Ziare.com

Ce a gasit Corpul de Control la Tarom: Salarii discriminatorii, buget total nerealist

Luni, 21 Martie 2016, ora 17:20

   

Ce a gasit Corpul de Control la Tarom: Salarii discriminatorii, buget total nerealist
La Tarom au fost acordate salarii dicriminatorii, iar compania nu a respectat bugetul de venituri si cheltuieli, potrivit raportului Corpului de Control al Ministerului Transportului, publicat luni, la scurt timp dupa ce managerul Christian Heinzmann a fost suspendat din functie.

Potrivit documentului postat pe site-ul institutiei, au fost descoperite mai multe probleme la compania aeriana.

Protest spontan la Tarom: Zeci de angajati se revolta impotriva conducerii

1. Nerealizarea indicatorilor prevazuti in "Bugetul de Venituri si Cheltuieli" aprobat pentru anii 2014 si 2015.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

2. Bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul 2015 nu a fost fundamentat pe baze reale: "Cu toate ca se cunostea faptul ca la sfarsitul anului 2015 o aeronava detinuta in leasing de Tarom va fi returnata proprietarului si ca implicit acest demers presupunea anumite costuri, acestea nu au fost prevazute in buget decat la un nivel mai mic. Pe langa acestea au mai fost si alte cheltuieli neprevazute in bugetul pe 2015, fapt ce a dus la depasirea subcapitolului 'Alte cheltuieli de exploatare' cu suma de 68.599.520 lei", se arata in raportul Corpului de Control.

3. Nerespectarea prevederilor Codului Muncii si ale Regulamentului Intern, in ceea ce priveste intocmirea pontajelor si evidenta prezentei personalului Directiei Tehnice.

4. Nerespectarea procedurilor de angajare si recrutare, implementate la nivelul companiei.

5. Acordarea, la angajare, a unor salarii discriminatorii raportat la nivelul salariilor celorlalti salariati Tarom, fara a se tine cont de nivelul si responsabilitatile postului si nici de nivelul de salarizare existent in companie pentru posturi similare.

6. Neangajarea de personal corespunzator numarului si specializarii personalului plecat din companie (ca urmare a iesirii la pensie si plecarii voluntare).

7. Nu au fost implementate toate actiunile prevazute in Planul de management intocmit de directorul general.

Iata cateva exemple, potrivit raportului citat:

- Nici pana in prezent nu a fost implementata grila de salarizare unica la nivelul companiei cu toate ca aceasta actiune era prevazuta in Planul de management pentru trimestrul 2 din 2013.
- Unele masuri au fost declarate ca implementate, in realitate fiind neimplementate sau in curs de implementare, potrivit sursei citate, cum ar fi:

 • - desfiintarea agentiilor externe si incheierea unui contract cu un GSA extern pentru emiterea biletelor de calatorie pe cursele Tarom - agentiile externe nu au fost desfiintate, ci doar s-a schimbat sediul acestora din oras la aeroport;
 • - atingerea tintelor privind reducerea pierderilor;
 • - nu au fost reduse stocurile cu miscare lenta / fara miscare; mai mult acestea au crescut cu cca. 5 milioane lei;
 • - nu a fost efectuata renovarea cladirii Corp F;
 • - nu au fost demarate masuri pentru armonizarea flotei.


 • 8. Nu au fost implementate intocmai si la timp toate hotararile Consiliului de Administratie.

  9. Nu au fost implementate toate masurile dispuse in sarcina conducerii companiei prin rapoartele intocmite de catre organele de control in urma actiunilor de control efectuate la Tarom.

  10. La solicitarea directorului general al Tarom au fost achizitionate fara fundamentare servicii externe de audit pentru verificarea stocurilor de piese de schimb/componente aeronave si a comenzilor efectuate de directia tehnica raportat la necesitatile operationale. "Rezultatele acestuia nu au fost valorificate prin masuri concrete care sa conduca la inlaturarea deficientelor constatate in activitatea directiei tehnice", conform sursei citate.

  11. Nu s-au luat masurile necesare pentru incheierea in timp util a contractelor de
  pool (furnizare/reparare piese).

  12. "Din ratiuni economice, sectia de intretinere de linie Airbus/ATR a functionat in anii 2014 si 2015 fara un stoc minim necesar, aprovizionarea cu piese si componente efectuandu-se in regim de urgenta ceea ce a condus la achitarea unor preturi mult mai mari fata de normal, potrivit raportului.

  In acest sens nu s-a efectuat o analiza care sa conduca la alegerea variantei celei mai economice", arata Corpul de Control.

  13. Au fost identificate o serie de probleme care conduc la desfasurarea cu dificultate
  a activitatii curente. Acestea sunt:

  • Nu a putut fi identificata o procedura care sa stabileasca modul in care Directia tehnica comunica in timp util informatiile privind disponibilitatea avioanelor catre serviciile care asigura planificarea acestora la zbor. De asemenea, nu sunt stabilite responsabilitati clare in acest sens.
  • Analizele periodice ale defectelor aparute la aeronavele companiei nu reflecta intotdeauna situatia reala (o parte din intarzierile raportate ca avand o cauza tehnica sunt de fapt provocate de probleme de natura organizatorica)
  • Lipsa stabilirii unor responsabilitati clare a condus la crearea unui climat tensionat si
  • O comunicare defectuoasa intre compartimente.

  Managerul Tarom e suspendat

  Managerul belgian al Tarom, Christian Heinzmann, a fost suspendat din functie, din cauza situatiei dezastruoase in care se afla compania aeriana, a anuntat vineri ministrul Transporturilor, Dan Costescu.

  Managerul Tarom a fost suspendat: Incident in zbor si pierderi bugetare uriase

  Decizia a fost luata in urma anchetei desfasurate de Autoritatea Aeronautica - care a gasit nereguli serioase la Tarom - si grabita de incidentul de miercuri de la Budapesta, cand motorul unei aeronave s-a defectat in zbor spre Bucuresti.

  Ministrul Transporturilor critica Tarom, dupa incidentul de la Budapesta si protestul spontan al angajatilor (Video)

  Dan Costescu a criticat, intr-o conferinta de presa, "lipsa de responsabilitate" a lui Heinzmann, care detine doua functii la Tarom, de accountable manager si de director general. Heinzmann isi va pastra, insa, cea de-a doua functie.

  Printre motivele principale pentru care a fost suspendat managerul privat al Tarom se numara "nerealizarea bugetului", dar si neregulile la nivelul resurselor umane din cadrul Tarom.

  C.P.
  Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

  Sursa: Ziare.com

  Articol citit de 5559 ori

  Urmareste Ziare.com pe

  Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
  1 comentariu
  Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

  Tareee!!!

  Ce descoperiri!
  De 26 de ani la absolut toate firmele de stat este acesta situatie!
  Peste tot "ai nostrii" capuseaza pana la moartea firmelor.
  Reteta e bine cunoscuta in toate partidele!De la baza pana in varf e aplicata reteta.

   

  Platforma pentru solutionarea online a litigiilor