Patru țări europene cer limitarea numărului de zboruri private pentru combaterea poluării. Este încurajat mersul cu trenul

Luni, 29 Mai 2023, ora 09:08
1477 citiri
Patru țări europene cer limitarea numărului de zboruri private pentru combaterea poluării. Este încurajat mersul cu trenul
Austria, Franţa, Irlanda şi Ţările de Jos au cerut Uniunii Europene au cerut măsuri pentru reducerea poluării FOTO Pixabay

Austria, Franţa, Irlanda şi Ţările de Jos au cerut Uniunii Europene să înăsprească legile pentru a reduce impactul călătoriilor cu avionul privat asupra climei, arată un document, citat de Reuters.

Aceste ţări găzduiesc unele dintre cele mai aglomerate aeroporturi din Europa, inclusiv Schiphol din Amsterdam şi aeroportul Charles de Gaulle din Paris.

Schiphol a declarat în aprilie că va interzice avioanele private şi aviaţia de afaceri mici, despre care aeroportul a spus că provoacă de 20 de ori mai multe emisii de CO2 decât un zbor comercial, în timp ce Franţa a interzis săptămâna trecută anumite zboruri interne comerciale pe distanţe scurte, pe rutele unde sunt disponibile suficiente trenuri.

Într-un document distribuit ţărilor UE înaintea reuniunii miniştrilor lor ai transporturilor din această săptămână, cele patru ţări au spus că amprenta de carbon ”excesivă” pe cap de locuitor a călătoriilor cu avionul privat ar trebui să stimuleze UE să acţioneze.

„Credem că trebuie să se acorde o atenţie mai mare acestei probleme la nivelul UE, în special prin evaluarea posibilităţii de a institui măsuri de reglementare mai puternice privind călătoriile cu avionul privat, pentru a ne asigura că toată lumea contribuie în mod echitabil la efortul general de decarbonizare”, se arată în document.

Zborurile cu avioane private în Europa au crescut cu 64% în 2022 şi au emis peste 5,3 milioane de tone de CO2, potrivit cercetării companiei olandeze de consultanţă CE Delft, comandată de Greenpeace.

Aceasta este o fracţiune din cele 147 de milioane de tone de CO2 pe care toate zborurile care pleacă din UE şi Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia le-au emis în 2019, înainte ca pandemia de Covid-19 să blocheze temporar sectorul, potrivit Agenţiei UE pentru Siguranţa Aviaţiei.

Dar activiştii pentru climă au contestat de mult emisiile mari de carbon per persoană asociate cu avioanele private.

Aproximativ 100 de protestatari au întrerupt zborurile pe aeroportul din Geneva, marţea trecută, pentru a cere o interdicţie. Miniştrii transporturilor din ţările UE vor discuta documentul celor patru state pe 1 iunie.

Companiile aeriene din Europa se vor confrunta cu costuri mai mari ale CO2 în următorii câţiva ani, în cadrul unei reforme a pieţei de carbon din Uniunea Europeană.

UE a încheiat, de asemenea, un acord privind obiectivele obligatorii pentru companiile aeriene de a utiliza mai mult combustibil durabil, dar aprobarea acestei legi a fost întârziată de o dispută fără legătură între ţări cu privire la energia nucleară.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Tarile de Jos, #Uniunea Europeana, #avioane , #stiri mediu