Tarom vrea sa redeschida linia aeriana Bucuresti-Beijing in 2011

Marti, 23 Noiembrie 2010, ora 13:46
3637 citiri
Tarom vrea sa redeschida linia aeriana Bucuresti-Beijing in 2011

Linia aeriana Bucuresti-Beijing a fost intrerupta in 2003 de catre TAROM din ratiuni financiare. Romania s-a deconectat astfel insa de la unul din cei mai dinamici poli de dezvoltare de pe planeta, China, a doua mare putere economica a lumii.

Aflandu-se in recesiune economica, este necesar pentru tara noastra sa coopereze cu zonele economice globale importante spre a-si valorifica produsele si serviciile.

In aceste conditii, reluarea zborurilor directe Bucuresti-Beijing (Shanghai) ca mijloc principal de contacte si transport persoane intre Romania si China devine o necesitate.

Iata de ce, joi, la sediul Ministerului Transporturilor a avut loc prima intalnire pentru identificarea de solutii in vederea reinfiintarii acestei linii aeriene strategice economic pentru tara noastra. Au participat reprezentantii Grupului de Sprijin (Camera de Comert si Industrie Romania-China, Asociatia de Prietenie Romania-China, Grupul parlamentar de prietenie Romania-China, Fundatia "Romania-Generatia Urmatoare", initatorul intalnirii) si factorii responsabili din partea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (director general Radu Catalin, Directia Generala Infrastructura si Transport Aerian, sef serviciu Mihai Ionescu, Transport Aerian, director general Ruxandra Butnaru, TAROM).

Ministerul Transporturilor a confirmat prin directorul Radu Catalin ca in baza solicitarii anterioare a Fundatiei Romania-Generatia Urmatoare a initiat discutii cu partea chineza si acum, din punct de vedere legislativ, exista semnate acordurile pentru efectuarea de zboruri aeriene intre cele doua state si de operare a companiilor aeriene.

TAROM nu are aeronave pentru Beijing

TAROM nu poate opera la acest moment zboruri directe Bucuresti-Beijing neavand aeronave de lung curier si forta financiara sa suporte eventuale pierderi.

Desi este cea mai importanta companie romanesca aeriana, in conditile actuale mai are o cota de piata de cca 30%. Spre a-si creste sansele de operare pe piata zborurilor, a optat sa mearga impreuna cu alti operatori aerieni europeni, si nu numai, si astfel TAROM s-a inscris pe 25 iunie 2010 in ALIANTA SKY TEAM din care fac parte si operatori chinezi de mare forta, cum ar fi China Eastern Airlins, Shanghai Airlins, Taiwan Airlins, China Southern Airlines.

In prezent, disponibili pentru transport aerian ar fi cca 17.000 pasageri dinspre Shanghai si cca 9.000 dinspre Beijing. Prea putini pentru 3-4 curse saptamanale ca zborurile sa fie eficiente. Un zbor pe ruta Bucuresti Beijing costa cca 200.000 dolari cu tot cu bilete, nava, carburant, taxe aeroport.

"Suntem in curs de a implementa un acord comercial cu China Southern Airlines cu care s-au initiat discutii de colaborare pentru puncte de operare in comun spre a efectua transport de calatori romani si chinezi intre Romania si China, dar cu trasee combinate si nu directe.

Pentru un zbor direct, ar fi util un numar de minim 34.000 de de pasageri de transportat anual. In momentul in care se creeaza un flux de pasageri acoperitor vom deschide linie aeriana directa. Cu atat mai mult cu cat TAROM este printre putinele companii aeriene din lume cu aviatori de elita ce puteau zbura pe deasupra lantului muntos Hymalaia", a afirmat Ruxandra Brutaru, director in TAROM.

Pentru a efectua zboruri spre China, TAROM ar avea nevoie de un sprijin adecvat de interes prioritar din partea statului, a afirmat presedintele Gabriel Ghelmegeanu, de la Camera de Comert si Industrie Romania-China. Deoarece China doreste sa importe din Romania produse si servicii la un volum de 1% din necesarul sau de bunuri, cu o dezvoltare a relatiilor economice, vor putea circula intre Romania si China chiar si peste 100.000 de pasageri anual, suficienti pentru o ruta directa aeriana intre Bucuresti si Bejing, Shanghai.

In vederea cresterii volumului de activitati economice si implicit a traficului de persoane, afirma dl. Ghelmegeanu, cu China este util chiar sa se incheie un parteneriat strategic economic pentru care este nevoie si ca presedintele statului roman, politicul, sa dea semnalul clar ca se doreste acest tip de cooperare.

Intalnirile ce au avut loc pana acum inclusiv la nivel parlamentar arata ca in plan economic Romania trebuie sa prezinte produse mai competitive, iar partea chineza sa dea semnale ca le doreste, sa se elimine alte blocaje cum ar in acordarea vizelor de afaceri si turistice.

In situatia in care se prefigureaza asezarea Bucurestiului ca nod important pe harta internationala de zboruri, aici alegand recent sa aiba punct de operare si importanta companie Quatar Airlines, in viitor si alte mari firme de profil, optiunea pentru redeschiderea liniei aeriene Bucuresti-Beijing devine fezabila si pe deplin justificata.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#TAROM linie Romania China, #linie aeriana Romania China, #zbor Bucuresti Beijing , #curse