Ministrul Transporturilor sustine ca TAROM va reveni pe profit in anii 2024 - 2025: "Se vor vinde avioanele vechi, dar vor veni si altele noi"

Luni, 29 Martie 2021, ora 23:07
3027 citiri
Ministrul Transporturilor sustine ca TAROM va reveni pe profit in anii 2024 - 2025: "Se vor vinde avioanele vechi, dar vor veni si altele noi"
Tarom ar urma sa aiba profit peste cel putin trei ani

Compania TAROM ar putea reveni pe profit, conform planului de restructurare, in anii 2024 - 2025, a anuntat, luni seara, ministrul Transporturilor, Catalin Drula.

"TAROM a primit ajutor de salvare anul trecut, acel ajutor fie ar trebui returnat, dar nu are de unde sa returneze si ar insemna falimentul companiei, fie transformat intr-un ajutor de restructurare. Se lucreaza intens la un plan de restructurare in scris, dar si in fapta. Planul implica uniformizarea flotei, ar ramane cu o flota un pic mai mica, cam trei sferturi din dimensiunea actuala, si reducerea personalului, care a inceput", a spus Drula, la Digi 24.

Intrebat daca anul acesta vor fi vandute avioane din flota TAROM, seful de la Transporturi a precizat ca se vor vinde avioanele vechi, dar vor veni si altele noi.

"Exista o comanda facuta de acum doi ani de cinci Boeing-uri 737 Max, iar pe acest plan care eficientizeaza partea de costuri prin reducere de personal, stiti ca TAROM avea o dimensiune ca numar de personal cam dubla fata de o companie de marime similara si deja au plecat voluntar cam 300 - 400 de oameni si sunt in evaluari finale ceilalti, prin reducerea directiei tehnice, acolo era un centru mare de cost, si externalizarea acestor servicii", a subliniat ministrul Transporturilor.

Potrivit sursei citate, planul are mai multi pasi, iar in prezent acesta este notificat la Comisia Europeana. "(...) trebuie aprobat de Comisie. Este un pas mare daca il trecem cu management profesionist si cu o structura corecta de costuri in sfarsit. Aici iar vorbim de o problema mult, mult plimbata, stim ca TAROM e dublu, e mare, ca are rude - am auzit si in 2010, si in 2014, 2016 si 2018.(...) dar se poate face o companie eficienta, prin uniformizarea flotei. Vor fi doua tipuri de aeronave Boeing si ATR, ceea ce reduce cu mult costurile cu aeronave de tip modern. Si in acest plan, TAROM ar trebui sa revina pe profitabilitate in 2024 - 2025", a mentionat Catalin Drula.

Luna trecut, compania TAROM anunta, intr-un comunicat de presa, ca a initiat proiectul de restructurare a personalului, durata estimata pentru implementarea masurii fiind de sase luni, iar reducerea medie anuala a costurilor de personal este estimata la aproximativ 8 milioane de euro.

"Compania TAROM anunta ca a initiat proiectul de restructurare a personalului, una dintre componentele esentiale ale planului de redresare a companiei. Aceasta masura face parte dintr-un program extins de procedee in baza caruia Comisia Europeana a aprobat Statului Roman acordarea unui imprumut de salvare pentru TAROM la inceputul anului trecut. Ulterior, compania a prenotificat Comisiei Europene, in data de 24 august 2020, planul de restructurare in vederea obtinerii unui ajutor de stat pentru restructurare pentru urmatorii 5 ani", se preciza in comunicat.

Alte masuri pe termen mediu din planul de restructurare a companiei vizeaza optimizarea flotei de aeronave, optimizarea comerciala si optimizarea costurilor.

La jumatatea lunii ianuarie, ministrul Transporturilor, Catalin Drula, sustinea intr-o conferinta de presa ca, in 2020, pierderile companiei TAROM s-au ridicat la valoarea de 431 de milioane de lei.

Eveniment Quarterly Report

O fabrică de armament din Ardeal investește în creșterea producției de muniție la standarde NATO. Licitație internațională la UM Cugir
O fabrică de armament din Ardeal investește în creșterea producției de muniție la standarde NATO. Licitație internațională la UM Cugir
Una dintre societățile importante din România, care produc armament și muniție la standarde NATO, își modernizează linia de producție. Uzina Mecanică Cugir cumpără o „mașină de...
Românii încă își caută un rost în străinătate pe salarii mult mai mari decât în țară. Cât câștigă un muncitor necalificat în topul destinațiilor din diaspora
Românii încă își caută un rost în străinătate pe salarii mult mai mari decât în țară. Cât câștigă un muncitor necalificat în topul destinațiilor din diaspora
Cifrele recensământului din 2022 confirmă faptul că România se află în declin demografic, un fenomen amplificat de emigrație. Ultimele date arată că aproximativ 5.7 milioane de români...
#Drula, #ministru, #tarom, #profit, #companie aeriana , #avioane