Batalia pentru Tarom - Care este miza reala?

Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 17:00
4885 citiri
Batalia pentru Tarom - Care este miza reala?
Foto: Arhiva

Compania Tarom este zguduita de turbulente politice. Luni seara, Ministerul Transporturilor a revocat intreg Consiliul de Administratie, in frunte cu presedintele Dan Pascariu.

Decizia Ministerului, care este actionar majoritar la TAROM, cu 97% din actiuni, vine dupa ce, in urma cu o saptamana, directorul executiv Nicolae Demetriade a demisionat. Conform unor surse citate de mass-media, presedintele Dan Pascariu urma sa fie si el demis in aceeasi zi, ca urmare a unor presiuni diplomatice facute la Ministerul Transporturilor, dar sedinta AGA nu s-a putut tine din cauza absentei reprezentantului SIF Muntenia, actionar minoritar cu 0,09% din actiuni.

Demisia lui Demetriade s-a inscris intr-o serie de decizii surprinzatoare. In luna noiembrie 2012, la conducerea Tarom a venit belgianul Christian Heinzmann, numit in functia de director general in locul austriacului Heinrich Vystoupil, care renuntase la functie la numai 10 zile de la preluarea ei.

Desi primise un mandat de 4 ani, dupa doar 6 luni lui Heinzmann i-a fost scurtat in mod fortat mandatul la doar un an, el urmand sa se incheie pe 19 noiembrie. "Nu l-am fortat. I-am dat optiuni: sa-si dea demisia sau sa fie demis", a declarat Dan Pascariu.

Cert este ca intre managerul privat si Consiliul de Administratie al Tarom a existat un permanent conflict. Luni seara, ministrul Ramona Manescu a taiat in carne vie, revocandu-i pe toti membrii Consiliului de Administratie pe motiv ca "au incalcat statutul si mandatul cand au decis reducerea mandatului directorului executiv de la 4 ani la un an" si "au adus grave prejudicii imaginii companiei".

Cutremur la Tarom: Consiliul de Administratie, revocat (Video)

Ramane de vazut daca mandatul lui Christian Heinzmann va fi reintregit la 4 ani de catre noul Consiliu de Administratie din care fac parte Dante Stein - consilier al primului ministru, Manuel Donescu - secretar de stat in Ministerul Trasporturilor, Florin Luca - consultant strategie bancara, Bogdan Speteanu - director general BCR Leasing si Razvan Filipescu - presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism.

Lucian Isar: Miza e intoarcerea unei companii de stat pe plus

"Si totusi in mod pragmatic pentru ce anume este batalia pentru Tarom? Pentru rezultatele companiei, pentru angajati si conditiile oferite clientilor? Desigur ca nu! Acestea sunt deja pe calea cea buna dupa un efort de 6 luni.

Nu ramane decat sa ne uitam la justificarile alternative care pot fi numeroase: tranzactiile de uniformizare a flotei, contracte de asigurare, angajarea de apropiati, renegocierea contractelor, iesirea Tarom de pe anumite rute, vanzarea de bilete la preturi preferentiale catre anumiti operatori, contractatarea de noi servicii de la favoriti, privatizarea partiala cu interes arab, terenul de la Romaero prin preluarea angajatilor in unitatea de mentananta, spargerea companiei in bucati", comenta Lucian Isar pe blogul personal, in 25 iunie 2013, enumerand cateva dintre motivele pentru care ne-am putea gandi ca se pun "bete in roate" Taromului.

Fost membru in CA al Tarom pana in 29 mai, demis la ordinul fostului ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, Lucian Isar a explicat, pe scurt, pentru Ziare.com, ca miza reala a acestui scandal este "intoarcerea unei companii de stat pe plus".

"Cand s-a inceput introducerea managementului privat in economia romaneasca, urmand bineinteles etapa urmatoare - privatizarea, s-a pus problema cum facem sa reducem gaurile de la companiile de stat. Aceste gauri se reflecta in bugetul national. Daca cele 3 mii de miliarde de lei pierdute de companiile de stat ar disparea, nu am mai avea o aceste trimiteri la taxe si impozite.

Problema a aparut cand demersul initial a fost deturnat de elementul politic, prin diferite instrumente, inclusiv prin cel numit de economisti 'captura statului' (termen stiintific criminalistic, folosit in situatiile in care coruptia la un nivel sectorial sau chiar la nivelul unui intreg stat este generalizata - n.red.), dar asta este o alta tema.

Asa a inceput. S-a schimbat ministrul Transporturilor, iar cel de la data respectiva (Relu Fenechiu - n.red.) avea alte planuri, inclusiv schimbarea managementului. O parte din membrii boardului au mers pe aceasta idee, altii au ramas pe ideea initiala, de a intoarce compania pe plus. Cam asta este povestea", ne-a explicat Lucian Isar.

Acesta a refuzat sa vorbeasca despre posibilele interese care ar sta la baza intregii povesti, dar a subliniat faptul ca "in ciuda razboiului, a puciului, a tentativei de a fi schimbat in numeroase randuri, managementul executiv a reusit in toata aceasta perioada sa intoarca compania pe plus, incepand din luna mai, si s-o mentina asa".

Intrebat ce ii spune noua componenta a CA, decisa luni seara de ministrul Transporturilor, Lucian Isar a declarat ca nu ii cunoaste decat pe doi dintre noii membri si si-a exprimat speranta ca se va gasi o solutie ca managerul privat, Christian Heinzmann, sa isi continue activitatea.

"Eu sper sa ramana pentru ca, pana la urma, este singurul care a dovedit ca poate sa intoarca compania romana si ca nu a fost cooptat stanga sau dreapta in alt gen de actiuni sau alte preocupari.

Daca ii extind mandatul la forma initiala si boardul se comporta dupa cum cred ca se vor comporta cei doi pe care ii cunosc, lucrurile vor merge inspre bine pentru companie. De exemplu, s-ar putea sa deschida zbor direct spre Beijing, spre Washington sau New York. Astea ar fi forme de dezvoltare a companiei", a mai declarat Lucian Isar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Lucian Isar Tarom, #demitere Pascariu Tarom, #revocare Consiliu Administratie Tarom , #privatizare