Cei 57 de pasageri care au dat in judecata Tarom au pierdut procesul

Marti, 10 Februarie 2009, ora 19:57
2757 citiri
Cei 57 de pasageri care au dat in judecata Tarom au pierdut procesul
Foto: Arhiva

Tribunalul Bucuresti a respins actiunea formulata de cei 57 de pasageri care au dat in judecata compania Tarom in urma accidentului din decembrie 2007 de pe aeroportul Otopeni.

De asemenea, instanta i-a obligat pe cei 57 de pasageri sa platesca 17.850 lei cheltuieli de judecata pentru Aeroportul International Otopeni, informeaza NewsIn. Decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

Motivul respingerii cererii este ca aceasta a fost depusa "prematur". 57 de persoane au dat in judecata compania Tarom in urma accidentului din decembrie 2007 de pe aeroportul Otopeni.

Presedintele Comisiei tehnice de ancheta din Ministerul Transporturilor, Mircea Alexandru Ciuca, a anuntat, pe 19 februarie 2008, finalizarea raportul asupra accidentului cursei charter Tarom, produs in 30 decembrie 2007, pe Aeroportul Henri Coanda.

Concluzia comisiei tehnice de ancheta arata ca "nu s-au respectat intocmai regulile pentru cei trei controlori din turnul de control. Nu au fost respectate procedurile de vizibilitate redusa. Nu s-au respectat convorbirile telefonice intre controlorul de trafic aerian si echipa de balizaj. Nu a fost informat turnul de control de componenta exacta a echipei care se afla pe pista si care era formata din patru persoane si doua autovehicule".

Cererea de chemare in garantie a Romatsa a fost depusa de Tarom, la termenul din 7 mai 2008, de la Tribunalul Bucuresti a procesului in care pasagerii cursei din 30 decembrie cer daune in urma accidentului aviatic. Romatsa este compania care detine controlul traficului pe aeroport.

Avocatul pasagerilor, Mariana Stefan, a declarat ca despagubirile cerute, in valoare de aproximativ 520.000 de euro de persoana, ar trebui platite de cei care au cauzat accidentul, adica de compania Tarom. De asemenea, aceasta a afirmat ca despagubirile sunt justificate de faptul ca pasagerii au suferit pierderi materiale, dar si morale.

"Nu ne-am revenit. Ne este teama sa mai zburam cu avionul. In continuare mergem la psiholog. Cine greseste trebuie sa plateasca", a declarat Silvia Botoaca, pasager Tarom.

Mariana Stefan a depus, in data de 7 mai, in instanta, buletine de analiza psihologica a pasagerilor. Primul termen al procesului intentat Tarom a avut loc pe 9 aprilie 2008, la Tribunalul Bucuresti. Initial, doar 15 pasageri s-au plans, in instanta, in legatura cu accidentul din decembrie 2007, de pe Aeroportul "Henri Coanda" din Bucuresti.

Pasagerii avionului au actionat in judecata SC Tarom SA si SC Tez Tour Romania, aceasta din urma fiind compania de turism de la care si-au procurat biletele. Pasagerii solicita daune materiale cauzate de intarzierea avionului, daune de circa 5.000 euro pentru fiecare reclamant.

De asemenea, ei cer si daune materiale, din cauza ca nu au mai putut avea o vacanta, adica 20.000 euro de persoana. Pasagerii cer nu mai putin de 500.000 de euro fiecare, pentru daunele cauzate de traumele suferite in urma accidentului.

Oamenii critica si modul de actiune al echipajelor de interventie, aratand ca nu a existat o organizare corespunzatoare.

O cursa charter Tarom care trebuia sa decoleze pe 30 decembrie 2007, de pe Aeroportul "Henri Coanda" Bucuresti, cu destinatia Sharm el Sheikh - Egipt, a lovit, in momentul decolarii, o masina aflata pe pista. Reprezentantii Tarom au spus ca autoutilitara care a produs incidentul aviatic era folosita la balizaj pe axul pistei si ca doua persoane care se aflau langa masina in momentul coliziunii au scapat nevatamate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Germania va fi dată în judecată de Comisia Europeană, pentru că a impus plata unei "taxe de neutralitate"
Germania va fi dată în judecată de Comisia Europeană, pentru că a impus plata unei "taxe de neutralitate"
Comisia Europeană ar urma să dea în judecată Germania pentru că a perceput vecinilor săi o taxă suplimentară pentru cumpărarea de gaze din depozitele sale, considerând că a încălcat...
TAROM, scos din nou la vânzare de Guvern. Cum arată oferta premierului Marcel Ciolacu pentru Emiratele Arabe Unite
TAROM, scos din nou la vânzare de Guvern. Cum arată oferta premierului Marcel Ciolacu pentru Emiratele Arabe Unite
Premierul Marcel Ciolacu, alături de mai mulți miniștri din cabinetul său se află într-o vizită de lucru în Qatar și Emiratele Arabe Unite, confirmând că pe agenda discuțiilor se află...
#tarom, #accident Otopeni, #proces pierdut, #padageri, #judecata , #Otopeni