Alegerea unui manager privat la Tarom a esuat. Ce interese are statul?

Luni, 29 Octombrie 2012, ora 14:15
3817 citiri
Alegerea unui manager privat la Tarom a esuat. Ce interese are statul?
Foto: Arhiva

Tarom si austriacul Heinrich Vystoupil, desemnat sa asigure managementul societatii, dupa un indelungat si costisitor proces de recrutare, nu s-au inteles asupra contractului, potrivit reprezentantilor Ministerului Transporturilor. Insa tergiversarea numirii unui manager privat ar putea dauna companiei de stat, sustin analistii.

Pe 17 octombrie, Heinrich Vystoupil, fost sef al reprezentantei in Romania si Moldova a Austrian Airlines, a fost numit director general al Tarom.

Insa acesta nu a dorit sa semneze contractul, deoarece nu a acceptat unele conditii, potrivit reprezentantilor Ministerului Transporturilor.

In consecinta, membrii Consiliului de Administratie trebuie sa aleaga un nou sef.

A fost ales noul director general al Tarom

Insa George Butunoiu, head-hunterul care s-a ocupat de recrutarea posibilor CEO la Tarom si alte companii de stat, impreuna cu consultantii de la PwC si avocatii de la David&Baias, sustine ca statul ar fi putut avea alte interese si ca este posibil ca Ministerul Transporturilor sa nu fi vrut ca austriacul sa accepte sefia Tarom.

"Nu e asta singura varianta ca Vystoupil nu a vrut sa semneze contractul, ci poate statul nu a fost de acord cu numirea lui ca manager la Tarom", a precizat Butunoiu, pentru Ziare.com.

De asemenea, el a tinut sa aminteasca faptul ca austriacul nu a fost efectiv sef al companiei aeriene, pentru ca nu a apucat sa semneze contractul. In consecinta, procesul de gasire a unui CEO pentru Tarom este in plina desfasurare.

"Consiliul de Administratie a fost in permanenta in contact cu mai multi candidati, nu sunt nici ei copii sa se bazeze pe ceva ce inca nu e finalizat si nu e semnat, logic ca discutiile sunt foarte avansate", a mai spus Butunoiu, care se asteapta ca situatia sa se concretizeze in aceasta saptamana.

In plus, el insista ca situatia a fost cauzata, mai degraba, de o lipsa de comunicare.

"A aparut informatia cine stie de unde ca Vystoupil a fost numit manager, fara ca cei de la minister sa trimita un comunicat oficial, prin care sa informeze ca contractul nu s-a semnat inca. Procesul e in curs, omul asta e un candidat ca si ceilalti, a fost doar o sugestie, el nu a fost numit in mod oficial in aceasta functie. Procesul de recrutare se desfasoara in parametrii cat de cat de normali", a completat Butunoiu.

Analistul Aurelian Dochia considera ca situatia Tarom este o confirmare a faptului ca aducerea unui management privat la companiile de stat nu poate sa dea rezultate.

"Nu am incredere in acest proces, pentru ca exista niste conflicte evidente intre institutiile publice si viziunea sectorului privat. Nu cunosc detaliile discutiilor dintre potentialul manager si Ministerul Transporturilor, dar nu e de mirare ca apar astfel de probleme, pentru ca interesele statului sunt una, un manager privat vede lucrurile in felul lui", a precizat Aurelian Dochia, pentru Ziare.com.

"Nu spun ca in unele cazuri s-ar putea ca sa se progreseze putin situatia unor intreprinderi de stat prin acest manager privat, insa astfel de cazuri vor fi mai degraba o exceptie, nu cred ca va fi o regula generala si s-ar putea ca acest program, care a fost deja intarziat doi ani de zile, sa moara de batranete, sa nu se mai faca nimic, avand in vedere ca vin alegerile parlamentare", a continuat analistul.

Intarzierea alegerii managerului privat dauneaza companiei

Aurelian Dochia sustine ca orice situatie de incertitudine la nivelul conducerii, care se prelungeste, este foarte daunatoare pentru toate partile implicate.

"Astfel de situatii apasa greu intr-o companie", a opinat analistul. El considera ca va urma adoptarea unei solutii temporare.

"Se va numi pana la urma un director, dar banuiala mea este ca se va reveni la numirea directorului de catre minister", a mentionat Dochia.

In schimb, George Butunoiu sustine ca discutiile pentru alegerea unui sef la Tarom se vor finaliza repede, iar compania nu va avea prea mult de suferit.

Lista candidatilor

Potrivit lui Valentin Preda, secretar de stat in Ministerul Transporturilor, noul manager privat ar putea sa fie ales fie de pe lista scurta, fie chiar din randul celor sase membri actuali ai C.A. TAROM.

Cine ar putea fi noul manager privat al TAROM

Membrii Consiliului Administrativ sunt fostul ministrul pentru Mediul de Afaceri Lucian Isar, fostul astronaut Dumitru Prunariu, presedintele UniCredit Dan Pascariu, Ciprian Ladunca, Valentin Macec si presedintele Fit Distribution Marius Ghenea.

Printre numele aflate pe lista scurta realizata de recrutori se numara Mark Darby - CEO al FlyBaboo din Elvetia, Finn Thaulow - CEO al FlyMe Europe, Vidas Zyinys - fost presedinte al Lithuanian Airlines, Tero Taskila - presedinte al Estonian Air sau Piero de Angelis - area manager West Africa la Spanair.

Misiunea noului sef al Tarom va fi una dificila, deoarece trebuie sa stabileasca strategia de privatizare a acestei companii, care a inregistrat pierderi mari in ultimii ani, doar in 2011 cuantumul acestora ridicandu-se la 200 milioane de lei.

Autoritatile romane trebuie sa introduca, pana la sfarsitul anului, management privat la mai multe companii de stat, printre care si Tarom, potrivit angajamentelor asumate in cadrul acordului cu FMI.

Sindicalistii de la Tarom s-au opus aducerii unui manager strain la conducerea companiei si resping strategia de privatizare a Tarom, considerand ca valoarea la care compania este evaluata, de 400 milioane euro, nu este cea reala.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#manager privat Tarom, #alegere manager privat Tarom, #Vystoupil manager privat Tarom , #privatizare