Liberalii avertizeaza: Incepand de vineri, toate aeronavele Tarom ar putea fi blocate la sol. Urmatoarele 24 de ore sunt cruciale

Miercuri, 20 Martie 2019, ora 18:05
9785 citiri
Liberalii avertizeaza: Incepand de vineri, toate aeronavele Tarom ar putea fi blocate la sol. Urmatoarele 24 de ore sunt cruciale
Foto: Facebook / Tarom

Deputatii PNL Lucian Bode si Marius Bodea sustin ca, potrivit cadrului legal in vigoare, incepand de vineri toate aeronavele Tarom vor fi blocate la sol, nemaiavand dreptul sa zboare.

Totul a plecat de la faptul ca ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, a convocat pe 13 martie Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) la TAROM pentru demiterea Consiliului de Administratie (CA) al companiei, ceea ce s-a si intamplat peste doua zile. CA a fost demis, iar AGA nu a primit mandat pentru numirea unui consiliu de administratie provizoriu.

"Maine, 21 martie, inceteaza de drept mandatul Directorului General al TAROM, iar un interimar nu poate fi numit din cauza faptului ca operatorul aerian detinut de statul roman nu mai are nici Consiliu de Administratie. Pe cale de consecinta, in lipsa unui 'Accountable Manager', in cazul de fata un Director General, Autoritatea Aeronautica retrage certificatul de operator aerian. Practic, toate avioanele TAROM ar putea ramane la sol. O asemenea situatie dramatica nu a mai existat niciodata in istoria de 64 de ani a companiei TAROM", a declarat deputatul PNL Marius Bodea, conform unui comunicat de presa.

Acesta acuza "guvernul a provocat o criza in conducerea companiei" si sustine ca, daca lucrurile vor ramane asa, valoarea prejudiciului este greu de calculat, intrucat "pasagerii vor putea cere despagubiri de ordinul milioanelor de euro".

"Cine isi putea inchipui ca o lupta interna intre clanurile din PSD va produce ca victima chiar o companie fanion romaneasca, cum este TAROM? In alte parti ale lumii, in lumea a treia, se suspenda certificatele de operator aerian pentru neindeplinirea unor conditii tehnice ale flotelor de aeronave, dar niciodata pentru decapitarea conducerii unei companii care nu mai poate asigura existenta unui nou 'manager responsabil', conditionalitate primara pentru mentinerea valabila a certificatului de operator aerian", a mai declarat secretarul comisiei pentru transporturi din Camera Deputatilor, Marius Bodea.

In aceste conditii, deputatul PNL Lucian Bode sustine ca urmatoarele 24 de ore sunt cruciale.

"Speram ca in 24 de ore (desi legal nu este posibil!) Tarom sa poata sa supravietuiasca prin: convocarea AGA, AGA sa numeasca un nou Consiliu de Administratie, sa faca toate procedurile catre Registrul Comertului, noii membri sa selecteze un director general interimar, care sa poata sa indeplineasca aceste formalitati", a explicat Lucian Bode, neincrezator ca toate aceste proceduri se vor putea derula legal si in timp util.

In aceste conditii, plenul Camerei Deputatilor a adoptat miercuri, cu majoritate de voturi, constituirea Comisiei de ancheta privind activitatea TAROM in intervalul 2007-2018.Citeste mai multe despre motivele pentru care Camera Deputatilor a aprobat demararea unei anchete la TAROM

C.B.

#director demis Tarom flota blocata, #avioane Tarom blocate sol , #avioane