Compania aeriana de stat Tarom a avut, in ultimii patru ani, pierderi totale de 834 de milioane de lei (181 mil. euro), aproape un sfert din cifra totala de afaceri.
Rezultatele oficiale publicate pe site-ul Ministerului de Finante arata ca anul trecut Tarom a terminat cu pierderi de 262 de milioane de lei (60,9 mil. euro) la afaceri de 946 de milioane de lei (220 mil. euro).
In timp ce compania nationala se afunda in pierderi, ceilalti transportatori aerieni europeni, ca Austrian Airlines, Lufthansa, Air France KLM sau Turkish Airlines, aplica planuri de restructurare pentru reducerea pierderilor, iar unii anunta chiar profit, scrie Ziarul Financiar.
"Tarom se confrunta cu o hemoragie. Perspectiva nu este incurajatoare. Criza si concurenta puternica pun o mare presiune pe companiile aeriene. Aceasta hemoragie poate fi stopata printr-un control mai bun al costurilor, cresterea incasarilor prin noi rute profitabile si o acoperire mai buna a retelei interne pe care nu are concurenta si deci prezinta un avantaj", spune Daniel Daianu, profesor de economie, fost ministru.
Compania de stat a transportat anul trecut circa 2,2 milioane pasageri, sub nivelul prognozat. Avioanele Tarom au zburat cu 61% din locuri ocupate in medie pe rutele externe. Statul planuieste sa scoata la vanzare pe bursa 20% din actiunile Tarom, iar in cateva luni compania va trece la management privat.
Proiectul de buget al Tarom pe anul trecut a fost construit pe baza unor venituri si cheltuieli egale, insa obiectivul de-a finaliza cu profit zero nu a fost atins. Oficialii Tarom nu au transmis niciun raspuns solicitarii Ziarului Financiar pentru a explica ce anume a generat pierderile de milioane de euro.
Statul planuieste sa scoata la vanzare pe bursa 20% din actiunile Tarom. In aprilie anul acesta s-a facut si primul pas pentru vanzarea acesteia.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat prospectul preliminar pentru oferta publica initiala de vanzare de actiuni (IPO). Ovidiu Silaghi, ministrul transporturilor, declara anul acesta ca o varianta pentru privatizarea Tarom ar fi vanzarea integrala a companiei.