si Finantele sunt ministerele pe care si le doresc cel mai mult cei de la PSD. In varianta la care se lucreaza in prezent, Ministerul Economiei si Finantelor ar urma sa se imparta in doua si fiecare partid sa ia o ramura.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iranul susține că a avertizat SUA înainte de atacul cu drone asupra Israelului. ”Nu căutăm o escaladare a tensiunii în regiune”
Iranul susține că a avertizat SUA înainte de atacul cu drone asupra Israelului. ”Nu căutăm o escaladare a tensiunii în regiune”
Ministrul de Externe iranian Hossein Amir-Abdollahian a reiterat joi, la New York, că ţara sa a avertizat Statele Unite că va ataca Israelul ca răzbunare pentru bombardarea consulatului iranian...
Cristina Neagu e în doliu: ”Se mândrea mereu cu fiica sa!” Anunțul clubului CSM
Cristina Neagu e în doliu: ”Se mândrea mereu cu fiica sa!” Anunțul clubului CSM
Campioana CSM Bucureşti a transmis, marţi, un mesaj public de condoleanţe Cristinei Neagu, al cărei tată a decedat. ”Întregul club CSM Bucureşti este alături de Cristina Neagu în...
#premier, #anunt, #Basescu, #negocieri PSD PDL , #Traian Basescu
Comentarii