Tarom, radiografia unui posibil faliment - confesiuni din interior

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Marti, 16 Octombrie 2012, ora 20:29
6146 citiri
Tarom, radiografia unui posibil faliment - confesiuni din interior

Compania Nationala de Transporturi Aeriene a Romaniei se afla intr-o situatie extrem de delicata, Tarom zbatandu-se intre un posibil faliment rasunator si, poate, sansa managementului privat care sa o scoata la liman. In zare se intrevede deja spectrul unei privatizari de care mai toti angajatii se feresc.

Pentru a afla cum a ajuns Tarom in situatia de a sta cu falimentul la usa hangarului, cel putin asa reiese din declaratiile oficialilor, am stat de vorba cu Aurel Curdov, "un simplu tehnician de aviatie care ocupa momentan functia de inspector componente hidraulice si pneumatice in cadrul Tarom", asa cum se descrie, plastic, singur.

Domnul Curdov este unul dintre oamenii cu state vechi in companie si in Sindicatul National Tehnic TAROM, al carui membru este din 1992.

Asadar, cum a "reusit" Tarom sa acumuleze pierderi de sute de milioane de euro in doar cativa ani? Angajatul si sindicalistul operatorului aerian national are cateva raspunsuri, toate acestea ducand invariabil catre esalonul superior si deciziile luate acolo.

"Pierderile se datoreaza, in principal, celor 3 aeronave Boeing 737-800 inchiriate pe sume exorbitante, aproximativ 2,4 milioane euro pe luna. Practic, acele avioane au venit ca surplus de locuri si au adus un prejudiciu avioanelor pe care le aveam. Managementul, daca stia ca aduce aceste avioane, trebuia sa deschida curse noi. Nu s-a intamplat asa si pierderile au fost inevitabile. Acele avioane au injumatatit numarul de pasageri pe rutele existente, pentru cele 23 aeronave pe care le aveam", spune Aurel Curdov pentru Ziare.com.

Dar nu numai acele avioane extrem de scumpe, de care Tarom nu prea avea nevoie, sunt cauzele situatiei din prezent.

"O alta cauza a pierderilor sunt cursele charter. Cred ca Tarom a ajuns la 'performanta' de a avea curse charter in pierdere! Asta datorita agentiilor turistice, care aveau cate o proptea politica si care faceau contracte preferentiale."

Mai sunt insa multe alte "capuse" care s-au instalat extrem de confortabil si la Tarom, asa cum s-a intamplat la majoritatea companiilor de stat. Vorbim de contracte banoase cu mai multe case de avocatura, asta desi operatorul are propriul departament juridic, vorbim de vanzarea biletelor preponderent prin agentii de turism, ignorand reteaua foarte bine pusa la punct de agentii proprii, lucru ce a generat pastrarea pretului ridicat, comparativ cu concurenta.

Vezi cine a intrat in consiliul de administratie Tarom. Noul sef - un austriac?

Lamurita, macar in mare, aceasta problema a pierderilor, sindicalistul de la Tarom sustine ca, totusi, compania nu se afla intr-o situatie atat de dificila pe cat este prezentata de guvernanti.

El spune ca Tarom poate fi competitiva chiar si pe o piata cu tot mai multe firme ce opereaza zboruri low-cost, iar datoriile ar putea fi acoperite in cativa ani.

"Tarom a fost adus in situatia de a parea o gaura neagra. Consider, sincer, ca ar putea face fata concurentei, dar cineva nu vrea asta. Tarom a avut si mai are bani in diverse conturi, asa numitele provizioane, pentru diverse cheltuieli. Cele doua sute de milioane pot fi surmontate cam in 4-5 ani in functie de evolutia economica", afirma Aurel Curdov.

Cine e de vina?

Daca, in prima faza, nu a aratat direct cu degetul spre vinovati, sindicalistul spune totusi ca responsabili de aceasta situatie sunt oamenii care s-au perindat in fruntea Ministerului Transporturilor si care nu au ascultat niciodata opinia angajatilor, dar si cei care au ocupat functiile de conducere in cadrul Tarom.

"De vina sunt ministrii care au ascultat doar o opinie. Pe cea a sindicatelor au ignorat-o permanent. Dar la fel de vinovati sunt si managerii. Trebuie schimbat tot boardul director sau, cel putin, cei care au facut parte din el in ultimii cinci ani."

O privatizare discutabila

Anuntul Guvernului, cum ca Tarom trebuie si va fi privatizat, nu este pe placul sindicalistilor. Ei si-au manifestat dezaprobarea fata de aceasta masura de mai multe ori, iar acum aflam si motivele acestei atitudini.

"Tarom a fost subevaluat la 400 milioane de euro. Acum ei zic ca am valora 250 de milioane de euro, diferenta pana la 400 fiind pierderile. De banii astia vinzi avioanele si ramai cu toate celelalte ca si profit! Vorbim de sloturi, de hangar, de agentii, de bani din conturi - minim 80 milioane euro, de un teren la aeroportul Otopeni de 23 mii de metri patrati. Consideram ca valoarea Tarom ar fi minim un miliard de euro.

Ar fi fost de dorit ca privatizarea sa fie prin aditie de capital, adica sa vina investitorul cu banii si sa ii investeasca in companie. Daca vorbim de 20%, ar fi de dorit ca suma sa fie in jurul a doua sute milioane euro si sa vedem ce vor face timp de 5 ani. Dupa 5 ani, Guvernul sa analizeze si, daca totul e in regula, ii poate da, tot prin aditie, diferenta pana la 51%.

Poate salva un manager privat Tarom?

Dar in acelasi timp ar trebui sa ofere si salariatilor cei 5% care sunt stipulate in legea de infiintare Tarom si in Contractul Colectiv de Munca. Benefic ar fi fost sa dea cei 5% salariatilor fiindca omul altfel munceste cand ar sti ca o particica din bunastarea lui depinde direct de el, ca are un cuvant de spus fata de patron."

De curand, Tarom a "primit" un nou Consiliu de Administratie, cei 7 oameni numiti de Ministerul Transporturilor avand aproape trei luni de zile la dispozitie pentru a numi un CEO si a intocmi un plan de salvare/ dezvoltare al companiei.

Sindicalistii sustin ca solutii sunt, pierderile pot fi stopate, cheltuielile reduse si veniturile maximizate. Totul este sa se si vrea acest lucru.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Tarom faliment, #Tarom privatizare, #Tarom manager privat , #privatizare