Compania aeriana Tarom va fi privatizata in luna iunie, termenul pentru publicarea prospectului pentru vanzarea a cel putin 20% fiind luna mai.
La scurt timp de la vanzarea pachetului de actiuni, vor fi numiti membrii consiliului de administratie si managerul privat, se arata intr-un comunicat remis, luni, de FMI.
Cupru Min, o privatizare controversata - cine e noul rege al cuprului in Romania
In decembrie 2011, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) a semnat cu asocierea SSIF Carpatica Invest si SSIF Swiss Capital contractul pentru intermedierea ofertei publice secundare de vanzare a 20% din pachetul de actiuni prin Bursa de Valori Bucuresti al companiei aeriene Tarom.
Documentul publicat pe site-ul FMI arata ca transportatorul trebuie sa aiba in vedere si un program de restructurare care sa cuprinda masuri privind rutele si structura flotei, dar si reduceri de costuri prin renegocierea contractelor si reducerile voluntare de personal.
Pe de alta parte, se are in vedere sporirea veniturilor prin strategii alternative de vanzari si optimizarea politicilor de preturi, prin dezvoltarea de strategii pentru liniile noi spre Europa de Est in colaborare cu partenerii SkyTeam si vanzarea de produse de marca Tarom.
Documentul face referire si la renegocierea contractului cu Globeground pentru a reduce costurile de handling.
Guvernul a aprobat strategia de privatizare a filialelor Electrica
In luna martie, compania a anuntat ca in urma negocierilor cu GlobeGround Romania s-a obtinut o reducere estimativa a costurilor pentru serviciile handling pe Aeroportul International Henri Coanda de 1.000.000 de dolari anual.
De asemenea, Tarom si GlobeGround vor mai finaliza pana la sfarsitul anului si alte proiecte comune ce au in vedere extinderea portofoliului de clienti pe baza de operare din Aeroportul International Henri Conda, precum si programe de eficientizare a operatiunilor comune si reducere a costurilor de operare a serviciilor la sol.